Zgomotele au căpătat culoare! Se spune despre zgomotul roz că are efect calmant, iar despre zgomotul alb că te poate ajuta să adormi mai repede. Descoperă ce este zgomotul roz, cum poți beneficia de el și ce înseamnă celelalte culori ale zgomotului.
Cuprins
Acustica, acea ramură a fizicii care studiază undele sonore, diferențiază zgomotele sau mai bine zis undele în funcție de culorile cu care ele pot fi comparate din spectrul luminii. Până acum, au fost numite câteva tipuri de sunete drept zgomotul alb, zgomotul negru, zgomotul roz, albastru, gri sau violet.
Fiecare astfel de unde sonore are anumite proprietăți în funcție de culoarea cu care rezonează, iar unele dintre ele, precum zgomotul alb sau zgomotul roz pot avea beneficii mari pentru sănătate.
Practica de a numi diverse tipuri de zgomot după culori a început cu zgomotul alb, un semnal al cărui spectru are putere egală în orice interval egal de frecvențe. Acest nume a fost dat prin analogie cu lumina albă, despre care s-a presupus (incorect) că are un spectru de putere plat pe intervalul vizibil.
Alte nume de culori precum roz, roșu sau albastru au fost apoi date zgomotului cu alte profiluri spectrale, adesea (dar nu întotdeauna) cu referire la culoarea luminii cu spectre similare. Unele dintre aceste nume au definiții standard în anumite discipline, în timp ce altele sunt doar informale.
Cuprins
Ce spune știința despre zgomotul roz
Spectrul de frecvență al zgomotului roz este liniar pe scară logaritmică; are putere egală în benzi care sunt proporțional largi. Aceasta înseamnă că zgomotul roz ar avea o putere egală în intervalul de frecvență de la 40 la 60 Hz ca și în banda de la 4000 la 6000 Hz.
Deoarece oamenii aud într-un astfel de spațiu proporțional, unde o dublare a frecvenței (o octavă) este percepută la fel indiferent de frecvența reală (40-60 Hz se aude ca același interval și distanță precum 4000-6000 Hz), fiecare octavă conține aceeași cantitate de energie și, prin urmare, zgomotul roz este adesea folosit ca semnal de referință în ingineria audio.
Cu alte cuvinte, mai pe înțelesul tuturor, zgomotul roz este un zgomot ambiental, de frecvență joasă, puțin mai joasă decât zgomotul alb care este un zgomot de referință. Conform WebMD, exemple de zgomot roz ar fi sunetul ploilor monotone de toamnă sau sunetul monoton al vântului prin ramurile copacilor. De asemenea, sunetul valurilor calme, care se sparg pe rând la țărm, poate fi asemuit cu zgomotul roz.
Așadar, este un zgomot pe care îl întâlnim adesea în natură, în mediul înconjurător, în zonele liniștite, unde lipsește traficul și activitatea umană. Uimitor este că și bătaia inimii este considerată de specialiști drept un zgomot roz, deoarece este un sunet de frecvență joasă, monoton și relaxant. Dacă îți pui un stetoscop în urechi să îți asculți propria inimă și te întinzi în pat, în foarte scurt timp te vei simți liniștit, relaxat și s-ar putea să te fure somnul.
Comparația dintre sunetul alb și sunetul roz
Așa cum subliniam mai sus, zgomotul alb este un zgomot de referință în acustică și el reprezintă o combinație de sunete la aceeași frecvență, pe care noi le putem auzi în mod simultan și le percepem la fel de puternice. Spre exemplu, zgomotul pe care îl face mașina de spălat când funcționează este un zgomot mai puternic decât alte zgomote de fundal, este liniar și monoton, ceea ce ne ajută la un moment dat să ne obișnuim cu el și să îl ignorăm.
În aceeași categorie poate intra sunetul televizorului sau al radioului, dacă le ascultăm la un nivel redus. Zgomotele emise de aceste aparate pot fi destul de liniare și monotone, chiar dacă mai intervin și sunete înalte care anunță începutul unei emisiuni de știri sau al unui calup de publicitate. Datorită faptului că sunetul televizorului devine un sunet de fond destul de monoton, mulți dintre noi ne-am obișnuit să adormim cu televizorul deschis.
Spre deosebire de zgomotul alb, zgomotul roz are o tonalitate mai joasă, este repetitiv, monoton și relaxant. Un bun exemplu este diferența dintre un ventilator și vântul prin frunzele toamnei. Ventilatorul emite un zgomot alb, pe când frunzele uscate bătute de vânt emit sunete roz.
În zgomotul roz nu vom regăsi note discordante, prea înalte sau prea joase, de aceea a început să fie folosit în diverse terapii. Știința îl studiază aprofundat de puțină vreme, dar beneficiile lui sunt cunoscute de veacuri. Cine nu iubește sunetul valurilor sau sunetul unui pârâu de munte care clipocește printre stânci? Tot în categoria sunetelor roz intră și cântecul monoton al greierilor și al cosașilor care, ascultat în liniștea serii, este deosebit de relaxant și liniștitor. Din vremuri vechi, cunoaștem puterea sunetelor din natură și le apreciem pentru liniștea pe care ne-o oferă.
Ce beneficii poate avea zgomotul roz
Zgomotul roz este tot mai des folosit în cercetare și se fac numeroase studii pentru aplicații în medicină, terapii complementare sau utilizări cotidiene.
Poate îmbunătăți auzul
Anumite studii au demonstrat că zgomotul roz ar putea fi folosit pentru tratarea tulburărilor de auz. Expunerea la anumite niveluri specifice de sunet roz poate ajuta la tratarea tulburărilor de auz cum ar fi tinitus, prin stimularea sistemului auditiv fără a provoca neplăceri sau disconfort pacientului. Tinitusul în termeni populari reprezintă un țiuit sau un zgomot ascuțit și neplăcut pe care îl auzim în urechea internă și care nu are legătură cu mediul exterior.
Poate îmbunătăți memoria
Se pare că sunetele roz pot stimula memoria și pot îmbunătăți capacitățile cognitive. Studenții și elevii care au învățat pe fundalul unor sunete roz au reușit să se concentreze mai bine asupra informațiilor, au reținut mai multe detalii, decât în alte condiții de studiu, și au reușit să găsească mai repede rezolvări pentru problemele studiate.
Poate ajuta la relaxare
Fiind un zgomot relativ monoton și repetitiv, pe frecvențe joase, în mod cert el poate îmbunătăți starea mentală și psihică, te poate ajuta să te relaxezi, să te calmezi, să îți golești mintea de griji și de gânduri negre.
Liniaritatea sunetelor roz te ajută inconștient să îți faci tu ordine în gânduri, să vezi mai clar prioritățile și soluțiile. Astfel, te ajută să te liniștești psihic și emoțional.
Zgomotul roz este de mare ajutor în condiții de stres și activitate mentală febrilă care nu face decât să îți consume energia mentală.
Poate ajuta la un somn mai odihnitor
Spre exemplu, dacă se aud zgomote puternice din șosea sau de la vecini, acoperă-ți urechile cu niște căști de calitate și ascultă clipuri din natură cu sunete de ape, cu sunetul valurilor sau al ploii. Zgomotul roz va acoperi imediat zgomotele neplăcute și iritante din împrejurimi și te va ajuta să te relaxezi și chiar să dormi mai bine.
Pentru persoanele care au probleme cu somnul pot fi utile diverse aplicații care oferă opțiuni de zgomot roz precum Sleepy Sounds, Sleepo: Relaxing Sounds, Sleep, Pzizz – Sleep, Nap, Focus și White Noise Lite.
Sunetele roz pot fi ascultate ore întregi, dar la un volum redus, astfel încât să nu perturbe auzul. La un volum ridicat, chiar și sunetele roz pot fi deranjante și pot provoca leziuni ale timpanului care sunt aproape imposibil de tratat. Așadar, sunetele roz ascultate la un nivel redus au mari beneficii pentru relaxare și odihnă, fără nicio contraindicație.
Acoperă sunetele stridente
În unele sectoare industriale, zgomotul roz este adesea utilizat în mașinile de sunet și în generatoarele de zgomot alb pentru a crea un zgomot de fond consistent care poate ajuta la mascarea sunetelor deranjante, cum ar fi sunetele metalice. Astfel, zgomotul roz ajută lucrătorii să suporte mai ușor zgomotele puternice din jur și să se concentreze mai bine asupra activității lor.
Alte tipuri de zgomote ”colorate”
Foto: AkanoToE – https://commons.wikimedia.org
Luând drept reper spectrul luminii, specialiștii în inginerie acustică au determinat și alte tipuri de zgomot pe care le-au numit în funcție de culorile cu care pot fi comparate.
Zgomotul albastru este un zgomot care crește în intensitate în mod constant. Uimitor este că celulele retinei sunt aranjate după modelul în care crește zgomotul albastru, ceea ce ne conferă o acuitate mai bună a vederii. Zgomotul albastru pune accentul pe sunetele înalte și poate fi folosit, împreună cu zgomotul roz, pentru a spori atenția și concentrarea.
Zgomotul violet este un zgomot subțire, ca un fâsâit, care crește în frecvență și intensitate, devenind de-a dreptul iritant. Imaginează-ți fâșâitul puternic al apei, care țâșnește când se sparge o țeavă.
Zgomotul gri este un zgomot puternic, dar are sunete foarte scurte de frecvență joasă, pe care nu le percepem în mod obișnuit, astfel că ne dă impresia că este un zgomot destul de uniform și tare. Spre exemplu, motorul unui tractor.
Zgomotul de catifea cuprinde sunete întâmplătoare mai joase și mai înalte și poate denumirea de catifea deoarece este un zgomot foarte dens și plin. La o frecvență mai înaltă seamănă cu zgomotul alb, dar este perceput ca fiind mai ”moale”.
Zgomotul maro, sau mai bine zis brown, și-a căpătat numele nu de la culoarea maro, ci de la mișcarea browniană. Este un zgomot care lasă impresia că poate crește și descrește în același timp, ca mersul unui om beat care se clatină în stânga și dreapta. Zgomotul maro accentuează de fapt sunetele joase și ar putea fi comparat spre exemplu cu valurile agitate în timpul unei furtuni sau cu un duș deschis la maximum.
foto: Shutterstock
Ultima modificare septembrie 7, 2024 11:06 am