Recunoscute ușor după țârâitul insistent și puternic, cicadele sunt insecte de mari dimensiuni, asemănătoare unor lăcuste. În România au fost identificate 16 specii de cicade, fiecare specie cu ciclul ei de viață, cu dimensiuni, culori și cântece diferite.
Cuprins
Cicadele sunt mari cântăreți ai lumii insectelor și multe persoane le confundă cu greierii sau cosașii. Dar cântecul cicadelor poate fi distins în primul rând prin tonalitatea ridicată și prin notele persistente. Fiecare specie are cântecul ei, dar indiferent de specie bâzâitul cicadelor este mult mai puternic și insistent decât al greierilor, spre exemplu. În al doilea rând, cicadele cântă aproape toată ziua, de la răsăritul soarelui, până la apus, spre deosebire de greieri sau cosași care cântă în anumite perioade ale zilei, dar mai ales după amiaza.
Cuprins
Ce sunt cicadele
Cicadele sunt insecte din ordinul Hemiptera (familia Cicadidae), subordinul Auchenorrhyncha, care apar la sfârșitul primăverii și începutul verii. Habitatul lor preferat sunt pădurile și crângurile, parcurile citadine sau zonele cu mulți copaci, dar și pășunile sau chiar zonele aride.
Sunt peste 3000 de specii de cicade în lume, unele cu un ciclu de viață de 2 ani, altele cu un ciclu de viață de 17 ani. Unele preferă pădurile, altele livezile și zonele cu iarba înaltă. Cicadele pot trăi inclusiv în zonele aride, semideșertice, cu vegetație sporadică.
Sunt insecte pașnice, care nu atacă omul sau animalele. Ele se hrănesc cu seva dulce a copacilor sau a ierburilor. Cu toate acestea, invazia de cicade poate fi deranjantă din cauza bâzâitului puternic și persistent pe toată durata zilei.
Cum recunoști cicadele
Sunt insecte robuste, de mărime medie și mare, cu dimensiuni cuprinse între 3 – 5 și 7 centimentri, în funcție de specie. Cicadele pot fi recunoscute după corpul lor robust, capul rotund cu ochii foarte mari, și după aripile lungi care acoperă întregul corp. Unele specii sunt negre, altele roșcate, altele pot avea irizații albăstrui sau verzi. Aripile lor sunt transparente, iar la unele specii pot avea nuanțe verzui sau maronii. Fiecare cicadă ajunsă la stadiul de insectă cu aripi are și câte 6 picioare și câte 2 antene scurte.
Indiferent de specie, cicadele au câte patru aripi și pot fi confundate în zbor cu libelulele. Dar corpul lor este mult mai scurt și foarte gros, în comparație cu libelulele sau cu greierii.
Cum se înmulțesc
Cicadele femele au pe abdomen un mic organ cu ajutorul căruia depun ouă în scoarța copacilor sau în diverse crăpături din lemn și ramuri de copaci, acolo unde larvele vor fi protejate de frig.
Ciclul de viață al cicadelor trece prin trei etape, de la ou, larvă, nimfă la insecta adultă prevăzută cu aripi.
Unele specii au un ciclu de viață de doi – cinci ani, altele pot apărea la suprafață abia după 17 ani. După ce eclozează din ou, larva începe să se dezvolte și coboară în pământ, la rădăcina copacilor, acolo unde se hrănește cu sevă. Aici se dezvoltă sub formă de nimfă. Când ajunge la maturitate, ea urcă la suprafață pe scoarța copacului, își leapădă carapacea și dezvoltă aripi.
Odată ajunse la lumină, ele se împerechează, iar femelele depun din nou ouă pentru o nouă generație de cicade. Fiecare specie are ciclul ei de viață, dar cert este că acestor insecte le place mult căldura și prosperă în zonele calde sau temperate ale globului.
Curios este că cicadele dintr-o specie se sincronizează perfect și ies din pământ aproape toate în aceeași perioadă. Unele apar la lumină primăvara, în luna mai, altele apar în lunile iunie sau iulie. Nu se știe prea bine de ce se sincronizează atât de bine, dar probabil ciclul lor de viață este organizat astfel încât să poată evida anumiți prădători.
Cât timp trăiesc
Cicada care iese din invelisul de nimfa
Mare parte din viața lor, cicadele trăiesc sub formă de nimfe ascunse în pământ. După ce ies la suprafață, ele se apropie de ultimele clipe de viață și singura preocupare este aceea de a se împerechea și de a depune ouă.
Odată ieșite din pământ, cicadele mai trăiesc aproximativ trei sau patru săptămâni. O femelă se împerechează de mai multe ori și poate depune câteva zeci până la 400 sau chiar 600 de ouă, în funcție de specie.
Cicadele din România
Aceste insecte preferă zonele cu multă vegetație, mai ales cu arbori și arbuști, și mai ales zonele cu o climă caldă și cu ierni blânde. Sunt peste 3000 de specii de cicade în lume, unele dintre ele fiind anuale, altele periodice. Speciile anuale eclozează în fiecare vară, cele periodice își pot face apariția odată la 5, 13 sau chiar 17 ani.
Speciile periodice cu un ciclu mare viață sunt întâlnite adesea pe teritoriul celor două Americi. Dar multe specii anuale trăiesc în Europa și 16 specii de cicade au fost indentificate și la noi în țară.
În urmă cu 20 – 30 de ani, cicadele erau rar întâlnite, mai ales în zona de sud, în Dobrogea sau la Cazanele Dunării, acolo unde iernile sunt blânde și climatul este mult mai cald. Datorită faptului că vremea s-a încălzit din ce în ce mai mult pe teritoriul țării, cicadele și-au extins și ele arealul, fiind adesea întâlnite și în București, și în Oradea sau Arad, inclusiv la Cluj sau în unele zone din Transilvania.
Ce este cântecul cicadelor
Bâzâitul puternic al speciilor mari de cicade este unul dintre cele mai puternice sunete din natură emise de insecte. Când încep să cânte, masculii de cicade își pot sincroniza bâzâitul astfel încât acesta capătă un volum puternic și poate depăși 100 de decibeli.
Urechea umană percepe sunete cu o intensitate între 1 şi 120 decibeli. În timp ce nivelul de 20 – 30 decibeli este inofensiv pentru organismul uman, nivelurile mai ridicate sunt percepute ca obositoare, stresante, mai ales dacă durează mai mult timp. De regulă, dacă durata acestui zgomot este scurtă poate fi tolerată.
Limita sunetului considerată acceptabilă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 80 decibeli şi în general ea se referă la poluarea fonică din oraşe, respectiv zgomotul străzii. În natură zgomotele sunt foarte reduse din punct de vedere al intensităţii, cele puternice fiind doar de moment, provocate de accidente sau de unele animale. În condițiile în care bâzâitul insistent al cicadelor poate ajunge la 100 de decibeli și durează de la răsăritul soarelui la apus, este evident că el poate fi foarte deranjant și stresant pentru oamenii din zonă. Prin comparație, o bormașină medie emite un sunet până la 60 de decibeli și tot trebuie să îți acoperi urechile când o auzi,
Sunetele produse de masculii de cicade se numără printre cele mai puternice din universul insectelor și pot fi auzite chiar de la un kilometru distanță. Femelele sunt tăcute, ele nu pot scoate niciun sunet. În schimb, masculii au în abdomen un săculeț care se umple cu aer pe care îl expulzează printr-un organ care vibrează puternic și scoate un bâzâit persistent. Cu acest bâzâit, masculii pot atrage femelele să se împerecheze, aceasta fiind ultima lor misiune înainte de a muri după intervalul scurt de timp pe care îl petrec la lumină.
Curiozități despre cicade
Cicadele sunt insecte pașnice, care nu înțeapă și nu atacă animalele sau oamenii. Cu toate acestea, mulți oameni se feresc de ele, considerându-le periculoase, din cauza dimensiunilor mari și din cauza capului care pare fioros.
Cicadele au un mic organ numit rostru cu care rod scoarța copacilor. Când eclozează în număr foarte mare, de sute sau mii de exemplare, ele pot aduce pagube importante vegetației, în livezile de pomi tineri sau în zonele cultivate. Femelele rod scoarța copacilor sau a pomilor tineri pentru a forma mici fisuri unde depun ouăle. Copacii bătrâni nu sunt afectați, dar cei tineri pot fi profund afectați, iar ramurile fragile se pot usca.
Larvele care trăiesc sub pământ se hrănesc cu seva plantelor lemnoase, dar ele nu produc pagube și nici nu provoacă daune atât de mari, încât să ducă la moartea copacilor.
Pentru americani, 2024 este anul în care apar cele mai multe specii de cicade periodice. Vara aceasta este un adevărat Cicadageddon, deoarece vor ecloza în același timp și cicadele cu un ciclu de viață de 13 ani, și cele cu un ciclu de viață de 17 ani. În mod uimitor, această sincronizare ciudată are loc odată la 221 de ani. Ultima dată când a avut loc acest fenomen a fost în anul 1803, iar următoarea dată va fi în anul 2245. Oamenii de știință nu au putut descoperi nici acum de ce sunt atât de bine sincronizate cicadele și de ce se petrece acest fenomen o dată la 221 de ani. Cercetătorii americani se așteaptă ca numărul de cicade care va apărea în vara lui 2024 să fie mult mai mare decât în anii anteriori din cauza schimbărilor climatice. Cu cât vremea este mai caldă pe glob, cu atât mai multe nimfe de cicade au șanse de supraviețuire și vor ieși la lumină.
Cicadele sunt insecte foarte rezistente și robuste, ele supraviețuind de peste 150 de milioane de ani, din ere străvechi. În perioada Jurasicului, cicadele aveau 16 cm anvergura aripilor și arătau aproape la fel ca cele de azi, care sunt însă mult mai mici, atingând cel mult 5 – 7 cm lungime, cu o deschidere de 7 – 9 cm a aripilor.
Cea mai mare specie de cicadă cunoscută este Megapomponia imperatoria (pe care o poți vedea și la Muzeul Antipa), care poate ajunge până la 20 de centimetri lungime de la un capăt la altul al aripilor și 7 centimetri de la cap la vârful abdomenului.
Suprafața aripilor condensează umiditatea din atmosferă sub formă de rouă, astfel încât aceste insecte nu suferă niciodată pe caniculă. Suprafața aripilor este atât de hidrofobă încât, atunci când insectele se mișcă, picăturile sar câțiva milimetri în aer.
Una dintre cele mai mari curiozități despre cicade este aceea că aripile lor sunt prevăzute cu țepi minusculi care perforează peretele celular al bacteriilor. Cu alte cuvinte, aripile cicadelor pot omorâ bacterii periculoase și sunt cercetate pentru a dezvolta materiale care pot distruge bacteriile înainte de a ajunge în contact cu pielea noastră.
Nimfele de cicade sunt culese din pământ, prăjite și consumate ca delicatese în unele regiuni din China și Asia de Sud-Est. Ele reprezintă o gustare crocantă, foarte bogată în cheratină.
În România, una dintre cele mai cunoscute cicade are dungi roșii pe abdomen și este botezată cireșar, iar altă specie care eclozează în august poartă numele de grelușelul viei, deoarece cântecul ei anunță că încep să se coacă strugurii.
foto: Shutterstock
Ultima modificare iulie 8, 2024 4:44 pm