Copiii încep să folosească internetul și rețelele de socializare de la vârste tot mai mici, iar cei mai mulți dintre ei o fac la îndrumarea părinților. Dar lumea virtuală este o capcană plină de pericole și trebuie să te gândești de două ori înainte de a posta fotografii cu copii pe internet sau diverse informații personale.
Cei mai mulți părinți sunt conștienți de faptul că expunerea minorilor pe rețele sociale și diverse pagini de internet poate aduce probleme serioase. Cu toate acestea, mai sunt încă mulți părinți care se întreabă de ce este periculos să postezi fotografii cu copii pe internet, fără să realizeze pe deplin consecințele acestui fapt.
Cel mai recent studiu al organizației Salvați Copiii România privind siguranța pe internet, 99,3% dintre copiii între 12 și 17 ani declarau că au cel puțin un cont pe o rețea de socializare. Iar majoritatea copiilor încep să folosească internetul la vârste din ce în ce mai mici, pentru căutări online și pe rețele sociale, unde consumă în mod special conținut video și tip story.
Cele mai populare rețele de socializare în rândul copiilor sunt Facebook (95,9%), Youtube (90,5%) și Instagram (81,4%), iar 96,1% dintre copii accesează internetul folosind telefonul mobil. Ei sunt tentați să posteze fotografii cu ei înșiși pe internet, cu familia și cu prietenii lor, dezvăluind fără să vrea o mulțime de informații personale din casă și din viața de familie. Persoane rău intenționate, psihopați, urmăritori sau hoți de case pot folosi toate aceste informații și pot profita de naivitatea copiilor sau de neglijența părinților.
Orice adult responsabil trebuie să se abțină să posteze fotografii cu copii pe internet, fie că sunt proprii copii, copiii vecinilor, ai prietenilor, nepoți sau simple cunoștințe întâmplătoare. Copiii trebuie protejați sub toate formele și nu expuși spațiului virtual, unde pot fi urmăriți de persoane labile psihic.
Ce se întâmplă cu fotografiile încărcate pe internet
Primul aspect foarte important pe care trebuie să îl reții despre postarea pozelor personale în mediul online este faptul că, în pofida reglementărilor de siguranță și confidențialitate, imaginile publicate ajung pe platforme și pe servere de colectare care nu ne aparțin. În momentul în care postăm o fotografie, ea devine proprietatea platformei pe care am publicat-o: Facebook, Instagram, TikTok, etc. Mai mult, aceste imagini apar și în motoarele de căutare, unde pot rămâne câteva ore sau zile, chiar și după ce le-ai șters. Și să nu uităm un lucru extrem de important: orice imagine poate fi salvată și folosită ulterior de alți utilizatori, chiar dacă noi ștergem între timp poza inițială sau aceasta dispare automat după 24 de ore. Aceste riscuri sunt valabile atât pentru fotografiile postate public, pe feed, cât și pentru cele transmise prin intermediul mesageriilor din rețelele sociale: Facebook Messenger, Instagram Direct, WhatsApp, etc. Chiar și postările de tip stories pot fi salvate ușor prin capturi de ecran.
Conform studiului realizat de ”Salvați copiii”, 7 din 10 copii au postat pe rețelele sociale cel puțin o fotografie în care li se vede complet fața și 3 din 10 copii menționează care este numele lor complet. Astfel de informații permit oricărui utilizator de internet, fie că este conectat la contul copiilor sau nu, să afle două elemente esențiale ale recunoașterii: cum se numesc cei mici și cum arată. Mai ales dacă fotografia este setată ca imagine de profil, împreună cu numele ea este vizibilă chiar și pentru utilizatorii care nu au solicitat conectarea și care nu pot să vadă ceea ce postăm pe cont.
Cele mai riscante fotografii publicate
Te-ai putea gândi că o fotografie simplă a copilului tău, decent îmbrăcat, pozat undeva în vacanță la malul mării sau în curte la bunici, nu ar putea avea consecințe nedorite. Cu toate acestea, chiar și cea mai simplă fotografie cu copilul tău poate dezvălui multe amănunte celor care urmăresc minori. Pe de altă parte, trebuie să mai știi că un procent ridicat de copii postează singuri fotografii personale.
Conform studiului realizat de Salvați Copiii, 43% dintre copii afirmă că postează online informații personale precum fotografii, adresa la care locuiesc, locurile unde merg și mai ales numele lor complet. În acest caz, orice agresor îi poate găsi imediat și îi poate urmări chiar aproape de casă, poate ajunge la ușa lor, îi poate păcăli sub o formă sau alta să îi dea drumul în casă, atunci când părinții sunt plecați. Riscurile sunt foarte mari și părinții trebuie să își educe copiii să evite să posteze poze sau informații personale pe internet.
Cele mai periculoase fotografii cu copii pe internet sunt:
Cele în care li se distinge complet fața
Cele în care sunt îmbrăcați sumar sau arată zone intime
Ipostaze nepotrivite: poziții indecente, gesturi care pot jigni alte persoane
Cele în care se distinge foarte clar un loc, mai ales unde locuiesc, unde învață sau unde ies la joacă în parcuri;
Cele în care apar membri ai familiei sau prieteni apropiați
Sharenting – dreptul la propria imagine și discreție
Mulți părinți sunt tentați să arate lumii tot ce au mai bun și mai frumos acasă, iar copiii sunt expuși în mediul virtual fără discernământ. Franța este prima țară care încearcă să adopte un proiect legislativ prin care să restricționeze acest fenomen, pur și simplu să le interzică părinților să mai posteze fotografii cu copii pe internet. Este o adevărată manie printre părinții care își expun copiii de la prima ecografie din burtică, la naștere, primii pași, primul zâmbet, prima zi de școală și așa mai departe.
Un fost comisar pentru protecția copilului din Anglia, Anne Longfield, avertiza într-un raport din anul 2018 că, în cazul fiecărui copil circulă pe internet, în medie, câte 1300 de fotografii înainte ca acesta să împlinească 13 ani. Fenomenul a căpătat numele de „Sharenting”, scrie Deutsche Welle.
Franța încearcă să protejeze imaginea copiilor și nu numai, în primul rând siguranța lor personală. Se lucrează la un set de legi prin care părinții să nu mai aibă dreptul să publice poze cu copiii lor, decât cu acordul acestora. Iar în cazul în care unul dintre părinți nu este de acord ca celălalt să publice poze cu copiii, să se poată lua măsuri legale severe împotriva lui.
Noul proiect de lege acordă o atenție deosebită „exploatării imaginilor cu copii pe platformele online“. Veniturile realizate din folosirea imaginilor cu copii în scop comercial vor trebui depuse într-un cont de care vor dispune copiii începând de la vârsta de 16 ani. În plus, viitoarea lege stipulează „dreptul la uitare“, conform căruia, ulterior, copiii pot elimina din rețea fotografiile și înregistrările video, notează Deutsche Welle.
Sharenting este o modă, dar publicarea pozelor personale trebuie să fie făcută cu discernământ și responsabilitate. Imaginea copiilor trebuie protejată în primul rând pentru siguranța lor personală și în al doilea rând de hackeri și alți utilizatori de internet care se pot folosi de pozele cu minori în diverse clipuri, reclame sau campanii publicitare. Până și copiii au dreptul la intimitate și discreție. O poză total nepotrivită le poate dăuna mai târziu în viață, poate dezvălui detalii pe care, poate, mai târziu, copiii ajunși adulți nu ar vrea să fie cunoscute.
Părinții mai trebuie să fie conștienți și de faptul că, în perioada preadolescenței și adolescenței, pozele nepotrivite cu copiii lor deveni o sursă de insulte, bătaie de joc sau chiar ură din partea altor copiii. Mobbing-ul sau hărțuirea este deja un fenomen îngrijorător în școli, printre copii și tineri, iar fotografiile personale le pot dăuna grav în acest sens.
Ce consecințe poate avea distribuirea de fotografii cu copii pe internet
Majoritatea părinților sunt atât de încântați de copii și de ceea ce realizează copiii lor, încât simt nevoia să împartă acest lucru cu toți prietenii lor și cunoștințele pe care le au pe rețelele de socializare. Puțini dintre ei realizează cât de complicate sunt consecințele acestui lucru care, pentru mulți părinți, pare ceva firesc.
În primul rând, comportamentul lor este imediat copiat de copii. De la vârste tot mai mici, inclusiv în România, copiii au conturi pe diverse rețele și postează la rândul lor tot felul de poze din viața personală, așa cum fac părinții lor. Pozele lor atrag o mulțime de ”vânători” pe internet, persoane rău intenționate și labile psihic, care ”vânează” minori și încearcă să îi atragă în conversație sau chiar la o întâlnire.
Procentul copiilor care au fost abordați de necunoscuți pe internet sau care au primit mesaje care i-au deranjat este mult mai mare decât ne-am putea imagina. Nu este vorba de cazuri izolate! Conform studiului realizat de organizația Salvați copiii:
54% dintre copii spun că s-a întâmplat ca cineva să îi deranjeze sau să îi supere în timp ce vorbeau pe internet, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor și elevilor de liceu.
25% dintre copii menționează că au fost deranjați sau supărați de persoane cunoscute pe internet.
44,3% dintre copiii deranjați pe internet spun că au fost foarte supărați sau destul de supărați în urma incidentului, fetele afirmând într-o măsură semnificativ mai ridicată că au fost mai deranjate.
42% dintre copii afirmă că știu situații în care un prieten, un coleg sau cineva apropiat a fost deranjat sau supărat pe internet. Între acestea, întâlnim semnificativ mai multe fete și elevi de liceu.
Copiii realizează când sunt abordați de persoane rău intenționate, dar puțini dintre ei au cu adevărat o reacție de apărare. În medie, doar 2 din 10 copii încearcă să le spună părinților sau să găsească o soluție. Mai grav este că 43% dintre respondenți afirmă că au văzut sau au primit mesaje cu conținut sexual în mediul virtual, iar 22% dintre copii spun că au văzut sau au primit mesaje cu caracter sexual zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână.
Iar acesta este unul dintre cele mai serioase și grave motive pentru care părinții trebuie să se abțină să posteze fotografii cu copii pe internet și să își educe copiii să fie foarte discreți și rezervați, să nu dezvăluie în spațiul virtual poze personale și alte informații sensibile.