Poligamia este ilegală și incriminată în cea mai mare parte a lumii. Cu toate acestea, unele state admit poligamia în anumite regiuni, iar popoarele musulmane o încurajează. Află ce înseamnă poligamia și ce presupune să ai mai multe neveste.
Poligamia este practicată de la începuturile lumii și este și azi încurajată în statele musulmane pe considerente religioase. Cu toate acestea, societățile moderne și statele creștine incriminează poligamia.
Poligamie – definiție și concepte
În esență, poligamia este căsătoria unui bărbat cu mai multe femei. Este o veche formă de organizare a familiei, apărută odată cu sclavia patriarhală, care îi dă dreptul unui bărbat să ai mai multe neveste. Termenul provine din limba greacă, ”poligamos”, și poate fi tradus drept ”căsătoria cu mai multe persoane”.
Poliandria este definită drept căsătoria, legală sau nu, a unei femei cu mai mulți bărbați.
Termenul de poligamie este azi cel mai folosit pentru a defini relația unui bărbat cu mai multe soții și este mult mai răspândită în lume decât poliandria. Cazuri de poliandrie au fost descoperite doar în câteva zone izolate, în India, Tibet sau Africa, la anumite triburi vechi, unele dintre ele renunțând la acest tip de uniune pe măsură ce au evoluat.
Țări în care poligamia este legală
Religia permite multor popoare să practice poligamia și încurajează acest tip de familie pentru o rată crescută a natalității. Statele musulmane se află toate în lista țărilor în care poligamia nu doar că este încurajată, dar este considerată fundamentul societății.
India recunoaște poligamia doar în cazul comunităților musulmane. De asemenea, poligamia este un adevărat stil de viață și în multe state africane. În China, a fost acceptată până de curând, dar s-a renunțat la poligamie din anul 1950, când Partidul Comunist a preluat puterea și a introdus conceptul de egalitate între femei și bărbați. În prezent, poligamia și bigamia sunt ilegale în China.
Afganistan Algeria Bahrain Bangladesh Brunei BurkinaFaso Camerun Chad Comoros Congo Djibouti Egipt Gabon Gambia India Indonesia Iran Irak Iordania Kuwait Liban Libia Malaysia
Maldive Mali Mauritania Maros Myanmar Nigeria Oman Pakistan Palestina Qatar Saudi Arabia Senegal Singapore Somalia Sri Lanka Sudan Siria Tanzania Togo Uganda Yemen Zambia
Poligamia versus bigamia
Poligamia are în continuare foarte mulți adepți și este răspândită în țările musulmane. Poligamia le dă dreptul bărbaților să aibă mai multe neveste și este considerată o uniune legală în multe state ale lumii. Bigamia, în schimb, este considerată o infracțiune în Europa și America, precum și în alte state din Asia.
Bigamia derivă din poligamie și este definită drept o căsătorie dublă, adică o persoană deja căsătorită se căsătorește cu încă o persoană. Cele mai multe cazuri de bigamie au fost descoperite în rândul bărbaților. Spre deosebire de poligamie, însă, de cele mai multe ori a doua soție nu știe de existența primei soții. Sunt foarte rare cazurile în care una dintre soții știe de existența celeilalte și o acceptă, iar aceste cazuri sunt întâlnite în rândul unor secte religioase precum cele desprinse din religia mormonă.
Poligamia și bigamia în România
În țara noastră cele două forme de căsătorie sunt considerate ilegale și sunt asupru pedepsite prin lege. Cetățenii români, cu atât mai mult dacă sunt creștini, sunt pedepsiți prin lege dacă se căsătoresc în același timp cu mai multe persoane. Sunt pedepsiți și cetățenii români care se căsătoresc cu o altă persoană care este deja căsătorită.
Art. 376 din Codul penal al României prevede pedepse atât pentru bigami cât și pentru cei căsătoriți cu o persoană bigamă:
Încheierea unei noi căsătorii de către o persoană căsătorită se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
Persoana necăsătorită care se căsătorește cu o persoană pe care o știe căsătorită se pedepsește cu închisoare de la 1 luna la 1 an sau amenda.
Poligamia, justificată de credințele religioase
Acest tip de căsătorie este practicat și încurajat în statele mahomedane sau musulmane. Conceptul se bazează pe anumite indicii din Biblie și din textele antice, conform cărora la începuturile lumii bărbații erau nevoiți să aibă mai multe soții pentru a asigura perpetuarea speciei. Mai multe neveste însemna și șansa de a face mai mulți copii, în condițiile în care mortalitatea infantilă era ridicată în acele vremuri.
În primul rând, poligamia se bazează pe povestea Biblică a patriarhului Avraam. Soția acestuia fiind stearpă, acceptă ca soțul ei să aibă relații cu slujnica lor pe nume Agar. Din uniunea cu Agar se naște Ismael, cel care avea să dea naștere mai departe popoarelor care au aderat la religia islamică. Ulterior, Sara este binecuvântată de Dumnezeu și reușește să aibă și ea un fiu cu Avraam, pe nume Isaac.
Alte exemple din Biblie de patriarhi care au avut mai multe soții sunt Iacob, Issac sau regele Solomon. Amintim doar dă Iacob a fost căsătorit cu două surori, dar a întreținut relații sexuale și cu slujnicele acestor, având astfel 12 fii, considerați acum cei 12 fondatori ai triburilor lui Israel.
În Coran sunt mai multe referințe asupra poligamiei, bărbații fiind îndemnați în veacurile trecute să ia în căsătorie mai multe femei pentru propășirea populației, și mai ales să ia în căsătorie văduvele de război, pentru a avea grijă de copiii rămași orfani. De asemenea, musulmanii susțin că au obligația morală de a se căsători cu femeile din familii nevoiașe, care au nevoie de un cămin și de sprijinul unui soț.
Ce avantaje susțin musulmanii că are poligamia
Mohamed a fost căsătorit la început cu o singură femeie, renumita Khadija, cu care a trăit timp de 25 de ani. Rămas văduv, profetul s-a recăsătorit cu 9 femei. Cu toate acestea, bărbații musulmani au dreptul să se însoare cel mult cu 4 soții.
În schimb, femeile musulmane nu au dreptul să fie căsătorite cu mai mulți bărbați în același timp, în schimb au dreptul să se recăsătorească în cazul în care divorțează sau rămân văduve. Este important de notat că legea le dă dreptul femeilor să le interzică soților să aibă și alte soții. Cu toate acestea, opinia lor contează prea puțin în realitate. Musulmanii înstăriți, care își permit mai multe soții, le oferă fiecăreia propria casă, bani și toate cele necesare unei vieții de familie, astfel că de cele mai multe ori soțiile se întâlnesc foarte rar și au puține lucruri în comun.
Menționăm, pe scurt, câteva dintre avantajele poligamiei, așa cum sunt ele prezentate în religia islamică:
– șansa de a face mai mulți copii
– mai mult confort și bunăstare în familia îngrijită de mai multe femei
– o familie numeroasă în cadrul căreia membrii se susțin reciproc
– sprijin la bătrânețe, în caz de boală și necazuri.