Cum să mănânci cu beţişoare chinezeşti

.

Pare o adevărată artă să mănânci cu bețișoare chinezești! Ai nevoie de mult antrenament și de o îndemânare fără cusur să stăpânești bețișoarele chinezești și să mănânci fără să scapi alimentele pe masă. Dar nu este complicat să înveți!

Fabricate din bambus, plastic sau metal, cu forme mai scurte sau alungite, bețișoarele chinezești au cucerit bucătăriile lumii, din ceainării și restaurante orientale, până la fastfood-urile care servesc sushi din Europa.

În zilele noastre este de bonton să știi să mănânci cu bețișoare chinezești! Nu se știe niciodată când vei participa la un eveniment unde se servesc preparate orientale și unde poți primi bețișoare, în loc de clasica furculiță europeană. Ca să nu mai spunem că te-ar amuza să îți surprinzi prietenii că știi să mănânci cu bețișoare chinezești în cazul în care comandați colțunași, pui dulce-acrișor sau orez prăjit de la un fast food chinezesc.

Cum au apărut bețișoarele chinezești

Țara lor de origine este, evident, China, dar rădăcinile acestor ustensile simple sunt disputate. Majoritatea istoricilor consideră că primele ustensile de gătit au fost cuțitele și bețele lungi din lemn sau din bambus. Pe măsură ce bucătăria chineză a evoluat, iar preparatele au devenit tot mai rafinate, îmbogățite cu diverse bucățele de legume și fructe, bucătarii au început să folosească mai des bețele și pentru servit, nu doar pentru gătit.

În timpul Dinastiei Shang, între anii 1766 – 1122 înainte de Hristos, bețișoarele s-au răspândit în rândul populației și au început să fie folosite din considerente igienice pentru a servi diverse bucate cu sos sau cu orez, în loc să fie folosite mâinile.

Confucius a avut și el un rol important în promovarea acestor ustensile. El a pus accentul pe igienă și i-a îndemnat pe chinezi să folosească mai rar cuțitele care, cu vârful lor ascuțit, aminteau de violență și război, perturbând atmosfera liniștită și fericită de care trebuie să te bucuri la masă.

Treptat, bețișoarele chinezești s-au răspândit mai târziu și în alte țări din Asia de Est, inclusiv în Japonia, Coreea și Vietnam. Pe măsură ce etnicii chinezi au emigrat, utilizarea bețișoarelor s-a extins și în statele din Asia de Sud și de Sud-Est, precum Cambodgia, Laos, Nepal, Myanmar, Singapore și Thailanda. În India (majoritar în regiunea Himalaya), Laos, Myanmar, Thailanda și Nepal, bețișoarele sunt în general folosite pentru a mânca tăiței din boluri de portelan.

În epoca modernă, preparatele chinezești au cucerit lumea și odată cu ele s-au răspândit și bețișoarele. Numeroși europeni și americani folosesc bețișoare chinezești când servesc preparate tradiționale chinezești. Poate că, la început, a fost un moft să înveți să mănânci cu bețișoarele chinezești, dar azi a devenit ceva banal pentru iubitorii bucătăriei asiatice.

Tipuri de bețișoare

Bețișoarele erau fabricate din bambus sau din lemn, iar ulterior chiar din fildeș, ceramică sau metale prețioase. Bețișoarele din materiale scumpe erau destinate celor bogați, iar cele din argint se foloseau îndeosebi la curtea împăraților, chinezii fiind convinși că argintul se înnegrește dacă intră în contact cu alimente otrăvite, ceea ce nu este real.  

În prezent, bețișoarele sunt fabricate din lemn, bambus sau plastic, de obicei fără decorațiuni, deși există și varietăți lăcuite și decorate. În general, cele utilizate în China sunt mai lungi și mai puțin ascuțite, iar cele utilizate în Japonia sunt de formă conică alungită. De asemenea, în Japonia sunt folosite mai multe tipuri de bețișoare, de exemplu pentru gătit sau mâncat, uneori doar pentru evenimente specifice (nunți sau înmormântări).

În Coreea se utilizează bețișoarele din metal (uzual din oțel inoxidabil sau alamă), cu suprafață aspră la capete pentru a preveni alunecarea alimentelor, spre deosebire de cele chinezești și japoneze care sunt fabricate din materiale de origine naturală. 

Bețișoarele utilizate în Vietnam sunt similare cu cele chinezești, fiind de obicei fabricate din lemn sau bambus, acoperite cu lac. În Nepal, bețișoarele sunt fabricate din bambus și sunt mai scurte.

În Europa, întâlnești din ce în ce mai des bețișoare chinezești din bambus în restaurantele cu specific asiatic. Și în România sunt destul de răspândite, iar tinerii sunt curioși să învețe cum să le manevreze ușor, mai ales că sunt mulți amatori de fast food de tip chinezesc.

Cum să înveți să mănânci cu bețișoare chinezești

https://youtu.be/xFRzzSF_6gk

Alege de la bun început bețișoare realizate din bambus, dar fără să fie lăcuite. Sunt ușoare, dar nu îți alunecă din mână și vei reuși cu puțin antrenament să le manevrezi fără să te faci de rușine.

Tot pentru început este bine să alegi bețișoare de lungime medie, cele scurte fiind prea puțin îndemânatice, iar cele prea lungi te vor încurca. Bețișoarele de lungime medie sunt cel mai ușor de manevrat. Bineînțeles, trebuie să ții cont și de lungimea degetelor tale.

Ca o curiozitate, în Japonia pe vremuri, bețișoarele pentru bărbați aveau 20,3 centimetri lungime, iar cele pentru femei erau puțin mai scurte, având 17,8 centimetri. Categoric, dacă ai palma scurtă și degete mai mici, vei alege de la bun început bețișoare chinezești scurte.

Poziția degetelor

Prinde primul bețișor între degetul mare și degetul arătător. Jumătatea bețișorului ar trebui să se sprijine în pliul degetului arătător, iar vârful lui sau partea mai subțire să fie îndreptată spre mâncare.

Prinde al doilea bețișor între degetul lung și inelar ca și cum ai ține un stilou. Partea mediană a bețișorului ar trebui să fie susținută de degetul mare, iar capătul mai subțire să fie controlat cu degetul mijlociu. Acest bețișor va fi mai tot timpul într-o poziție fixă, fiind bețișorul inferior care susține bucățile de alimente, în timp ce bețișorul superior este manevrat în sus și în jos pentru a apuca alimentele.

Exersează fără mâncare

Antrenamentul te ajută să deprinzi foarte repede tehnica de a mânca folosind bețișoarele, dar trebuie să începi fără mâncare. Exersează de mai multe ori modul corect în care trebuie așezate bețișoarele între degete și manevrează doar bățul de sus. Bățul de jos trebuie să rămână fix, în timp ce bățul de sus se va mișca precum un clește pentru a apuca mâncarea.

Pentru a fi mai ușor, exersează la început doar cu bățul de sus și scrie de mai mult ori litera I mare în aer. Apoi prinde al doilea băț și încearcă să prinzi alimente imaginare în aer.

Începe cu bucățele mici

Taie câteva bucățele mici de carne sau de pește și pregătește două farfurii. Exersează de mai multe ori, prinzând carnea și mutând bucățelele dintr-o farfurie în alta.

Este important să folosești alimente care nu alunecă și să eviți sosurile sau orezul pentru început. Exersează cu legume și carne, până când deprinzi o mișcare naturală de a apuca bucățile de alimente.

Pe măsură ce îți vine tot mai ușor să le prinzi cu bețișoarele, exersează ducând la gură bucățile de carne sau de legume. După câteva exerciții, ar trebui să devină totul simplu și natural, pentru că în realitate nu este deloc complicat să înveți să mănânci cu bețișoarele chinezești.

Folosește bețișoare ajutătoare

Da, există și așa ceva! Probabil le-ai observat deja în unele localuri de tip fast food. Sunt acele bețișoare unite la capătul superior, sub formă de pensetă. Cu aceste bețișoare ajutătoare poți învăța mai repede să prinzi diverse alimente cu sos, alunecoase, bucăți de legume sau de pește moale. Tot cu ele vei învăța mai repede să formezi mici bulgărași de orez și să le înmoi în sos.

Prinde bețișoarele cu un elastic

Un truc simplu să înveți să mănânci cu bețișoare este acela de a prinde capătul superior cu un elastic. Astfel, vei ține mult mai bine între degete bețișoarele, nu îți vor mai aluneca și vei învăța să le manevrezi cu lejeritate.

Eticheta bețișoarelor – bunele maniere la masă

Bunele maniere la o masă tradițională chinezească spun că toți mesenii trebuie să folosească bețișoare, chiar dacă sunt europeni sau de altă origine.

Chinezii folosesc capătul subțire al bețișoarelor pentru a duce mâncarea la gură, dar capătul gros pentru a transfera alimentele de pe un platou mai mare în farfuria lor.

Nu este elegant să te întinzi peste masă pentru a lua mâncare de pe un platou aflat de partea cealaltă. Folosește capătul mai gros al unui băț pentru a te servi cu preparate de pe platou, dar fără să deranjezi ceilalți meseni.

Dacă lași din mână bețișoarele, capătul folosit nu trebuie să fie îndreptat spre alți meseni, ci spre tine.

Dacă termini de mâncat, este bine să pui bețele pe bolul de mâncare.

Dacă vei continua masa, bețele se pun pe un mic suport pentru bețe care poate fi făcut din lemn sau din hârtie. Dacă nu ai un suport la masă, improvizezi tu unul dintr-un șervețel.

Bețele nu se lasă niciodată înfipte în mâncare. Acesta se pare că este un gest pe care chinezii îl fac la înmormântări.

Când mănânci cu bețișoare chinezești, nu trebuie să răscolești prin garnitura de legume căutând o bucată mai suculentă. Alimentele se mănâncă pe rând și farfuria se golește complet.

În cultura chineză, bețișoarele sunt considerate un simbol al unității și armoniei. Ele formează o pereche, iar perechea este considerată de bun augur de către chinezi, o formă care atrage prosperitatea și bunăstarea.

Bețișoarele sparte sau rupte sunt considerate un semn de ghinion și nu ar trebui folosite. Bețișoarele din lemn de esență tare, precum cele din lemn de abanos sau lemn de trandafir, sunt sculptate și decorate cu modele elaborate, fiind considerate adevărate opere de artă.

foto: ProfiMedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton