Curiozități despre luna noiembrie

.

Perioadă de tranziție spre iarnă, în care întunericul cucerește tot mai mult din lumina zilei, luna noiembrie este încărcată de sărbători vechi, tradiții și superstiții ciudate. Am adunat diverse curiozități despre luna noiembrie din tradițiile noastre, dar și de pe alte meleaguri să descoperi semnificațiile complexe ale acestei luni.

Noiembrie este luna cu cele mai multe nume populare și aceasta nu este singura dintre cele mai interesante curiozități despre luna noiembrie. Află de ce a unsprezecea lună a anului poartă numele celei de a noua și ce calendar bogat de sărbători și evenimente era odinioară în această perioadă.

De unde vine numele lunii noiembrie

Așa cum era de așteptat, noiembrie provine din cuvântul latin ”novum” care înseamnă nouă. Este ciudat că cea de a unsprezecea lună a anului este denumită după numărul nouă, dar acest lucru ne duce în perioada Imperiului Roman, în preajma anului 750 înainte de Hristos, când a fost conceput calendarului lui Romulus.

În vechiul calendar al romanilor existau doar zece luni, de aceea, după luna august, venea direct luna noiembrie, care era luna a noua în acele vremuri antice. Romanii din acele timpuri împărțeau lunile și calendarul în funcție de fazele Lunii. Ei aveau patru luni a câte 31 de zile și anume luna lui Martius (martie), luna lui Aprilis – Afrodita (aprilie), luna lui Maius (mai) și luna lui Junius (iunie). După aceste luni, denumite după numele unor zei sau eroi populari, urmau lunile denumite în ordinea numerică și anume Quintilis (luna a cincea), Sixtilis (luna a șasea), Septembris (luna a șaptea), Octobris (luna a opta), Novembris (luna a noua) și Decembris (luna a zecea), care aveau câte 30 de zile.

Anul nou începea în vechiul Imperiu Roman din luna martie, dar înaintea acestei luni era o perioadă lungă de iarnă care nu era denumită în niciun fel în calendar, fiind perioada cea mai rece, în care nu se făceau lucrări agricole și nu erau nici mari sărbători sau petreceri populare.

În jurul anilor 150 înainte de Hristos, au fost recalculate și regândite perioadele anului și lunile din calendar, fiind adăugate lunile ianuarie și februarie. Cu toate acestea, lunile de la sfârșitul anului nu și-au schimbat numele. Astfel că noiembrie poartă în continuare numele numărului ”nouă”, deși a devenit cea de a unsprezecea lună a anului.  

Ca o curiozitate, luna ianuarie a fost botezată după numele zeului Janus, zeul tuturor începuturilor, iar perioada respectivă a înlocuit luna martie și a fost stabilită drept prima lună a anului.

A cincea lună în vechiul calendar atenian

Dacă în primele calendare romane, noiembrie era luna a noua a anului, la vechii greci din Atena, ea era luna a cincea.

În vechiul calendar atenian, perioada rece de la începutul lunii noiembrie până pe la mijlocul lunii decembrie, purta numele de Maimakterion și era botezată după un nume vechi al lui Zeus.

Ceea ce reprezintă una dintre cele mai stranii curiozități despre luna noiembrie, este că aceasta era cea de a cincea lună în vechiul calendar al atenienilor. Iar acest lucru se explică prin faptul că anul nou începea la atenieni la prima Lună nouă după solstițiul de vară (21 iunie). Așadar, luna iulie era considerată prima lună a anului, iar noiembrie cea de a cincea.

Nume vechi românești pentru luna noiembrie

Luna noiembrie, care marchează perioada de tranziție spre iarnă, poartă diverse nume populare pline de semnificație. Spre exemplu, în vechile calendare românești, noiembrie era numit Brumar, Promorar sau Brumarul mare, deoarece în această perioadă a anului cade bruma groasă, se lasă promoroaca pe pomi și vremea devine tot mai rece.

Dar tot în scrierile vechi românești, noiembrie mai era denumit Vinar sau Vinicer, pentru că frigul pătrunzător din noiembrie potolește fermentația vinului care începe să se limpezească. Acum era vremea să guști prima dată din vin, să îi simți aroma și tăria. Și tot acum începeau prin sate petrecerile de nuntă sau de botez, înainte de postul Crăciunului, pentru că mulți gospodari dădeau cep butoaielor cu vin.

Sărbători importante în luna noiembrie

În tradiția românească, noiembrie este luna în care ne pregătim pentru Crăciun și pentru sărbătorile iernii. Dar, la rândul lui, noiembrie este o lună bogată în sărbători, așa cum se arată în calendarul creștin ortodox. Datorită acestor sărbători, fiecare săptămână din luna noiembrie poartă un nume special.

Calendarul de sărbători

  • 1 noiembrie – Sf. Cosma și Damian (Vracevul);
  • 8 noiembrie – Soborul Sfinților Mihail și Gavril;
  • 11 noiembrie – Sf. Mina (Sărbătoarea tâlharilor);
  • 14 noiembrie – Filipii de toamnă; Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului;
  • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei.

Una dintre cele mai interesante curiozități despre luna noiembrie din spațiul românesc o reprezintă numele celor patru săptămâni ale lunii:

Prima săptămână este Săptămâna Miriştei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânţările de toamnă şi începe aratul miriştilor pentru însămânţările de primăvară. 

A doua săptămână este Săptămâna Filipilor de Toamnă, săptămâna în care începe împerecherea lupilor și se fac tot felul de vrăji pentru a ține fiarele sălbatice departe de gospodărie.
A treia săptămână este Săptămâna Ovideniei, care aduce iarna. În această săptămână este marcată sărbătoarea religioasă – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, sărbătoare cunoscută în tradiţia populară sub numele de Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia. Se prezice că, dacă în această zi, va fi senin și soare, atunci vara următoare va fi secetoasă, dacă va ploua, va veni vreme bună și mănoasă pentru culturi, iar dacă va fi ceață, vor veni boli grele.
A patra săptămână este Săptămâna Andreiului de Iarnă care marchează sărbătoarea Sfântului Andrei, patronul spiritual al românilor, sfântul care îngheaţă apa şi coase răul.

Curiozități despre luna noiembrie

Curiozități despre luna noiembrie

1.În vechile tradiții românești, noiembrie este luna magiei, a farmacelor, descântecelor și tămăduirii. Încă din prima zi a lunii noiembrie, când este ziua doctorilor fără de arginți, Sfinții Cosma și Damian, până la 30 noiembrie, când este noaptea magică a Sfântului Andrei, întreaga perioadă era dedicată diverselor practici care împleteau magia cu medicină populară. Acum se culegeau ultimele plante de leac, mușchi, scoarță de copaci sau boabe tămăduitoare și se făceau leacuri, ceaiuri, unguente și tot felul de doctorii pentru toate bolile.

2. Noiembrie era, pe vremurile bunicilor noștri, o perioadă încărcată de ritualuri, în care oamenii se rugau pentru sănătate, invocau ajutorul sfinților și al Maicii Domnului în descântece de boli pentru copii, pentru bătrânii nevoiași sau pentru femeile însărcinate.

3. La mijlocul lunii, Filipii de toamnă reprezintă un alt moment încărcat de magie. În legendele românești, Filipii au fost martiri creștini, aruncați într-o groapă cu lei de prigonitorii lor. Datorită credinței lor, Filipii au scăpat nevătămați și au supus lupii care le-au dat ascultare. De atunci, gospodarii atârnau câte un topor lângă coșul de fum să țină lupii la distanță toată iarna, pe data de 14 noiembrie, când sunt Filipii de toamnă.   

4. Finalul lunii noiembrie, îndeosebi noaptea Sfântului Andrei, era considerată și ea o noapte magică, în care duhurile de pe cealaltă lume se pot întoarce pe pământ. Oamenii se rugau pentru protecția divină și foloseau tot felul de ritualuri magice. Se puneau căței de usturoi la ferestre și pe la uși, busuioc sfințit și candele aprinse la icoane, să țină duhurile rele departe de casă.

5. Și pe alte meleaguri, noiembrie era considerată luna morților, a duhurilor și a sufletelor fără odihnă. În Marea Britanie, în Irlanda sau în țările nordice, ultimele zile din noiembrie erau dedicate unor sărbători pagâne prin care se cinsteau morții și se pregăteau ritualuri pentru îndepărtarea strigoilor, a vârcolacilor și a duhurilor necurate. Anglo-saxonii denumeau noiembrie Luna Vântului sau Luna Sângelui. Primul nume este sugestiv pentru vânturile reci care aduceau iarna, iar cel de al doilea nume aduce aminte de o practică veche prin care se sacrificau animalele pentru a pune la păstrare carnea lor pentru iarnă.

6. Până și pe continentul cel mai îndepărtat, în America latină, noiembrie era luna dedicată morților. La 1 noiembrie, în Mexic se desfășoară ample festivaluri culinare și religioase pentru cultul morților. Este Dia de los Muertos, morții care se întorc printre cei vii și trebuie primiți cu lumină, cu bucate bune și petreceri.

Zilele de noiembrie, dedicate gastronomiei

După luna octombrie, în care se adună roadele toamnei, luna noiembrie se pare că este luna în care începem să petrecem mai mult timp în bucătărie. Nu întâmplător este luna în care sunt cele mai multe zile dedicate unor preparate devenite azi populare pe tot globul.

  • 3 noiembrie este Ziua Sandwich-ului. 
  • 6 noiembrie este Ziua Nacho. 
  • 14 noiembrie este Ziua Murăturilor.
  • 28 noiembrie este Ziua Pâinii prăjite.
  • 29 noiembrie este Ziua plăcintei cu lămâie.

Tot legat de gastronomie, prin alte părți ale lunii, luna noiembrie este luna bundincilor de banane sau luna rodiilor.

Luna jocurilor de societate

Pe vremuri, în tradiția poporului român, noiembrie era prima lună în care se făceau clăcile la sat. La clacă, se adunau femeile să toarcă lâna, să coasă și să împletească haine groase de iarnă.

De la claca de altădată, am trecut la jocurile de societate moderne. Noiembrie este prima lună în care începem să petrecem mai mult în casă, să mergem în vizite, să primim musafiri și să jucăm diverse jocuri populare precum poker, canastă, rummy, scrabble sau monopoly.

Una dintre curiozitățile lunii noiembrie este aceea că tocmai jocul Monopoly a fost pus în vânzare pentru public prima dată în luna noiembrie 1935.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton