Noaptea de Revelion are un farmec deosebit și un dram de magie care ne face să păstrăm o mulțime de obiceiuri ciudate și superstiții amuzante. Până și cei mai sceptici dintre noi se roagă pentru noroc în noul an și vor ține cont de lucrurile pe care trebuie să le ai în buzunar de Revelion.
Cuprins
- 1 Ce înseamnă Revelionul
- 2 Ce se pune în buzunar de Revelion
- 3 Ce alte popoare au superstiții legate de bani în noaptea de Revelion
- 4 Alte tradiții românești care aduc noroc de Anul Nou
- 5 Ce obiceiuri frumoase mai au alte popoare
- 6 Superstiții de Anul Nou legate de dragoste
Cuprins
Ce înseamnă Revelionul
Casa trebuie să fie plină de lumină și de veselie în noaptea de Revelion, cu bunătăți pe masă și o sticlă de șampanie! Dar nu uita să ții cont de lucrurile pe care trebuie să le ai în buzunar de Revelion. Ele simbolizează norocul tău în anul care vine și șansele de a-ți construi o viață prosperă.
Termenul de Revelion, pe care l-am moștenit din francezul ”reveil”, înseamnă trezire, adică noaptea în care este musai să stai treaz. La miezul nopții, este bine să te prindă Anul nou vesel și fericit, cu un zâmbet larg pe față și cu o șampanie în mână. Se spune că nimeni nu trebuie să fie singur de Revelion și că trebuie să săruți pe cineva drag în momentele în care ceasul bate miezul nopții.
Ce se pune în buzunar de Revelion
Petrecerile sclipitoare de Revelion au început să devină o tradiție și pe meleagurile noastre începând cu secolul al XIX-lea, după moda balurilor de Anul Nou care se organizau la Paris. Odată cu petrecerile, dansul și cupa de șampanie, am împrumutat și alte obiceiuri norocoase de la popoarele vecine, menite să ne aducă sănătate și prosperitate în anul care vine.
Românii au avut dintotdeauna câteva obiceiuri frumoase legate de Anul Nou, unele moștenite din bătrâni, altele mai noi și mai colorate, care s-au răspândit pe la oraș. Se spune că la petrecerea de Revelion, nu trebuie nu mergi niciodată cu buzunarele sau cu portofelul gol. Ai grijă să ai bani la tine și să nu dai cu împrumut, că altfel ți se topesc banii din buzunar tot anul care vine.
Așadar, ceea ce trebuie să ai în buzunar de Revelion sunt, în primul rând, banii. Dacă ai o monedă norocoasă sau dacă ai monedă de argint, pune-o în buzunar și ai grijă să nu o pierzi în noaptea de Anul Nou. Ea va atrage alți bani în anul care vine.
Se mai spune că este bine să le pui bani în buzunar de Revelion și copiilor, ai aibă și ei parte de prosperitate.
Un vechi obicei de la țară, de prin zona Ardealului și a Bucovinei, ne aduce aminte că femeile puneau bani într-una din pâinile pe care le coceau pentru masa de Revelion. Cine găsea pâinea cu bani era un om cu adevărat norocos și avea speranțe de mai bine în noul an.
La fel de norocoase precum banii sunt bijuteriile. Sunt persoane care, în noaptea de Anul Nou, poartă cele mai scumpe bijuterii din aur sau argint pentru a atrage norocul. Până și bărbații pot purta în buzunar de Revelion un talisman de aur sau un ceas prețios.
Tot legat de bani avem superstiții noi, care au apărut după Primul Război Mondial. Se zice că, de Anul Nou să nu dai niciodată bani cu împrumut, pentru că ți se topesc banii din buzunar tot anul care vine. Și tot pe la noi a început să prindă rădăcini obiceiul de a arunca bani într-o fântână sau într-un râu în noaptea de Anul Nou, ca să atragi norocul.
Ce alte popoare au superstiții legate de bani în noaptea de Revelion
Francezii obișnuiesc și ei să poarte bani în buzunare sau în portofele de Anul Nou și fac schimb de cadouri, astfel încât gestul generos să fie răsplătit cu mai multe daruri și bogății în noul an.
Italienii mănâncă neapărat linte în noaptea de Revelion, deoarece boabele rotunde și plate de linte reprezintă monedele. Ei consumă linte să ai noroc de cât mai mulți bani în noul an. Nici strugurii nu lipsesc, iar italienii consumă neapărat struguri după miezul nopții de Revelion, pentru a atrage banii în noul an.
Femei și bărbați deopotrivă din Filipine au grijă, de Revelion, să poarte haine cu buline și accesorii rotunde. Forma rotundă este simbolul fericirii și al împlinirii. Ei își pun în buzunar de Revelion cât mai multe monede rotunde și au grijă să mănânce la miezul nopții prăjiturele rotunde pentru a atrage prosperitatea.
Alte tradiții românești care aduc noroc de Anul Nou
Noi, românii, credem într-o superstiție mai veche care spune că, dacă un bărbat brunet intră primul pe ușă după Revelion, vom avea parte de noroc. Iar cine este colindat de copii cu sorcova în prima dimineață a noului an, adică de Sfântul Vasile, va avea parte de sănătate și de belșug. Dacă tot îți pui bani în buzunar de Revelion, păstrează câțiva bani și pentru colindătorii care vin în prima zi a anului!
Românii mai țin la un obicei pe care îl păstrează cu sfințenie de Anul Nou. În noaptea dintre ani, trebuie să purtăm haine noi, pentru a atrage prosperitatea și lucrurile bune în tot anul care vine. Și trebuie să avem grijă să nu aruncăm nimic de Revelion la gunoi, nici a doua zi, pe 1 ianuarie, deoarece se crede că ne aruncăm norocul din casă.
Pentru masa de petrecere, neapărat ne trebuie vin roșu, pește și struguri, alimente biblice și pline de semnificații, care aduc sănătate, prosperitate și pace în casă. Dacă pe la alte popoare, se mănâncă pui sau curcan, românii se feresc să gătească pasăre pentru masa de Revelion. Din popor am moștenit o vorbă conform căreia, așa cum găina scormonește și împrăștie semințele, așa se împrăștie banii și norocul în anul care vine, dacă servim friptură de pui. În schimb, la noi se mănâncă pește de Revelion, iar peștele trebuie să fie primul fel de mâncare pe masă după ce bate ceasul miezul nopții. Cine mănâncă pește imediat după miezul nopții de Revelion, va trece prin necazuri cum trece peștele prin apă.
Ce obiceiuri frumoase mai au alte popoare
Fiecare popor are colecția lui de tradiții amuzante sau ciudate, dar dacă experiența lor de secole ne convinge că poartă noroc, poate ar fi bine să le încercăm și noi. Iată un top al celor mai stranii obiceiuri care se țin în noaptea de Anul Nou prin lume.
Copiii greci vin la ușă cu soarta norocoasă
Grecii ne învață să păcălim puțin soarta de Revelion și să atragem norocul în casă. În primele minute după ce ai trecut în noul an, trimite un copil afară și roagă-l să sune la ușă. El va fi, astfel, prima persoană care îți intră în casă în anul cel nou și va aduce cu el bucurie și prosperitate. Grecii spun că primul om care îți trece pragul după miezul nopții, de Revelion, îți va purta noroc, dacă este un om bun, integru și generos. De aceea, familiile de greci aleg copiii să le treacă primii pragul casei în noul an.
Tot grecii au obiceiul să arunce o rodie mare și bine coaptă pe pragul casei. Cu cât rodia se sparge și împrăștie mai multe semințe roșii, cu atât familia și casa stăpânului vor fi mai înfloritoare și mai prospere.
Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri în 12 secunde
Spaniolilor le place să mănânce 12 boabe de struguri la miezul nopții, când ceasul bate ora 12. Cele 12 boabe simbolizează cele 12 luni ale noului an, iar cine reușește să le mănânce pe toate cât timp bate ceasul ora fixă, va avea o soartă fericită în noul an.
Danezii au încredere în cioburi
În Danemarca, oamenii adună cât mai multe vase de ceramică vechi să le spargă în noaptea de Revelion, dar nu oricum! Ei le sparg în ușile vecinilor și ale prietenilor, iar norocosul care are cele mai multe cioburi la ușă știe că va fi ocolit de ghinion și că va avea un an prosper.
Și tot în Danemarca, tinerii încearcă să se urce pe o scară la miezul nopții de Revelion, pentru a sări de acolo când bate ceasul. Așa încep noul an în forță!
Mexicanii fac Revelionul cu valiza în mână
Prin țările Americii latine, în seara de Revelion, oamenii pun mâna pe un geamantan, să le deschidă drumuri noi în anul care vine și să le porte noroc la drum lung. Mexicanii cred că valiza le va aduce mai multe aventuri și călătorii în noul an.
Și tot în America latină, dar și în Asia sau SUA există obiceiul de a purta neapărat ceva roșu în noaptea de Anul Nou, deoarece roșu este culoarea vieții, a sănătății și a bogăției.
Bătăi de clopote în Japonia
La miezul nopții, când toată lumea urmărește cele 12 bătăi de ceas, japonezii bat clopotele de 108 ori. Ei consideră că numai astfel spiritele bune pot ispăși toate păcatele oamenilor din anul care se încheie, pentru a se bucura de șanse noi în anul care începe. Pe de altă parte, la trecerea dintre ani, japonezii fac tot posibilul să râdă în hohote, să fie cât mai fericiți în anul nou.
Se pun pe foc sperietorile în Ecuador
În Ecuador, de Anul Nou, oamenii dau foc pe stradă la o sperietoare făcute din carton și la fotografiile mai puțin reușite din anul care se încheie, pentru a avea mai mult noroc în noul an.
Superstiții de Anul Nou legate de dragoste
Dacă ești în căutarea iubirii, sărută-l pe bărbatul pe care îl dorești sub crenguța de vâsc la petrecerea de Revelion. Așa îi vei cuceri inima tot anul care vine! Fură-i un sărut chiar la miezul nopții de Revelion și nu va rămâne indiferent! Este una dintre cele mai populare superstiții de Revelion legate de dragoste, dar nu este singura.
Se mai spune că dorințele legate de dragoste trebuie rostite în gând chiar la miezul nopții de Revelion! Și vei vedea că se împlinesc sau cel puțin așa cred cei mai mulți dintre oameni. Dacă ești singură, poate îți vei dori să găsești iubirea adevărată în noul an. Dacă ești căsătorită, poate că îți dorești ca soțul tău să te iubească iar ca la început. Și pentru tine poate funcționa această dorință, dacă o rostești în gând în timp ce bei din șampania de Revelion.
foto: Shutterstock
Ultima modificare decembrie 30, 2024 10:04 am