Învață cum se joacă scrabble, cel mai frumos și atractiv joc de cuvinte. Este unul dintre cele mai antrenante jocuri de masă, îndrăgit de părinți și de copii deopotrivă.
Cuprins
- 1 Jocul cuvintelor care antrenează mintea
- 2 Ce înseamnă scrabble
- 3 Scrabble – scurtă istorie
- 4 De la joc distractiv la campionate mondiale
- 5 Scrabble în România. Jocul cuvintelor
- 6 Cum se joacă Scrabble. Generalități
- 7 Cum se joacă Scrabble
- 8 Cum se formează cuvintele
- 9 Cum se calculează scorul
- 10 Cum se joacă Scrabble. Ponturi care te ajută să câștigi
Am văzut adesea la bunicii și părinții noștri cum se joacă scrabble, dar poate că nu am fost niciodată tentați să reținem regulile jocului. Nu sunt deloc complicate! Învață și tu cum se joacă scrabble și cum se punctează și vei fi cucerită de acest joc de cuvinte care îți provoacă imaginația și cultura generală.
Cuprins
- 1 Jocul cuvintelor care antrenează mintea
- 2 Ce înseamnă scrabble
- 3 Scrabble – scurtă istorie
- 4 De la joc distractiv la campionate mondiale
- 5 Scrabble în România. Jocul cuvintelor
- 6 Cum se joacă Scrabble. Generalități
- 7 Cum se joacă Scrabble
- 8 Cum se formează cuvintele
- 9 Cum se calculează scorul
- 10 Cum se joacă Scrabble. Ponturi care te ajută să câștigi
Jocul cuvintelor care antrenează mintea
Scrabble este un joc al cuvintelor încrucișate și se poate juca în două, trei sau patru persoane. Fiecare jucător va căuta cuvinte care să conțină cât mai multe litere cu valoare mare, scopul acestui joc fiind acela de a aduna punctajul cel mai mare dintre participanți.
Scrabble este un joc de societate sau un joc de masă (board game), cum i se spunea pe vremuri. Era la fel de îndrăgit de bunicii și părinții noștri precum rummy sau țintarul.
Dar, spre deosebire de alte jocuri care se bazează mai mult pe norocul întâmplător, scrabble te provoacă să îți folosești vocabularul și imaginația, cultura generală și lecturile pe care le-ai acumulat de-a lungul anilor.
Modul în care se joacă scrabble obligă participanții să își antreneze totodată memoria, imaginația și creativitatea. Este un joc deosebit de util pentru școlarii care își dezvoltă vocabularul, dar și pentru tinerii sau bătrânii care simt nevoia de socializare.
Pe de altă parte, jocul incită participanții să folosească termene și noțiuni cât mai interesante și dezvoltă astfel spiritul de competiție, mai ales în cazul copiilor. În plus, jocul de cuvinte poate fi un impuls pentru școlari să își diversifice lecturile și să caute în dicționar mai des cuvintele pe care nu le înțeleg de la bun început.
Ce înseamnă scrabble
În limba engleză, termenul scrabble are mai multe semnificații, fiind adesea folosit cu sensul de ”a scrijeli, a măzgăli” sau de ”a scrie ceva în grabă, ilizibil”.
Scrabble pleacă de la ideea de a compune cuvinte căutând în același timp cele mai interesante noțiuni, dar și literele mai rare, care sunt punctate cu o notă mai bună pe tabla jocului.
Ce abilități dezvoltă scrabble
- Vocabularul
- Ortografia
- Gramatica
- Anagramarea
- Calculul matematic
- Gândirea strategică
Scrabble – scurtă istorie
Jocul a fost inventat în anul 1938 de către americanul Alfred Mosher Butts care s-a inspirat dintr-un joc mai vechi de cuvinte numit Lexiko. Butts și-a numit jocul Chris-Crosswords și a compus o serie de reguli inspirate din cuvintele încrucișate.
Mosher Butts a încercat să vândă jocul mai multor companii de jucării, dar nu a avut succes.
El a fost preluat de James Brunot care l-a botezat cu numele ”Scrabble” și a schimbat modul în care se joacă scrabble, modificând unele reguli pentru a fi pe înțelesul tuturor. Brunot a încercat, la rândul lui, să popularizeze jocul și să îl vândă prin intermediul mai multor companii de jucării, dar nu a avut prea mare succes.
Destinul jocului a devenit unul norocos abia în 1952, când a fost descoperit de Jack Strauss, președintele lanțului de magazine Macys. În timpul vacanței la plajă, Strauss a învățat cum se joacă scrabble și a devenit un mare fan al jocului. El a comandat un număr de câteva mii de jocuri pentru magazinele lui, astfel că Brunot a vândut drepturile asupra jocului unor companii care puteau onora comanda uriașă.
De la joc distractiv la campionate mondiale
Din anii 1950 – 1960, Scrabble a devenit tot mai popular și tot mai multe familii de americani învățau cum se joacă scrabble pentru a-și petrece timpul liber cu copiii într-un mod inedit și util.
Peste 150 de milioane de jocuri scrabble au fost vândute în lume și numai în America se vând, în fiecare an, între 1 și 2 milioane de jocuri.
În perioada lui de glorie, scrabble a depășit granițele unui joc de familie și de societate, devenind un adevărat joc de competiție.
Scrabble în România. Jocul cuvintelor
Acest joc ingenios de vocabular a cucerit întreaga lume într-un timp foarte scurt și, din anul 1982, a fost adaptat și pentru limba română.
Trebuie menționat faptul că numărul de litere și valoarea lor sunt caracteristice fiecărei limbi și se raportează la frecvența apariției lor în limba respectivă. Cuvintele sunt valide doar dacă ele corespund dicționarelor acceptate oficial.
În România, istoria jocului de scrabble începe în februarie 1982, atunci când inginerii Șerban Teodoruși Ioan Comănescu adaptează jocul pentru limba română.
În 1987 jocul de scrabble este recunoscut oficial în România ca disciplină sportivă prin constituirea Comisiei de Șah Electronic și Jocuri Logice – care cuprindea și Secția de Scrabble. În ianuarie 1990, s-a înființat și Federația Română de Scrabble în cadrul Ministerului Sportului.
De la tabla cu piese din lemn, scrabble s-a mutat rapid pe internet, mai multe platforme on-line oferind azi pasionaților posibilitatea de a juca în rețea. În 1997, Florin Gheorghe și Matei Gall au realizat și primul site de scrabble în limba română.
Cum se joacă Scrabble. Generalități
Scrabble se poate juca în doi, trei sau patru jucători, dacă se joacă în familie sau cu prietenii. Scrabble se joacă și în sistem competițional, cu ușoare diferențe față de jocul în familie. Iată patru tipuri de partide prin care se joacă Scrabble:
- Duplicat: arbitrul extrage litere (inițial 7, apoi în funcție de necesitatea refacerii setului de 7 litere, cu excepția finalului de joc, atunci când nu mai sunt litere suficiente) pe care le anunță (afișează). Fiecare jucător concurează individual, căutând un cuvânt cu punctaj maxim. Partida continuă în mod unic pentru toți concurenții, prin depunerea pe tablă a celui mai valoros cuvânt (anunțat de arbitru).
- Anticipație: arbitrul extrage toate literele (în grupe de câte șapte litere și o grupă de două litere). Concurenții își stabilesc o strategie, încercând să realizeze un punctaj total cât mai mare pe măsură ce grupele de litere sunt extrase aleator.
- Libere: se joacă între doi (sau mai mulți) concurenți, fiecare trăgând litere din sac și depunând alternativ.
- Există și o probă de compunere, cu diverse tipuri de problemă (Integral … parțial, pe șir, Serie de maxime etc.
Recuzita jocului
Pentru acest joc ai nevoie de tabla cu 225 de pătrățele, adică 15 coloane cu 15 rânduri. Tabla este marcată cu litere pe verticală și cu numere pe orizontală, iar fiecare pătrățel reprezintă locul unui singur jeton. Liniile tablei sunt marcate cu litere de la „A” la „O” pe marginea din stânga, iar coloanele sunt marcate cu numere de la 1 la 15 pe marginea de sus.
Anumite pătrățele sunt colorate și multiplică valoarea literelor sau a cuvintelor plasate pe ele. Albastru deschis dublează valoarea literei, iar albastru închis o triplează. Roșu deschis dublează valoarea literelor cuvântului, iar roșu închis o triplează. Literele plasate pe mai multe astfel de pătrățele vor cumula toate multiplicările de la acestea.
Valorile jetoanelor
În joc ai și 100 de jetoane. Fiecare jeton este inscripționat cu o literă și cu un număr care indică ce valoare are respectivul jeton. Semnele diacritice se ignoră. Printre cele 100 de jetoane se numără și doi jokeri, care valorează 0 puncte. Jokerul poate fi folosit pentru a înlocui alte litere, după cum decide jucătorul. Valoarea indicată pe jeton înseamnă numărul de puncte corespunzător:
- 1 punct: jetoanele A, I, E, R, T, N, U, C, O, S, L
- 2 puncte: jetoanele D, P
- 4 puncte: jetonul M
- 8 puncte: jetoanele F, V
- 9 puncte: jetoanele B, G
- 10 puncte: jetoanele H, J, X, Z
Pe lângă acestea, vei mai avea nevoie de 2-4 suporturi pentru litere, dicționar sau calculator pentru verificarea cuvintelor, cronometru, foi și creion și săculeți pentru păstrarea jetoanelor.
Cum se joacă Scrabble
- Jocul începe prin depunerea unui cuvânt din minimum 2 și maximum 7 litere. Acesta trebuie să treacă prin centrul tablei, adică să acopere neapărat pătratul H8.
- Următoarele depuneri de cuvinte pot avea între 1 și 7 litere. Cuvintele nu pot avea mai mult de 7 litere în niciun caz.
- Literele trebuie plasate numai vertical sau orizontal, pe o singură coloană sau linie.
- Atunci când depui un joker, trebuie să precizezi ce literă va înlocui acesta. Odată stabilită semnificația jokerului, nu se mai schimbă până la sfârșitul jocului.
- Toate cuvintele depuse trebuie să fie legate de alte cuvinte de pe tablă. Acestea nu pot fi depuse izolat.
- Cuvintele depuse trebuie să fie admise de dicționarele în vigoare ale limbii române.
Cum se formează cuvintele
- Prin alipire – Plasezi noul cuvânt paralel cu unul deja existent. Cel puțin o literă trebuie să fie lipită cu o latură completă de o literă din cuvântul deja existent pe tablă. Cele două litere lipite se numesc „adiacente” și trebuie să formeze un cuvânt existent, cu sens de sine stătător.
- Prin prelungire – Adaugi 1-7 litere înaintea, în urma sau și înainte și după un cuvânt deja aflat pe tablă.
- Prin intersectare – Încrucișezi cuvântul nou cu unul deja aflat pe tablă, folosindu-te de una din literele sale.
- Prin metode combinate – Se folosesc toate metodele prezentate mai sus în același timp pentru a forma cuvintele.
Cum se calculează scorul
Pentru a calcula punctajul, se însumează valorile literelor care formează cuvântul depus pe tabla de joc. Se iau în calcul și multiplicările sau bonificațiile date de culoarea pătrățelului.
Se ia în considerare și punctajul cuvintelor adiacente, acesta fiind calculat la fel ca la cuvintele principale. Dacă reușești să plasezi cele 7 litere într-o singură depunere, primești și o bonificație de 50 de puncte.
Cum se joacă Scrabble. Ponturi care te ajută să câștigi
- Fii atentă la cuvintele de pe tablă cu ajutorul cărora poți forma alte cuvinte mai ușor. Aceste cuvinte se numesc „cârlige”. Sunt acele cuvinte la care poți să adaugi foarte ușor prefixe sau sufixe.
- Îmbogățește-ți vocabularul învățând cât mai multe cuvinte noi, mai ales cele scurte. Cuvintele formate din 2 sau 3 litere îți vor fi de folos.
- Folosește cât mai multe din metodele de formare a cuvintelor și nu te limita la una singură.
- Pentru a aduna puncte și bonificații, vizează formarea cuvintelor pe pătrățelele colorate.
Ultima modificare martie 14, 2023 5:37 pm