Limbajul ochilor: 10 expresii ale ochilor și semnificația lor

.

Expresiile ochilor dezvăluie tot ce ai pe suflet! Învață să descifrezi corect limbajul ochilor și vei afla tot ceea ce simt și ceea ce doresc cei din jurul tău. Privirile ne dau de gol mult mai ușor decât gesturile, iar dacă stăpânești limbajul ochilor nu te poate păcăli nimeni.

Limbajul ochilor este, poate, partea cea mai semnificativă a limbajului non-verbal, cu o mulțime de înțelesuri și semnificații ascunse. Expresiile ochilor sunt atât de variate și complexe, încât nu putem spune că le vom descifra pe toate. Dar există expresii, mișcări ale ochilor și priviri pe care le folosim cu toții zi de zi. Iar acestea trădează mult mai mult din intențiile, emoțiile și dorințele noastre decât o spun cuvintele.

Studiază limbajul ochilor, ține minte cele mai întâlnite expresii ale ochilor și semnificația lor și vei reuși să traduci tot ceea ce îți transmite un om dincolo de ceea ce spune.

Direcția privirilor. Stânga versus dreapta

Există o teorie foarte populară despre semnificația direcției în care privim, atunci când stăm de vorbă cu cineva. Pe scurt, se spune că, dacă te uiți în stânga sus atunci când răspunzi la o întrebare sau când povestești ceva, este posibil ca tot ceea ce spui să fie adevărat și ușor de verificat. În schimb, dacă te uiți în drepta sus, este posibil să minți…

Partea stângă a creierului este responsabilă cu logica și raționamentul, cu analiza și cu amintirile. Partea dreaptă este responsabilă cu emoțiile, creativitatea și imaginația și este zona unde se construiesc minciunile. Teoria este valabilă în general pentru marea masă a oamenilor dreptaci. Cu toate acestea, există și excepții. Stângacii vor avea direcția privirii inversată, așadar se vor uita spre stânga, dacă vor să construiască o minciună, și spre dreapta dacă relatează ceva real, advărat sau care există în amintirile lor așa cum s-a petrecut în realitate.

Cum verifici direcția privirilor și semnificația lor

Stai de vorbă cu o persoană apropiată al cărei program de zi cu zi îl cunoști destul de bine. Roag-o să îți povestească în mare ce a făcut cu o zi înainte și vei vedea că ochii lui vor privi spre stânga sus, încercând să își amintească toate activitățile. Apoi roag-o să își imagineze cum ar fi dacă ar pleca în vacanță peste două zile și vei observa, probabil, că va privi în dreapta sus.

Așa poți verifica dacă teoria de mai sus, conform căreia persoanele care privesc în dreapta sus au tendința să mintă, este adevărată. Conform acestei teorii mai poți verifica și alte aspecte sau informații și vei putea să îți dai seama mai bine dacă un om te minte sau dacă îți spune adevărul.

Bineînțeles, minciunile sunt însoțite și de alte expresii ale chipului sau de gesturi spontane, de roșeața în obraji, de un ton iritat sau, din contră, de o voce timidă. Dar expresiile ochilor pe care le vei descoperi mai jos te ajută și mai mult să descifrezi cât de implicată și sinceră sau falsă este o persoană.

Limbajul ochilor. Cum ”vorbesc” ochii cu tine sau despre tine

Limbajul ochilor: 10 expresii ale ochilor și semnificația lor

Contactul vizual este deosebit de important și el transmite respect, încredere și sinceritate. În cele mai multe culturi de pe glob, este important să îți privești interlocutorul în ochi atunci când i te adresezi. Lipsa contactului vizual poate însemna desconsiderare, dispreț sau lipsă de sinceritate.

Majoritatea oamenilor se uită cel puțin 80% din timp la chipul interlocutorilor, atunci când discută față în față. Privirile lor pot aluneca în diverse direcții în jur, dar cel puțin 80% din timp se uită la fața persoanei cu care vorbesc și îi urmăresc ochii, privirea și buzele.

Expresiile feței și expresiile ochilor comunică mult mai mult decât cuvintele. În general, există 7 expresii de bază ale emoțiilor și sentimentelor: bucuria, tristețea, uimirea, furia, dezgustul și disprețul. Toate aceste trăiri și emoții se regăsesc în expresiile ochilor, chiar dacă noi încercăm să le ascundem, să le mascăm prin cuvinte și printr-o atitudine neutră, calmă. Iar explicațiile de mai jos te ajută să le descifrezi mai ușor.

  1. Privirea concentrată și fixă

Dacă cineva te privește direct, fix și concentrat asupra ta înseamnă că este foarte atent la ceea ce spui, că este dornic să comunice și să te înțeleagă. Contactul vizual direct este o formă de respect.

Dar privirea intensă este mai mult decât o privire directă și concentrată. Ea poate exprima emoții și sentimente puternice: fie de dragoste și dorință, fie de ură și respingere. Depinde foarte mult de context. Privirile intense nu au nevoie de prea multe explicații. Ele transmit emoții puternice, fie pozitive, fie negative și trebuie să le interpretezi ca atare.

  1. Privirea orientată în jos

O persoană care se uită prea des în jos când vorbește cu tine are probabil ceva de ascuns. De cele mai multe ori, privirile orientate în jos denotă timiditate și nesiguranță, dar și lipsă de sinceritate. În unele cazuri, ele pot însemna și o gândire profundă, căutarea unui răspuns sau a unei soluții dificile, care este analizată rapid din mai multe puncte de vedere.

  1. Privirea orientată în stânga sus

Se spune că direcția privirii în stânga sus ne arată că persoana respectivă face un efort să își amintească ceva sau să analizeze cât se poate de logic și sincer anumite informații pe care ni le transmite. Privirea aceasta arată că persoana respectivă nu are intenția de a te înșela, dar are nevoie de puțin timp pentru a pune cap la cap amintirile sau informațiile necesare.

  1. Privirea orientată în dreapta sus

Este posibil ca persoana care privește prea des în dreapta sus când vorbește cu tine să te mintă, să îți ascundă diverse lucruri sau pur și simplu să fabuleze. Este des întâlnită în cazul copiilor care au o imaginație debordantă și care, până la o vârstă, nu fac bine diferența dintre realitate, povești și imaginația lor.

  1. Ochii care zâmbesc

Urmărește cu atenție dacă ochii unei persoane zâmbesc odată cu zâmbetul ei. În acest caz, intențiile ei sunt sincere. Dar dacă ochii ei rămân reci sau inexpresivi în timp ce afișează un zâmbet forțat, este posibil să te mintă sau să te desconsidere.

  1. Ochii peste cap

Aceasta este o expresie populară legată de limbajul ochilor care exprimă de obicei nervozitate, iritare. O persoană care dă ochii peste cap poate fi plictisită de interlocutorul ei, poate fi iritată sau deranjată de discuție. Ea va da ochii peste cap deoarece fie nu are încredere în ceea ce spui, fie te privește cu dezgust sau nervozitate.

  1. Ochii care clipesc des

O persoană care clipește des în timpul convorbirii arată disconfort, stres, nervozitate. Ea poate avea sentimente amestecate față de tine, nu știe dacă poate avea încredere sau nu în ceea ce îi spui sau se grăbește și vrea să scape cât mai repede de discuția cu tine.

Bineînțeles, există și situații în care sănătatea ochilor este afectată și clipim des din cauza unor infecții, inflamații sau viroze.

  1. Ochii care te evită

Persoanele care privesc mai mult pe lângă tine, decât la tine atunci când vorbești cu ele sunt plictisite, te tratează cu dispreț, te desconsideră sau nu îți pot acorda încredere. Această atitudine, destul de întâlnită în limbajul ochilor, poate denota și faptul că ele ascund ceva sau că îți spun minciuni.

În unele culturi orientale, tinerii sau subalternii nu au voie să se uite direct la o persoană în vârstă, cu o funcție superioară. Dar acest lucru nu se practică în Europa sau America. Din contră, contactul direct vizual este o dovadă a respectului și sincerității.

  1. Ridicarea sprâncenelor

Limbajul ochilor cuprinde și expresiile pe care le transmitem prin mișcarea sprâncenelor. În cazul în care o persoană ridică ambele sprâncene simultan, acest lucru denotă uimire amestecată cu bucurie sau cu spaimă.

În cazul în care ridică doar o sprânceană înseamnă curiozitate sau neîncredere, scepticism.

Încruntarea sprâncenelor este și ea o expresie frecventă și denotă, așa cum ne-am așepta, frustrare, nervozitate sau furie.

  1. Lăsarea lentă a pleoapelor

De multe ori, în discuțiile care ne plictisesc sau care ne enervează ni se întâmplă să închidem ușor ochii, pleoapele se lasă lent ca și cum ne înarmăm cu răbdare să rezistăm unor momente neplăcute.

Ce înseamnă dacă te freci des la ochi

De asemenea, persoanele care se freacă des la ochi când vorbesc cu cineva sau când au ceva de făcut denotă frustrare, plictiseală sau iritare, pentru că nu găsesc cele mai potrivite cuvinte sau cele mai potrivite soluții.

Copiii au tendința să se frece des la ochi când nu înțeleg ceva, când nu reușesc să rezolve problemele și temele, când sunt certați de părinți. Și în cazul adulților, gestul de a se freca la ochi poate însemna faptul că nu reușesc să rezolve anumite probleme sau că se confruntă cu emoții negative puternice.

Ce transmit pupilele dilatate

Dacă observi cu atenție pupilele unei persoane cu care stai de vorbă față în față și acestea sunt dilatate este un semn că este foarte atentă la tine, că este interesată de persoana ta și că te analizează în detaliu.

Pupilele dilatate înseamnă și atracție erotică, emoții puternice și trăiri intense între două persoane care se iubesc.

Pupilele dilatate mai înseamnă și un nivel crescut de alertă, în cazul în care cineva se sperie sau devine anxios în prezența altor persoane.

Curiozități stranii despre ochi

Limbajul ochilor: 10 expresii ale ochilor și semnificația lor

Ochii funcționează ca o cameră video și transmit imaginile către creier. De fapt, oamenii văd cu creierul, nu cu ochii. Aproape jumătate din creier este dedicat vederii şi percepţiei vizuale.

Ochii captează imaginile cu susul în jos, iar creierul este cel care întoarce imaginea în modul corect.

Ochiul este singurul organ al corpului care poate funcţiona oricând la capacitate de 100% (în condiţii normale, desigur), fără a avea nevoie de odihnă. Nu ochii obosesc, ci creierul!

Muşchii oculari sunt cei mai rapizi din întreg organismul uman, de aceea, există şi vorbă “cât ai clipi”.

Ochii se vindecă, în general, foarte repede. Durează aproximativ 48 de ore pentru ca o mică zgârietură pe cornee să se vindece.

Ochiul uman poate diferenţia până la 10 milioane de culori diferite.

Singurul organ mai complex decât ochiul este creierul.

Singurele celule care supravieţuiesc de la naştere şi tot restul vieţii sunt cele din ochi.

Transplantul de ochi este imposibil la momentul actual, din cauza sensibilităţii nervului optic.

Fiecare om are un ochi puţin mai puternic decât celălalt, iar cei doi ochi sunt absolut necesari pentru a vedea în profunzime și pentru a aprecia distanțele.

sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton