Cum se joacă macao

.

Macao, vechi joc de societate, pare simplu, dar are câteva reguli pe care până și cei mai pasionați jucători de cărți le uită uneori. Află care este originea jocului, câte cărți se folosesc și cum se joacă macao conform regulilor internaționale.

Macao este unul dintre primele jocuri simple pe care le învață inclusiv copiii și cu care ne putem distra la o petrecere cu prietenii. Sau poate fi o alegere amuzanta cu care iti umpli timpul vara, cand ploua si nu ai unde sa te duci.

Oricat ar fi de simplu macao, are și el micile lui trucuri! Citește mai jos cum se joacă macao, care sunt regulile de bază, care sunt cărțile importante în acest joc și cum poți face să câștigi în fața celorlalți.

Originile jocului

Macao este un joc european foarte vechi, dar rezistent în timp și îndrăgit până în zilele noastre. El are versiuni simple, pe care le învață foarte ușor și copiii. Deosebit de popular în România, macao se juca aproape în fiecare casă, mai ales în perioada interbelică și în perioada comunistă.

Se presupune că jocul ar fi fost inventat în Ungaria sau Italia, folosind cărțile de joc franțuzești, inclusiv cei doi jokeri. Nu se știe prea bine când a început să se răspândească, cert este că era un joc foarte popular printre soldații din armata Imperiului Austro-Ungar. Iar prima mențiune oficială a acestui joc și primele reguli scrise datează se pare din anul 1774.

Cum se joacă macao – regulile de bază

cartile-de-joc

Pentru macao se folosește întregul pachet de cărți, toate cele 52 de cărți, plus cei doi jokeri care au o valoare deosebită în joc.

O altă regulă care trebuie precizată de la bun început este aceea că macao se joacă individual, fiecare jucător fiind pe cont propriu și încercând să câștige. Macao nu se joacă pe perechi sau în lanț. Așadar, este un joc individual, cu reguli destul de simple, dar foarte atractiv pentru orice vârstă!

El are un set de reguli de bază, dar în funcție de diverse zone s-au mai inventat câteva reguli astfel încât macao are câteva variante care fac jocul mai dificil și mai interactiv.

Macao se poate juca în doi, trei, patru, chiar și șase persoane, dar se termină mult mai repede, cu cât numărul de jucători este mai mare. Se recomandă în general să fie jucat în două – patru persoane.

Scopul principal al fiecărui jucător este acela de a reține valoarea cărților care îl pot ajuta să câștige, iar în final să scape de toate cărțile înaintea tuturor pentru a fi câștigător.

  1. În primul rând se amestecă bine, bine întreg pachetul de cărți, apoi dealer-ul sau persoana care le amestecă va împărți fiecărui jucător implicat în joc un număr fix de 5 cărți de joc în ordinea în care sunt în pachet, fără să se uite nimeni la ele, decât persoana care le primește.
  2. După ce se împart cărțile tuturor, dealer-ul întoarce următoarea carte cu fața în sus și o pune pe masă, apoi va pune restul cărților într-un teanc cu fața în jos. Important de menționat este faptul că prima carte întoarsă cu fața în sus nu trebuie să aibă o funcție specială (standard sau stabilită de comun acord la începutul jocului).
  3. După ce se împart cărțile se alege de comun acord prima persoană care începe jocul. De obicei este și persoana care a împărțit cărțile. Jocul va continua în sensul acelor de ceasornic.
  4. Conform regulilor de bază după care se joacă Macao, prima persoană care începe jocul trebuie să pună peste cartea aflată în mijlocul mesei o carte cu același semn. Spre exemplu, dacă pe masă este o carte de inimă roșie, și el trebuie să pună tot o carte cu inimă roșie, dacă este treflă, trebuie să pună tot o carte cu treflă și așa mai departe.
  5. Dacă primul jucător nu are deloc cărți cu semnul pe care îl are cartea de pe masă, atunci trebuie să pună o carte cu aceeași valoare, adică având același număr cu cea de jos. Iată un exemplu: dacă pe masă este un Popă de inimă neagră, tu poți pune un Popă de treflă sau un Popă de inimă roșie și așa mai departe. Astfel, ceilalți jucători pot oferi cărți cu același semn sau cu aceeași valoare după tine în funcție de ce s-a pus jos anterior.
  6. În cazul în care unul dintre jucătorii aflați la rând are mai multe cărți de același semn sau valoare, le poate aduna la grămadă și le poate da pe toate jos într-o singură tură. Spre exemplu, poți avea 3 cărți din cele 5 primite de aceeași valoare sau semn cu cea de pe masă. În acest caz, poți scăpa de toate trei deodată.
  7. În cazul în care nu ai nicio carte cu același semn sau valoare sau nu vrei să pui jos nicio carte din mână, atunci trebuie să iei o carte din pachetul întors cu fața în jos.
  8. Jucătorul care va rămâne cu o singură carte în mână, trebuie să spună imediat ”Macao!” Dacă uită să spună numele jocului, va fi nevoit să tragă 5 cărți din teanc și va fi mai departe de victorie. Câștigător va fi acela care, evident, va rămâne primul fără cărți în mână. Este de la sine înțeles faptul că fiecare jucător de la masă va fi cu ochii în patru și nu va ezita nicio secundă să îi prindă pe picior greșit pe ceilalți.
  9. Cel care va pierde jocul va fi, evident, cel care va rămâne ultimul cu cărțile de joc în mână. Este o regulă generală, dacă joci în doi, trei sau patru persoane. În cazul în care sunt 5 sau 6 jucători, jocul va fi oprit în momentul în care a treia persoană va rămâne fără cărți.
  10. Dacă, în timpul jocului, teancul de cărți întoarse se termină, dar jocul trebuie să continue, atunci se va pune deoparte ultima carte pusă jos de către un jucător și se vor întoarce cu fața în jos celelalte cărți, devenind astfel noul teanc pentru a trage cărți de joc. Desigur, pentru a se extrage aleatoriu, cărțile respective trebuie amestecate bine.

Cărțile importante din joc și valoarea lor

Atunci când înveți cum se joacă macao trebuie să reții și cărțile de joc care au o anumită valoare. Ele nu se adună și nu se scad, dar te ajută să scapi mai repede de cărțile din mână și să ieși victorios.

  • cărțile cu numărul 2 sau 3 – dacă unul dintre jucători pune jos o carte cu numărul 2 sau 3, următorul jucător trebuie să ia din teanc 2 sau 3 cărți după caz;
  • Popa – dacă este un Popă de roșu atunci următorul jucător trebuie să ia 5 cărți de jos, iar dacă este un Popă de negru atunci jucătorul de dinainte trebuie să ia 5 cărți de jos;
  • jucătorul care dă jos Asul poate schimba semnul cărților în orice semn îl avantajează pe el, dând jos și o carte cu semnul dorit împreună cu Asul sau doar Asul;
  • cartea cu numărul 4 – următorul jucător își pierde rândul sau stă o tură;
  • în variantele mai complexe ale jocului se folosesc cei doi jokeri care au rolul să complice lucrurile și să prelungească jocul; astfel, cine are Jokerul negru sau Jokerul roșu îi poate pune peste orice carte se află pe masă, iar următorul jucător este nevoit să tragă de jos nu mai puțin de 5 și, respectiv, 10 cărți;
  • blocajele – cartea cu numărul 7 are rol de blocaj – spre exemplu: dacă jucătorul dinaintea ta ți-a dat să iei 3 cărți, iar tu ai în mână un 7 de orice culoare, îl poți da jos și astfel nu mai iei acel număr de cărți.

Trucuri pentru a câștiga la macao

Pe măsură ce observi cum se joacă macao și cum joacă cei din jurul tău care au mai multă experiență, începi să descoperi singur anumite trucuri care te ajută să scapi de mai multe cărți deodată.

Valorifică Așii, deoarece ei reprezintă cărți foarte valoroase. Schimbă semnul cărții aflate pe masă folosind un As în funcție de semnele cărților din mâna ta. Dacă pui un As de inimă roșie pe masă, spre exemplu, dar mai ai în mână 3 cărți cu treflă, schimbă semnul la treflă și scapă de toate cele trei cărți deodată.

Pentru a scăpa cât mai repede de cărți, căci acesta este scopul final, este de preferat să păstrezi cât mai mult în mână (drept ultima carte) un As sau un Joker pentru că ele pot fi puse peste orice altă carte. Dacă ai norocul să tragi doi sau trei Ași, le poți păstra până la final, în cazul în care nu ești obligat să le dai jos pe parcursul jocului.

Pe lângă faptul că vei câștiga mult mai rapid jocul, vei putea obliga pe următorul jucător să ia din teanc mai multe cărți și să fie tot mai departe de victorie.

Nu există o rețetă clară care te învață cum se joacă macao și cum se câștigă la acest joc, cum nici acest set de reguli macao nu este bătut în cuie. Victoria la macao depinde într-o măsură mai mică de tactică și într-una mai mare de ce „noroc la cărți” ai tu. Dar principalul castig este distractia alaturi de prieteni si familie!

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton