Calendarul astronomic al anului 2025 anunță adevărate miracole cosmice și evenimente atât de rare, încât trebuie să ai mult noroc să te întâlnești cu ele o dată în viață. Iată ce fenomene astronomice deosebite se vor petrece în 2025, spre încântarea și surpriza amatorilor astronomi și a cercetătorilor.
Anul 2025 ne oferă o mulțime de oportunități de a observa magia Universului! Cine este pasionat de stele și deține un telescop puternic se va delecta cu adevărate fenomene astronomice unice și rare.
Parada planetară din ianuarie 2025
În ianuarie și februarie 2025, șase planete vor forma un arc uriaș pe cerul serii; Marte, Jupiter, Uranus, Venus, Neptun și Saturn. La sfârșitul lunii februarie, Mercur se va alătura distracției, înlocuindu-l pe Saturn. Acest fenomen ceresc este cunoscut sub numele de „paradă planetară” sau „aliniere planetară”, termeni folosiți în astronomie pentru a descrie momentul în care mai multe planete par să se grupeze într-o zonă bine delimitată de pe cer. Această aliniere este de așteptat să fie vizibilă din data 21 ianuarie 2025 până pe 21 februarie 2025. Punctul culminant, perioada în care se vor vedea cel mai bine cele șase planete formând arcul pe cer va fi în jurul datei de 29 ianuarie, când va fi Lunii nouă și cerul va părea mult mai întunecat, îmbunătățind vizibilitatea planetelor.
Conjuncția Jupiter cu Uranus în februarie 2025
În luna februarie 2025, Jupiter și Uranus se vor alinia într-o conjuncție rară, în care cele două planete vor apărea neobișnuit de apropiate pe cer. Această aliniere oferă o priveliște spectaculoasă pentru cei pasionați să observe stelele și pentru astronomii amatori. Deși cele două planete nu vor fi fizic aproape una de cealaltă – sunt încă la milioane de kilometri distanță – apropierea lor aparentă oferă o oportunitate unică de a le observa pe ambele simultan printr-un telescop. Pentru cei interesați de studiul cosmosului, este unul dintre cele mai mari fenomene astronomice în 2025 și este o șansă de a explora dinamica celor doi gazoși fascinanți din sistemul nostru solar.
Ploaia de meteori Perseide, una dintre cele mai populare și stabile ploi de meteoriți, va atinge apogeul la mijlocul lunii august 2025. Acest eveniment anual este cauzat de trecerea Pământului prin resturile lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle. Pe măsură ce particulele ard în atmosfera Pământului, ele creează dungi strălucitoare de lumină pe care le vedem ca meteoriți. Perseidele sunt deosebit de interesante, deoarece produc adesea un număr mare de meteori pe oră, iar cu cerul întunecat în multe zone, acesta va fi un moment perfect pentru astrofotografie și observarea meteorilor.
Opoziția lui Marte în luna ianuarie 2025
În luna ianuarie 2025, Marte va ajunge în opoziție cu Soarele, ceea ce înseamnă că va fi direct opus Soarelui pe cer. Acest lucru va face ca Marte să pară deosebit de mare și strălucitor pe cerul nopții, oferind una dintre cele mai bune oportunități de a observa planeta roșie în detaliu. În timpul opoziției, Marte este, de asemenea, mai aproape de Pământ, ceea ce înseamnă că cele mai multe dintre caracteristicile sale de suprafață vor fi mult mai vizibile prin telescoape.
Pentru cei interesați de știința universului, aceasta este o oportunitate excelentă de a studia suprafața și atmosfera lui Marte, precum și posibilitatea de a coloniza la un moment dat planeta roșie.
Alte fenomene astronomice importante în 2025
Ocultația Lunii cu Saturn se va petrece pe data de 4 ianuarie și pe cer vom observa cum Luna acoperă planeta Saturn.
Planeta Venus la elongație estică maximă pe data de 10 ianuarie. Venus sau Luceafărul este a doua planetă de la Soare și este al treilea obiect natural ca luminozitate pe cerul nopții, după Soare și Lună. Deoarece Venus este mai aproape de Soare decât de Pământ, este întotdeauna vizibilă la o distanță unghiulară scurtă de acesta; alungirea sa maximă este de 47,8°. Pe data de 10 ianuarie, vom putea observa planeta Venus cu toată strălucirea ei, către est, la puțină vreme după apus. Este cel mai bun moment să observăm planeta Venus cu ochiul liber, deoarece se va afla la cel mai înalt punct deasupra orizontului. Pentru iubitorii astronomiei, este unul dintre cele mai frumoase fenomene astronomice în 2025.
Opoziția lui Marte din data de 16 ianuarie. Planeta roșie se va afla în cel mai apropiat punct de Pământ, iar fața sa va fi complet luminată de Soare. Va fi mai luminos decât în orice altă perioadă a anului și va fi vizibil toată noaptea. Acesta este cel mai bun moment pentru a vedea și fotografia Marte chiar și cu un telescop de dimensiuni medii.
Opoziția lui Uranus din 21 noiembrie. Planeta albastră-verde se va afla în poziția cea mai apropiată de Pământ, iar fața sa va fi complet luminată de Soare. Va fi mai luminoasă decât în orice altă perioadă a anului și va fi vizibilă toată noaptea. Acesta este cel mai bun moment pentru a vedea Uranus chiar și cu un telescop mai puțin performant.
Curenții de meteori cei mai frumoși și populari vor atinge valorile maxime astfel: Liridele pe 22-23 aprilie, Eta Aquaridele pe 6 mai, Perseidele pe 12-13 august, Geminidelepe 13-14 decembrie.
Eclipsele anului 2025
Anul 2025 va fi marcat de patru eclipse, un număr obișnuit, așa cum se întâmplă aproape în fiecare an. Foarte rar avem 5 sau 6 eclipse într-un an de zile. În 2025, vom avea numărul obișnuit de eclipse, dar aproape niciuna nu va fi perfect vizibilă din România. Avem șanse să observăm doar eclipsa totală de Lună din septembrie, dacă sunt condiții meteorologice favorabile.
Prima eclipsă a anului va fi eclipsa totală de Lună din data de 14 martie 2025. Aceasta va fi vizibilă din America de Nord și de Sud, din Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, din vestul Europei, Africa, estul Asiei și estul Australiei. Din România, însă, va putea fi observată doar faza parțială prin penumbră. Fenomenul va începe la ora 7:09, după ce Luna va apune la 6:27. Eclipsa va dura 50 de minute. Din păcate, de la noi va fi foarte greu de observat deoarece eclipsa începe imediat după ce Luna apune și ea se află ”foarte jos față de orizont”. Va fi ca și cum ”ai sta în fața unui bloc și ai privi spre ușa de la intrare”, explică pe înțelesul tuturor astronomul Adrian Șonka, (https://sonkab.com)
Cea de a doua eclipsă a anului 2025 va fi o eclipsă parțială de Soare din data de 29 martie 2025. Ea va fi vizibilă din regiunile nordice ale Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și nord-vestul Africii. Din România, aceasta va fi vizibilă doar în partea vestică și nord-vestică, adică au o șansă astronomii amatori din Timișoara, Oradea, Baia Mare și Satu Mare. Cu toate acestea, din vestul țării se va vedea cum Luna acoperă doar 1% din discul Soarelui, un procent infim și greu sesizabil cu ochiul liber.
Cea de a treia eclipsă a anului va fi o eclipsa totală de Lună în data de 7 septembrie 2025. Ea va fi vizibilă din Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa și Europa. În România, eclipsa va fi vizibilă seara, cu faza maximă la ora 21 și 11 minute. La acel moment, Luna va răsări deja în fază parțială și va fi în umbra Pământului, dar vom putea observa faza maximă a eclipsei, dacă vom avea parte de un cer senin.
Ultima eclipsă a anului va fi o eclipsa parțială de Soare în data de 21 septembrie 2025 și va fi vizibilă din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și Noua Zeelandă, dar nu va putea fi observată din România.
Echinocțiile și solstițiile din anul 2025
Echinocțiul de primăvară se va petrece pe data de 20 martie 2025 și va marca începutul primăverii astronomice și începutul zodiei Berbec, prima zodie de primăvară.
Solstițiul de vară va avea loc la data de 21 iunie 2025, va marca începutul verii astronomice și totodată începutul zodiei Racului, prima zodie de vară.
Echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 22 septembrie 2025 și va marca începutul toamnei astronomice. La echinocțiul de toamnă, Soarele intră în zodia Balanței, prima zodie de toamnă.
Solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 21 decembrie 2025 și va marca începutul iernii astronomice. La solstițiul de iarnă, Soarele va trece în zodia Capricornului, prima zodie de iarnă.
Misiunile NASA în spațiu
Cea de a doua misiune Artemis pe Lună
În anul 2025, NASA și-a propus să lanseze Artemis II, prima misiune cu echipaj uman pe Lună de la Apollo 17 în 1972. Această misiune va fi un pas major către întoarcerea oamenilor pe suprafața lunară, ca parte a planului pe termen lung al NASA de a stabili o prezență durabilă pe Lună.
Artemis II va testa navele spațiale și sistemele care vor fi utilizate pentru viitoarele aselenizări, transformând acest evemiment într-una dintre cele mai importante etape către explorarea spațiului. Această misiune este, de asemenea, o parte vitală a planului de pregătire pentru viitoarele misiuni pe Marte, tehnologia și cunoștințele dobândite de la Artemis II ajutând la propulsarea omenirii mai departe în sistemul solar.
Explorarea planetei Marte cu roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity de la NASA
În 2025, roverul Perseverance al NASA și însoțitorul său, elicopterul Ingenuity, vor continua să exploreze suprafața lui Marte, oferind noi perspective asupra geologiei și climei planetei. Perseverance are sarcina de a căuta semne de viață antică, în timp ce Ingenuity, care a făcut istorie cu primul său zbor de succes în 2021, va continua să testeze noi tehnologii aeriene pe Marte. Aceste misiuni ajută la pregătirea pentru viitoarea explorare umană a lui Marte. Ne așteptăm la noi descoperiri despre posibilitatea de a coloniza planeta Marte și la progrese suplimentare în tehnologia spațială pe măsură ce aceste misiuni evoluează.