Sticlele de vin bun sunt sigilate cu dopuri de plută de calitate pe care ai putea să le colecționezi. Poți găsi o mulțime de utilizări pentru dopurile de plută. Noi îți explicăm ce este pluta, ce se face cu ea și îți oferim diverse idei creative cu dopurile de plută de la sticle.
Știai că dopurile de plută se fac de fapt dintr-o specie de stejar? Mulți consumatori cred că dopurile de plută sunt sintetice, făcute din materiale plastice, dar în realitate ele sunt făcute dintr-un material natural prețios, cu numeroase întrebuințări în industrie. Și tu poți folosi acasă dopurile de plută în diverse moduri creative și ingenioase.
Descoperă ce este de fapt pluta, de unde provine, cum se prelucrează și ce avantaje are. Merită să colecționezi dopurile din plută, deoarece este un lemn cu o textură și cu utilizări inedite!
De unde provine pluta
În mod uimitor, pluta este un material excepțional și deosebit de versatil. Pluta din care se fac dopurile este de fapt scoarța stejarului de plută. Și subliniem scoarța stejarului de plută și nu trunchiul lui. De ce? Pentru că pluta este compusă din celule moarte de material lemnos, care se depun la suprafața trunchiului pentru a-l proteja de intemperii și dăunători. Structura acestei scoarțe este de tip fagure, are foarte multe alveole pline de aer, de aceea pluta este atât de ușoară.
Scoarța stejarului de plută se taie cu grijă din jurul trunchiului și se prelucrează. Procedura se realizează odată la aproximativ 9 ani, deoarece această specie de stejar are uimitoarea capacitate de a-și reface scoarța. Un singur exemplar de steja matur și bine dezvoltat poate produce plută timp de 200 de ani, dacă scoarța lui este recoltată în mod responsabil și arborele primește răgazul necesar de a-și reface scutul de protecție. În timpul procesului de recoltare, arborii nu sunt vătămați și continuă să se dezvolte, chiar dacă ritmul de creștere este într-o anumită măsură mai lent.
Din punct de vedere științific, stejarul de plută poartă numele de Quercus Suber și crește în anumite zone ale bazinului Mării Mediterane, în Africa de Nord, în sudul Franței, în Italia, Spania și Portugalia. La nivel mondial, stejarul de plută crește pe o suprafață de 2,5 milioane de hectare. Cea mai mare suprafață ocupată de păduri din stejar de plută se află în Portugalia, unde, în ultimii ani, se realizează o campanie sistematică de împădurire cu stejari de pluta a zonelor părăsite. Portugalia este necontestat patria stejarului de plută, jumătate din producția mondială de plută fiind realizată în această țară.
Este uimitor faptul că acest soi de stejar a dezvoltat o scoarță cu o caracteristică unică și anume capacitatea de a rezista la foc, având în vedere că zonele aride din Portugalia sau Spania sunt adesea amenințate de incendii devastatoare pe timp de vară. Pluta care îmbracă trunchiul copacilor îi protejează de foc, iar după stingerea incendiilor, aceștia își refac mai ușor coroana.
Pluta și avantajele ei uimitoare
În viața de zi cu zi folosim foarte puțin pluta. Cei mai mulți dintre noi au în casă plută sub formă de dopuri sau suporturi pentru căni și pahare. Pluta este un material natural destul de scump, cu avantaje deosebite față de alte tipuri de lemn. Prin urmare este folosită în anumite ramuri industriale și mai puțin pentru uz casnic.
Așa cum spuneam, pluta are o structură asemănătoare fagurelui, având numeroase alveole pline de aer. Elementele gazoase din interiorul plutei sunt închise în celule izolate și separate unele de altele, astfel încât este un material foarte ușor, cu o densitate foarte mică. Este uimitor faptul că pluta are o densitate atât de mică, încât este un sfert din densitatea apei. Așadar, este un bun material plutitor, moale și foarte ușor.
În plus, trebuie să mai știi că pluta este ușor de comprimat sau de expandat, tocmai datorită structurii ei aerate. Pe de altă parte, este rezistentă la foc și impermeabilă. Dacă încerci să dai foc dopurilor de plută pe care le ai prin casă, vei vedea că se înnegresc pe margine, dar nu iau foc și nu ard ca lemnul obișnuit. Acesta este și unul dintre cele mai sigure teste prin care poți deosebi dopurile de plută naturală de dopurile din materiale plastice care imită pluta.
Așadar, pluta are caracteristici unice în lumea lemnului:
mai ușoară decât apa
plutitoare
impermeabilă
ignifugă
ușor de comprimat
ușor de expandat
moale și ușor de modelat.
Datorită acestor caracteristici, pluta este un material natural excelent pentru izolare fonică și izolare termică, protejează de ploaie și umezeală, dar și de foc. Din plută se fac bărci, geamanduri și diverse obiecte necesare în industria marină sau în aviație. Tot din plută se fac tălpi de pantofi, branțuri, dar și dopurile de plută pentru sticlele de vin.
Pluta se mai folosește ca material izolator sub podele, sub parchet sau pe pereți. Se pot prelucra riflaje deosebit de elegante din plută pentru decorul pereților, inclusiv tapet și plăci decorative. Din plăci de plută subțiri se mai fac portofele, genți și accesorii, bijuterii, coperți pentru cărți, hărți sau saltele pentru yoga.
Marele dezavantaj este că pluta nu are duritatea lemnului și poate fi tăiată sau ruptă destul de ușor. Dar, dacă nu este deteriorată cu instrumente ascuțite, pluta rezistă o viață întreagă!
De ce se fac dopurile de plută pentru sticlele de vin
Ținând cont de toate caracteristicile excepționale pe care le are pluta, este ușor de înțeles de ce sticlele de vin bun sunt sigilate cu dopurile de plută. Așa cum scoarta aceasta de plută protejează stejarul de microorganisme, de umezeală și de foc, dar și împotriva deshidratării, dopurile de plută protejează vinul de bacterii, microorganisme dăunătoare, de umezeală și mucegai.
În plus, dopurile de plută lasă vinul să respire, după cum se exprimă specialiștii. Un vin bun și vechi respiră, tocmai pentru a-și păstra aroma lui specială. Un dop din plastic sau din cauciuc ar împiedica acest proces natural care ajută la păstrarea aromei și a parfumului caracteristic.
În plus, pluta este elastică și etanșeizează foarte bine sticlele de vin sau vin spumant.
Ce poți face cu dopurile de plută
Merită să colecționezi dopuri din plută autentică, naturală. Iar când aduni mai multe, poți realiza diverse obiecte decorative sau utile în casă, inclusiv un covoraș rezistent la umezeala din baie.
Dar ține minte să verifici întotdeauna pluta! Dopurile din plută naturală nu iau foc, se pot înnegri în contact cu flacăra, dar nu iau foc. În schimb, dopurile care imită pluta ard imediat și se topesc precum plasticul.
Iată câteva idei să folosești dopurile de plută în casă.
Suporturi pentru căni sau oale fierbinți
Găurește dopurile din plută pe lungime, astfel încât să le poți înșira pe o sârmă moale. Înșiră mai multe dopuri unul după altul, apoi răsucește și încolăcește șirul de dopuri ca pe un șarpe, astfel încât să obții un suport rotund pentru căni, ibrice sau oale fierbinți. Fixează suportul din loc în loc cu bucăți mici de sârmă să stea fixe toate dopurile.
Covoraș de baie sau covoraș de yoga
Dacă ai o colecție impresionantă, de câteva zeci de dopuri din plută, le poți transforma într-un covoraș de baie, antiderapant și rezistent la umezeală. Este nevoie să tai dopurile pe jumătate, astfel încât fiecare dop să aibă o suprafață plană, dreaptă și netedă. Apoi le poți lipi cu un adeziv puternic pe o plasă din plastic maleabil, așa cum este plasa de țânțari, spre exemplu. Lipește jumătățile de dopuri una lângă cealaltă, rânduri, rânduri, până când obții un covoraș numai bun de pus lângă cabina de duș.
Placă de darts
Folosește un suport rotund din lemn și lipește pe el jumătăți de dopuri din plută, bine aliniate una lângă cealaltă pentru a obține o placă de darts. O agăți de perete și te înarmezi cu săgeți. Copiii vor fi încântați să se joace și să arunce la țintă în placa cu dopuri de plută.
Figurine haioase
Folosește sârmă ușor de modelat și transformă dopurile de plută în diverse figurine simpatice, cu piciorușe și mânuțe din sârmă sau cablu colorat. Pictează-le ochi și gură și vor deveni foarte expresive.
Perdea cu rol separator din dopuri de pluta colorate
Bijuterii inedite
Taie rondele fine din dopurile de plută. Ele vor semăna cu niște mărgele rotunde, dar plate. Le poți colora, lăsându-le să se înmoaie în diverse boluri în care ai pus apă și tempera colorată. Apoi așteaptă să se usuce, găurește-le cu un ac și înșiră-le pe ață de bumbac sau pe fir de nailon. Poți face brățări sau coliere cu un aspect tradițional și rustic.
Combină rondelele de plută cu mărgele din lemn și vei obține bijuterii inedite. Este de ajuns să fii creativă și să găsești câteva modele frumoase, pe care le poți face ulterior cadou prietenelor tale.
Suport pentru cuțite
Lipește mai multe dopuri din plută pentru a forma un cub cu latura de cel puțin 7 centimetri. În mijlocul cubului, poți înfige apoi 4 – 5 cuțite, care se vor păstra foarte bine ascuțite mai mult timp, dacă stau în plută.
Plintă pentru un parchet vechi de lemn
Dacă ai un parchet din lemn deosebit, cu o tentă vintage, evită să folosești plintele din plastic. Mai bine strângi dopuri de plută sau cumperi dopuri de plută noi, deoarece prețul lor este unul modic, în jur de 1 leu bucata. Apoi, poți monta de-a lungul pereților tije subțiri din lemn și poți lipi sau înșuruba în aceste tije dopurile de plută. Vei obține o plintă de efect, cu adevărat unică!
Ștampile pentru copii
Decupează în vârful dopurilor mici figuri geometrice, un romb, o stea, litere sau cifre și înmoaie în cerneală. Copiii se vor distra să ștampileze caietele cu aceste ștampile haioase din plută.
Decorațiuni de Crăciun
Înmoaie dopurile în lipici lichid și pulverizează-le cu sclipici în diferite culori. Vei obține câțiva cilindrii sclipitori, numai buni de agățat în bradul de Crăciun.
Suporturi pentru ace
Colorează câteva dopuri cu diverse carioci, apoi înfige în ele ace în funcție de mărimi. Astfel, nu vei mai pierde acele prin trusa de croitorie sau prin sertare. Le vei găsi mai ușor, când vrei să coși un tiv sau un nasture.