Rochia de mireasă are, de câteva secole, tradiționala culoare albă atât în Europa, cât și în America. Orice tânără care visează la o nuntă ca în povești va alege o rochie albă de mireasă pentru eleganța și delicatețea ei!
Rochia de mireasă inspiră puritate, tinerețe, speranță și eleganță, iar culoarea albă este cea mai potrivită pentru ținuta diafană pe care o porți în ziua nunții. În Europa și în America, albul este culoarea tradițională pentru mirese.
În Asia, însă, tradiția este diferită, iar albul este mai degrabă asociat cu doliul. În China, miresele se îmbracă în mod tradițional în ținute roșii, deoarece culoarea roșie semnifică pentru ele noroc, vitalitate, bucurie și dragoste.
Rochia de mireasă. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
Ținutele luxoase și elegante erau în vremurile vechi apanajul familiilor nobile. În Grecia antică, femeile din familii înstărite se îmbrăcau la nunta lor ca niște zeițe, cu rochii lungi și albe, drapate cu falduri. Ținuta imaculată era completată cu bijuterii masive din aur strălucitor și pietre prețioase.
Femeile de rând se îmbrăcau în ziua nunții cu cea mai bună rochie a lor sau, dacă erau norocoase, cu o ținută elegantă dăruită de viitorul soț. Secole de-a rândul, în Europa se purtau rochii în diverse culori și modele la cununie. Tinerele cu zestre se găteau excesiv, afișând lux și opulență. Se spune că Margaret of York, o tânără dintr-o familie nobilă britanică deosebit de influentă, purta atâtea bijuterii în ziua nunții, încât a fost nevoie să fie cărată pe brațe în fața altarului.
În anul 1406, prințesa Philippa a Angliei pare să fi fost prima mireasă de rang înalt care a ales culoarea albă pentru rochia ei de mireasă. Regina Mary a Scoției, în anii 1550, îndemna tinerele fete să poarte mai mult alb, chiar și în ziua nunții.
Regina Victoria, un model pentru miresele de azi
Tânăra moștenitoare a tronului britanic, Regina Victoria, încoronată la vârsta de numai 18 ani, a fost cea care a impus culoarea albă pentru rochia de mireasă. La nunta ei cu prințul Albert, tânăra regină a purtat o rochie de un alb imaculat, împodobită cu flori de portocal.
Ținuta de gală a reginei Angliei avea să impresioneze profund publicul. De o eleganță desăvârșită, albul scotea în evidență tinerețea și frumusețea unei regine atât de fragede, sinceritatea, puritatea și încrederea ei în viitor. Coronița din flori de portocal pe care o purta în locul diademei cu diamante, transmitea prudență, sensibilitate și modestie.
Nunta Reginei Victoria din anul 1840 a fost reprezentată în mai multe lucrări de artă, au circulat tot felul de desene, picturi și reproduceri prin care marele eveniment a fost popularizat nu doar în Marea Britanie, ci și în alte state europene. Rochia ei albă a cucerit imaginația tuturor mireselor și a rămas un adevărat simbol până în zilele noastre.
La puțină vreme după nunta Reginei Victoria, în anul 1849, cea mai cunoscută revistă de modă din America, Godey Ladys Book decreta că ”albul este cea mai potrivită nuanță” pentru mirese, menționând că este „emblema purității și a inocenței, simbolul inimii pure pe care mireasa o oferă celui ales”.
În pofida faptului că rochia de mireasă a fost scurtată deasupra genunchilor sau croită pe linia corpului, modelul amplu și lung, specific rochiilor de bal a rămas preferatul mireselor până în prezent.
Culorile moderne preferate de mirese
Albul este culoarea tradițională a rochiei de mireasă, dar multe alte nuanțe diafane și pastelate, foarte apropiate de culoare albă sunt căutate de miresele moderne.
Culoarea fildeșului sau ivoriu a fost, poate, prima variantă aleasă pentru rochia de mireasă. Nuanța fildeșului exprimă puritate, luminozitate, sinceritate și eleganță.
Culoarea untului este și ea îndrăgită de mirese, fiind o nuanță foarte deschisă și caldă de crem. Aceasta pune foarte bine în evidență pielea albă a tinerelor mirese și bijuteriile lor sclipitoare.
Culoarea piersicii, în diferite nuanțe mai deschise sau mai închise, pare să fie tot mai căutată în ultimii ani. Aceasta complimentează tenul creol și pielea ușor bronzată.
Culoarea șampaniei este și ea adoptată adesea, fiind o variantă a culorilor crem, cu o eleganță aparte.
Miresele mai puțin tradiționaliste sunt cucerite și de diverse nuanțe de alb-auriu, alb-argintiu, roz pal sau somon.
De ce nu trebuie să porți alb când mergi la nuntă
Tradiția și credințele populare spun că doar mireasa trebuie să fie îmbrăcată în alb la nuntă, alături de mirele ei care poate avea o cămașă ca spuma laptelui.
Ceilalți invitați este bine să evite să poarte alb. Culoarea albă este culoarea purității, a bucuriei și a afecțiunii. Doar mireasa trebuie să strălucească purtând o rochie albă sau în nuanțe foarte deschise, apropiate de alb și crem.
Doamnele și domnișoarele invitate la o nuntă este bine să aleagă ținute colorate și adecvate siluetei și vârstei lor. Există chiar o superstiție care spune că femeia care poartă alb la nunta altei femei va avea ghinion în căsnicie.