Cele mai puturoase tipuri de brânză. Ai putea să guști vreuna?

.

Cele mai puturoase tipuri de brânză, pentru mulți dintre noi cu un miros greu de suportat, pot fi adevărate delicatese pentru unii clienți. Printre ele se numără și o brânză cu viermi!

Cele mai ciudate brânzeturi, cele mai puturoase tipuri de brânză și cele mai greu mirositoare pot fi cu adevărat scârboase pentru mulți dintre noi. Dar există oameni care le apreciază, în pofida mirosului și gustului greu de suportat. Tu ai gusta dintr-o brânză albastră cu miros de canal sau dintr-o brânză făcută cu viermi?

Casu Marzu, brânza cu larve de muște

Această delicatesă foarte scumpă se produce în Sardinia, Italia. Producătorii folosesc brânză pecorino pe care o pun la fermentat într-un vas cu muște din familia Piophila casei. Muștele depun ouă, iar larvele lor produc un soi de fermenți care transformă brânza obișnuită într-o pastă fermentată și puturoasă.

Brânza Casu Marzu trebuie consumată în timp ce larvele sunt vii. Italienii spun că, în momentul în care larvele mor, brânza nu mai este bună pentru consum. Din cauza faptului că această brânză conține larve vii, nu poate fi exportată. Amatorii de ciudățenii culinare o pot gusta doar în Sardinia, la fermele renumite pentru Casu Marzu.

Milbenkase, brânza cu acarieni

În comparație cu această brânză, Casu Marzu pare chiar comestibilă! Milbenkase se face în Germania și se obține cu ajutorul acarienilor… acele mici arahnide prezente în casele noastre în covoare și mobilă.

Cu ceva timp în urmă, Milbenkase era produsă în mai multe localități din Saxonia, dar producția ei s-a restrâns și azi poate fi găsită doar în localitatea Wurchwitz, din aceeași regiune.

Milbenkase se face dintr-un soi de brânză moale și cremoasă, la care se adaugă sare și semințe de fenicul. După ce se întărește, brânza este pusă în cutii de lemn cu făină în care se găsesc acarieni. Aceste mici insecte din familia paianjenilor secretă niște enzime care fermentează brânza până devine roșcată și apoi neagră. Abia atunci se spune că este bună de mâncat.

Brânza aceasta germană este foarte amară și lasă un gust care persistă câteva zile. Rețeta vine din Evul Mediu, iar acarienii au mai fost folosiți pentru a fermenta brânza și în Franța, Spania sau Belgia.

Brânza de yac, tare ca piatra

Dacă ajungi prin piețele din Tibet, Nepal sau Bhutan poți încerca brânza de yak…. sau mai degrabă de nak, așa cum este numită femela acestei specii de ierbivore.

Cașul proaspăt din lapte de yak este sărat și scurs de zer câteva zile. Apoi brânza se lasă la afumat cu fum din foc de lemne. Când brânza devine un soi de bolovan tare, cu gust de fum, piele tăbăcită și sudoare de yac este considerată cea mai bună.

Brânza de yac are o culoare pământie și o textură de cauciuc foarte tare. Poți mesteca o bucată din ea timp de ore întregi.

Brânza de cămilă, gust înțepător

Acest tip de brânză este hrana de bază în multe comunități de beduini și în regiunile rurale din țările arabe, din Etiopia sau Sudan, oriunde sunt crescute cămile.

Brânza din lapte de cămilă se numără printre cele mai puturoase tipuri de brânză din lume. Pentru a obține cheag și pentru a închega laptele, păstorii folosesc o substanță răzuită de pe stomacul cămilelor, când sunt sacrificate. Acesta este cheagul natural care dă brânzei un gust înțepător, acru și un miros puternic și pătrunzător.

Brânza de iapă, gust amărui, ușor alcoolizat

Airag sau brânza tradițională făcută din lapte de iapă din Mongolia se înscrie și ea printre brânzeturile cele mai ciudate. Are un gust amărui și acrișor și conține aproape 2% alcool, datorită procesului de fermentație.

Laptele de iapă nu se consumă niciodată crud, pentru că are un efect laxativ puternic. Poate fi folosit pentru proprietățile lui curative în anumite afecțiuni ale stomacului. Dar de cele mai multe ori este fermentat și consumat drept iaurt și brânză.

Brânza Stilton, una dintre cele mai puturoase tipuri de brânză

Este o specialitate de brânză englezească, de culoare albastră și cu un miros atât de puternic și neplăcut, încât cei mai mulți clienți nici măcar nu se pot apropia de ea. Cu toate acestea, există și persoane care o apreciază și care o consideră o delicatesă.

Brânza albastră Stilton se produce numai în trei localități din Marea Britanie, în Derbyshire, Leicestershire și Nottinghamshire. Culoarea, fermentația și gustul deosebit de obțin datorită mucegaiului Penicillium roqueforti. Există și brânză Stilton albă, care nu are mirosul pătrunzător și gustul celei albastre.

Stilton albastră se consumă adesea cu biscuiți și covrigei, cu pere sau cu țelină și se adaugă la supele de legume sau la sosurile pentru fripturi.

Brânzeturi albastre se mai fac și în Italia sau Franța, dar nicio varietate albastră nu are mirosul atât de puturos precum specialitatea britanică.

Epoisses, spălată cu rachiu

Este una dintre cele mai puturoase tipuri de brânză franțuzești. Se spune că era preferata lui Napoleon, dar puțini sunt astăzi cei care o consumă. Miroase atât de puternic, încât este interzis să cumperi brânză Epoisses și să iei pachetul cu tine în tramvai, în tren sau pe alte mijloace de transport în comun.

Brânza se face din lapte de vacă, are o consistență moale care se obține după ce se spală de mai multe ori cu un anumit rachiu. De la acest alcool, brânza puternic fermentată capătă un gust deosebit de pregnant și un miros înțepător și puturos.

Brânza Epoisses se produce doar în localitatea Epoisses din Burgundia.

Citeşte şi despre beneficiile consumului de brânză de oaie!

Ce beneficii au pentru organism și consumul de brânza de vacă, brânza de capră şi brânza de vaci!

Ultima modificare februarie 9, 2023 4:27 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale