Câte cuvinte are limba română

.

Limba română se îmbogățește în mod constant cu noi cuvinte împrumutate cel mai adesea din limba engleză. Limba pe care o vorbim este un organism viu, care crește în mod constant și rămâne tot timpul tânăr. O mulțime de neologisme, intrate în limbă în ultimii zece ani, ne fac să ne întrebăm câte cuvinte are limba română după toate schimbările rapide prin care a trecut societatea!

Vocabularul nostru se îmbogățește cu termeni noi aproape în fiecare an. Dacă te întrebi câte cuvinte are limba română, vei fi surprins să afli că dicționarul explicativ nu mai este etalonul de bază în care poți găsi toate cuvintele din limba română. Mulți tineri folosesc deja dicționarele de neologisme și mai ales dicționarele on-line unde pot găsi mult mai ușor explicații pentru toți termenii noi care au intrat în limba română.

În fiecare domeniu au pătruns cuvinte noi, iar vocabularul nostru s-a îmbogățit cu tot felul de cuvinte preluate ca atare mai ales din limba engleză și unele, mult mai puține, din limba italiană, franceză sau germană. Află câteva cuvinte are limba română în prezent și cât de bogat este vocabularul nostru în comparație cu vocabularul altor popoare.

Neologismele, frecvent folosite în ultimii ani

Te-ai obișnuit deja să folosești termeni precum weekend, all inclusive, dead-line, takeaway sau check-in. În limbă au mai intrat recent și termeni precum coronavirus, corona-sceptic, fakenews, breakingnews, selfie sau burn-out.

Multe dintre ele nu au un corespondent în limba română și au fost preluate ca atare din limba engleză. Altele ar putea fi traduse, dar traducerea ar presupune sintagme mai lungi și mai greu de memorat, astfel că generațiile tinere preferă să le folosească așa cum le-au împrumutat, cu forma lor originală. Cum ar fi să vorbești tot timpul despre ”pozele pe care mi le-am făcut singură cu telefonul”, în loc să folosești un termen scurt și bine cunoscut de către toți precum ”selfie”.

Cea mai nouă ediție a dicționarului DOOM – Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al limbii române, conține deja 3.600 de cuvinte noi, care au intrat în limbă și sunt frecvent folosite în ultimii 15 ani.

Cum s-a format vocabularul limbii române

Limba română este o limbă vie, într-o continuă schimbare, cu o istorie bogată în spate. Am moștenit numeroase cuvinte din limba geto-dacică, dar ne-am îmbogățit vocabularul treptat cu numeroase cuvinte din limba latină, mai ales din latina vulgară, apoi din slavonă și din greaca veche, datorită influenței religioase.

Limba română a evoluat din latina orientală, fiind influențată de-a lungul timpului de diverse limbi și culturi. Contactul prelungit cu populațiile slave, începând cu secolul al VI-lea, a adus numeroase împrumuturi lexicale și modificări fonetice. De exemplu, cuvinte precum „ceas”, „drag”, „iubi” și „prieten” provin din limbile slave.

În Evul Mediu și perioada premodernă, limba română a integrat un număr de cuvinte turcești și grecești. Influența turcă se reflectă în cuvinte precum „cafea” sau „chiftea”, ”moft” sau ”pilaf”. Influența greacă a introdus termeni precum ”icoană”, „argat” sau „crivăț”.

În secolul al XIX-lea, limba franceză a avut un impact semnificativ asupra limbii române, contribuind la modernizarea și îmbogățirea vocabularului. Sute de mii de cuvinte din limba română provin din franceză în toate domeniile și sectoarele de activitate. Împrumuturile din limba franceză au dominat limba română timp de aproape un secol, dar în ultimele două decenii s-au impus împrumuturile din limba engleză.

Avansul tehnologic și globalizarea au adus câteva mii de cuvinte noi în limba noastră din engleză, mai ales în domenii, precum tehnologia informației, afaceri, modă și divertisment. Termeni precum „computer”, „software”, „manager” sau „marketing” au fost preluați direct din engleză și integrate în vocabularul cotidian. De asemenea, în limbajul tinerilor, mai ales în mediul online și în gaming, se observă o prezență crescută a anglicismelor, uneori adaptate fonetic sau morfologic la structura limbii române.

Unde este vorbită limba română

Limba română este limba oficială și principala limbă a României, dar este și limba oficială a Republicii Moldova.

De asemenea, este vorbită ca limbă minoritară de comunități stabile din țările învecinate României (Bulgaria, Ungaria, Serbia și Ucraina), precum și de marea diasporă românească. În total, este vorbită de aproximativ 25 de milioane de persoane ca limbă maternă și este cunoscută de peste 28 de milioane de oameni la nivel internațional.

În Republica Moldova, limba română a fost recunoscută oficial prin Declarația de Independență din 1991. Deși Constituția din 1994 menționa „limba moldovenească” ca limbă de stat, în anul 2013, Curtea Constituțională a decis că Declarația de Independență prevalează, confirmând denumirea de „limba română”. În martie 2023, Parlamentul Moldovei a adoptat o lege care înlocuiește termenul „limba moldovenească” cu „limba română” în toate textele legislative și în Constituție.

În regiunile din Ucraina cu populație românească semnificativă, precum raioanele din Cernăuți, Odesa și  Transcarpatia, limba română este predată în școli ca limbă principală și există publicații, emisiuni TV și radio în limba română.

Limba română mai este folosită și pe Muntele Athos din Grecia, în mănăstirile care găzduiesc călugări români.

Câte cuvinte are limba română

Limba română, deși o limbă fonetică, este o limbă dificilă pentru un străin. Ea are o structură gramaticală complexă și un vocabular deosebit de bogat. Dacă te întrebi câte cuvinte are limba română vei fi surprinsă să afli că ne situăm în primele 20 de limbi la nivel mondial în ceea ce privește bogăția vocabularului.

Atunci când vrem să stabilim câte cuvinte are limba română, trebuie să luăm în calcul, pe lângă cuvintele actuale folosite, și pe cele regionale, populare, arhaismele, termenii de specialitate din multe domenii culturale și științifice, cuvintele rare, cuvintele de jargon, cele bisericești, prescurtările, locuțiunile, interjecțiile, cuvintele vulgare, neologismele, cuvintele abreviate, numele proprii, cuvintele compuse, sufixele sau prefixele. Iar limba română este deosebit de bogată din acest punct de vedere, multe cuvinte având la rândul lor numeroase sensuri și utilizări.

Conform unor statistici de la începutul anilor 2000, Dex sau Dicționarul Explicativ al limbii române cuprindea 80.000 de cuvinte folosite frecvent în diverse domenii. Dar specialiștii estimau atunci că numărul total de cuvinte depășește 120.000, incluzând regionalismele, arhaismele, jargonul și termenii de specialitate.

Între timp, limba română s-a îmbogățit considerabil, au fost realizate noi statistici incluzând aproximativ toate cuvintele din toate regiunile țării și s-a ajuns de curând la impresionanta cifră de 170.000 de cuvinte. Este foarte dificil de numărat chiar toate cuvintele unei limbi. Dicționarele, oricât de complexe ar fi, nu pot reflecta nici ele cu adevărat bogăția unei limbi.

Ce alte popoare folosesc vocabulare complexe

Sunt voci care susțin că limba română are peste 170.000 de cuvinte, cu toate acestea este foarte dificil de demonstrat. Limba română este o limbă bogată, cu o sonoritate muzicală deosebită, de care putem fi mândri. Fie că suntem sau nu în top 10 cele mai bogate limbi de pe glob, cert este că avem o limbă plină de culoare!

Araba și engleza sunt alte două limbi care își dispută întâietatea pe vechiul continent. Unii lingviști susțineau, la începutul secolului al XX-lea că limba greacă este cea mai bogată limbă din Europa (aproximativ 500.000 de cuvinte). Dar engleza tocmai a trecut de pragul de 1 milion de cuvinte, astfel că a devansat de mult limba greacă.

În ceea ce privește numărul de cuvinte înscrise în dicționar cu toate sensurile lor, iată care sunt cele mai bogate limbi de pe glob:

  1. Araba – peste 12 milioane de cuvinte (!?)
  2. Tamil – peste 1,5 milioane de cuvinte
  3. Coreana – peste 1,15 milioane de cuvinte
  4. Engleza – peste 1 milion de cuvinte
  5. Portugheza – aproximativ 820.000 de cuvinte
  6. Finlandeza – aproximativ 800.000 de cuvinte
  7. Suedeza – aproximativ 600.000 de cuvinte

Curiozități despre limba română

Primul cuvânt pe care îl rostește majoritatea covârșitoare a românilor de îndată ce învață să vorbească este cuvântul ”mama”.

„Abces” este singurul cuvânt care conține grupul de litere ABC, primele trei din alfabet;

Dintre limbile latine, doar româna are articolul hotărât „enclitic”, adică atașat la sfârșitul substantivului. Spunem „fata”, „băiatul”, „tabloul”, și nu „la fille”, „le garçon”, „le tableau”, cum ar fi în franceză. Cu alte cuvinte, ne putem exprima exact în privința unui lucru folosind un singur cuvânt;

Cuvintele „dor” și „doină” sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Aceste cuvinte au un înțeles special în limba română și nu pot fi traduse perfect în nicio altă limbă;

Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C și sunt în jur de 19.750;

Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se fac slujbe pe Muntele Athos;

În ciuda faptului că româna este o limbă veche, aceasta nu are dialecte. Cei mai mulți lingviști moderni susțin că limba română nu are dialecte. Cu toate că unii lingviști romaniști consideră că meglenoromâna, aromâna și istroromâna sunt dialecte ale limbii noastre, și nu limbi de sine stătătoare.

Limba română conține al treilea cel mai lung cuvânt din Europa. Acesta este ”PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ” – are 44 de litere. Cuvântul definește o boală de plămâni care se face prin inhalarea prafului de siliciu vulcanic.

Limba română este onorată pe data de 31 august, declarată Ziua limbii române.

foto: Shutterstock

Ultima modificare februarie 1, 2025 2:32 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale