Uiţi adesea numele colegilor de birou, cauţi mereu ochelarii sau cheile? Fără îndoială, memoria îţi joacă feste. Iată 4 trucuri ca să ieşi din impas
1 JOACĂ-TE ŞI ÎNVAŢĂ! Niciodată nu e prea târziu pentru aceste activităţi.
Memoria se uzează dacă nu o foloseşti. Joacă scrabble, şah, cărţi, bridge sau orice alt joc de logică sau strategie. Dacă nu ai partener, există cuvintele încrucişate sau integramele. Foloseşte-ţi memoria încercând să reţii numerele de telefon ale membrilor familiei sau prietenilor mai apropiaţi. La fel poţi proceda şi cu lista de cumpărături. Las-o acasă şi memorează ce ai de luat.
2 DORMI & MĂNÂNCĂ!
Creierul profită de noapte pentru a tria şi clasa amintirile din timpul zilei. Dacă pierzi fazele somnului în care au loc aceste procese, consolidarea amintirilor va fi perturbată. Alimentaţia e la fel de importantă. Astfel se asigură nutrienţii necesari bunei funcţionări a creierului. Poţi adăuga în alimentaţia zilnică şi suplimenţi nutritivi.
3 CREEAZĂ HOBBY-URI!
În timpul liber poţi încerca să devii ornitolog, astronom sau botanist amator. Antrenează-te recunoscând păsările, constelaţiile, plantele din balcon sau grădină. Astfel îţi antrenezi memoria şi îţi epatezi prietenii.
4 CITEŞTE CÂT MAI MULT!
Cititul e o activitate cerebrală prin excelenţă. Punându-ţi neuronii la treabă, vei reuşi să-ţi ameliorezi performanţele. Nu ştii ce cărţi să alegi? De ce nu ai încerca cu istoria României sau a lumii? Cufundă-te în romane istorice sau alte mărturii ale trecutului. Dacă nu ai astfel de cărţi acasă există biblioteci de unde le poţi împrumuta. Rememorând amintiri şcolare, vei remarca cum vor învia date pe care credeai că le-ai uitat. Vei şti pe de rost anii în care au domnit Ştefan cel Mare sau Mircea cel Bătrân. Poţi învăţa pe dinafară pagini întregi.