Ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool

.

Bătrânii spuneau că un pahar de vin roșu pe zi te ține sănătos și mulți oameni cred că vinul roșu este bun pentru inimă. Cu toate acestea, consumul de alcool face mai mult rău decât bine, iar știința demontează pas cu pas miturile despre beneficiile alcoolului. Nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri, de aceea este bine să renunți la consumul de alcool și să îl consumi în cantități mici numai ocazional.

Mulți români au obiceiul să bea o dușcă de țuică înainte de masă ori un pahar de vin la cină. Acest lucru nu înseamnă că sunt dependenți de alcool, dar nici nu sunt feriți de riscurile pe care le presupune consumul regulat de alcool, chiar dacă este vorba de cantități mici. Cu atât mai gravă este situația în cazul celor care consumă frecvent cantități mari de alcool sau în cazul celor care sunt deja dependenți de alcool.

Ce consecințe are consumul de băuturi alcoolice

Ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool

Consumul de alcool are consecințe foarte grave și afectează concomitent mai multe organe și sisteme ale corpului uman, pornind de la sistemul imunitar până la sistemul nervos.

Conform studiilor medicale, alcoolul este un factor de risc și factor agravant pentru un număr de cel puțin 200 de boli, între care se numără bolile cardiovasculare, tulburările mintale, boli ale sistemului digestiv și renal, afecțiuni hepatice și forme de cancer severe.

Tot consumul de alcool se face responsabil și pentru apariția traumatismelor din cauza unor accidente, dar și pentru un comportament iresponsabil care favorizează răspândirea bolilor infecțioase precum tuberculoza, HIV sau bolile cu transmitere sexuală.

Efectele nocive ale alcoolului sunt mult mai mari decât ne imaginăm, chiar dacă un somn bun ne ajută să ne revenim complet și să fim perfect funcționali a doua zi. Alcoolul, chiar dacă este consumat moderat, este un dușman care atacă pe ascuns.

În primul rând, el inhibă o parte din funcțiile cerebrale, afectează sistemul nervos și declanșează diverse modificări de comportament, de la oboseală acută la nervozitate și furie. Comportamentul violent se manifestă adesea în urma consumului mare de alcool și poate fi vorba deopotrivă de violență împotriva celor din jur și de violență față de sine însuși.

În al doilea rând, alcoolul afectează sistemul imunitar și inhibă capacitatea acestuia de a oferi protecție împotriva microbilor și microorganismelor patogene. În orice situație în care suferi de o infecție virală sau bacteriană, dacă te îmbolnăvești de viroză sau gripă, dacă te accidentezi și suferi răni grave, alcoolul împiedică organismul să se vindece și tratamentele să își facă efectul.

Tot consumul de alcool, inclusiv moderat, favorizează dezvoltarea patologiilor cardiovasculare: tulburări de tensiune, anevrism arterial, insuficiență cardiacă, infarct. Tensiunea arterială și riscul de accident vascular cresc pe măsură ce crește și consumul de alcool. De multă vreme, studiile medicale au demontat mitul conform căruia un pahar sau două de vin roșu pe zi îți protejează inima. Vinul roșu natural are unele beneficii, dar consumat zilnic are consecințe nefaste.  

  • consumul moderat (10 – 20 g de alcool pe zi) crește riscul de AVC între 10 și 15%;
  • consumul zilnic a peste patru băuturi alcoolice crește riscul de AVC cu 35%.

La nivel global, consumul de alcool este responsabil pentru 3 milioane de decese (5,3% dintre decesele de orice cauză). Iar la nivelul social, efectele negative ale consumului de alcool se extind și asupra persoanelor din jur, asupra membrilor familiei, deteriorează relațiile interumane și profesionale, crește costurile medicale și rata criminalității.

Cât alcool poate fi consumat zilnic fără riscuri

Așa cum arată cele mai noi studii și statistici cu privire la efectele alcoolului, nu există o limită sigură pentru consumul de alcool. Fiecare persoană tolerează alcoolul și reacționează la alcool în mod diferit. În general, o doză de 40 mililitri este considerată suficientă pentru a fi bine tolerată de ficat și pentru a fi metabolizată fără consecințe grave.

Românii cumpără și beau alcool în medie aproximativ 12 litri pe an. Dar la această medie, raportată de Institutul Național de Statistică pentru anul 2019, nu se adaugă alcoolul pe care românii îl pregătesc în propria gospodărie. În realitate, în mediul rural, dar și în multe gospodării din mediul urban, oamenii își fac singuri vin și țuică toamna, în cantități mari, de minimum 50 de litri de vin pe gospodărie.

Conform statisticilor, 67% dintre români spun că au consumat cel puțin o dată alcool în decursul unui an, iar 2,6% dintre români recunosc că sunt dependenți de alcool, procent care, probabil, nu reflectă realitatea nici pe jumătate.

Mulți români beau alcool zilnic, în cantități mici, fără să se îmbete și consideră că este sănătos și că nu le face niciun rău. Dar trebuie să ținem cont că ficatul are nevoie de cel puțin 48 de ore pentru a se recupera după ce a metabolizat o băutură alcoolică. Dar sunt și mulți consumatori ocazionali care gustă un cocktail aromat de vară sau un pahar la masa de Paște.

Bărbaţii nu ar trebui să depăşească limita de 3-4 unităţi de alcool pe zi, adică echivalentul unei halbe şi jumătate de bere, iar femeile 2-3 unităţi pe zi, adică maxim o halbă de bere. Un bărbat poate consuma 700 mililitri de bere sau 190 mililitri de vin sau 100 mililitri de tărie. Iar o femeie poate consuma jumătate din cantitățile menționate. Categoric, aceste băuturi nu trebuie cumulate și nu trebuie consumate zilnic, ci ocazional, sau cel mult de două ori pe săptămână.

Se recomandă o pauză de 3–4 zile între băuturile alcoolice și se recomandă să nu se depășească unitățile menționate mai sus, în caz contrar alcoolul nu face decât să ducă la îmbolnăvirea organismului.

Alcoolul poate avea și unele beneficii

Ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool

Consumul ocazional de alcool, în cantitățile admise, are unele beneficii pentru organism pe care le știm de mii de ani:

  • îți încălzește corpul
  • stimulează circulația
  • ajută digestia
  • îmbunătățește dispoziția

Dar aceleași beneficii le au și ceaiurile din plante, supele de legume sau laptele cald, alternative mult mai bune și sănătoase, decât un pahar de vin.

Pe lângă aceste beneficii, recent s-a mai descoperit că persoanele care consumă ocazional vin roșu sau vin alb au un risc redus să dezvolte pietre la vezica biliară, decât cele care nu consumă deloc alcool. Se pare că vinul descompune lipoproteinele cu densitate mare și așa numitul colesterol rău și poate proteja arterele de depunerile de grăsime, precum și rinicii și vezica biliară.

Cu toate acestea, consumul de alcool trebuie să menținut în limite scăzute, pentru a nu afecta negativ sănătatea întregului organism.

Ce se întâmplă când renunți definitiv la consumul de alcool

Persoanele care consumă ocazional alcool pot avea simptome foarte neplăcute a doua zi și anume dureri de cap, amețeli, senzația de sete și așa numita mahmureală.

Persoanele care consumă frecvent sau chiar zilnic alcool, chiar dacă beau cantități mici, au o oarecare dependență de alcool de care nici nu sunt conștiente. În condițiile în care renunță definitiv la consumul de alcool pot experimenta așa numitul sindrom de sevraj care se manifestă prin:

  • transpirații reci,
  • palpitații, ritm cardiac mărit
  • tremurături de mâini aproape incontrolabile
  • stări de neliniște sau anxietate
  • insomnie

Toate aceste simptome apar din prima zi fără alcool. În următoarele zile, simptomele sevrajului se vor complica. Multe persoane obișnuite să bea regulat alcool vor avea:

  • senzație de greață și chiar vărsături
  • amețeli puternice
  • stare de agitație
  • pofta puternică de alcool
  • convulsii
  • anxietate
  • halucinații vizuale sau auditive.  

În general, simptomele sevrajului se manifestă acut în primele două – trei zile, în cazul persoanelor care consumă regulat alcool. În cazul dependenților, care beau alcool zilnic în cantități mari, sevrajul este complicat de gestionat acasă și este nevoie de asistența personalului medical.

După trei – patru zile de sevraj, simptomele neplăcute încep să se atenueze. În decurs de o săptămână organismul începe să ”uite” că are nevoie de alcool, iar cei mai mulți consumatori reușesc să treacă peste acest prag. Doar în cazuri mai grave se poate instala delirium tremens, o stare de confuzie profundă, și este nevoie de ajutor de specialitate.

Ce beneficii ai după ce renunți la alcool

În decurs de una sau două săptămâni, organismul se vindecă treptat de nevoia de alcool și multe organe sau funcții își revin la capacitatea normală, în cazul unei persoane sănătoase, care consuma alcool moderat.

Somnul va fi mai profund și mai odihnitor, știut fiind faptul că alcoolul te agită și nu te lasă să te odihnești profund, deși se spune că te relaxează. Tensiunea arterială se echilibrează, ritmul cardiac începe să fie cât mai normal, iar stările de nervozitate sau anxietate dispar. Nopțile cu insomnie vor fi mult mai rare.

Ficatul începe să se recupereze și vei simți că ai multă energie și putere fizică. În paralel, îți recapeți energia emoțională, poți gestiona mai bine trăirile și emoțiile, te poți concentra mai ușor la tot ceea ce faci și recuperezi amintirile pierdute.

În cazul în care dependența de alcool era mai gravă decât se bănuia, recuperarea poate dura până la un an de zile. Dar, în general, după un an de când renunți la consumul de alcool, vei avea o sănătate mult mai bună, vei fi mai activ, mai energic și vei avea un tonus mai bun.  

foto: Profimedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton