Cât de sănătos este să consumi ouă crude

.

Consumul de ouă crude crește de fiecare dată în perioada sărbătorilor, când ne place să pregătim tot felul de salate și sosuri delicioase pe bază de maioneză. Ouă crude se mai folosesc pentru diverse băuturi proteice, considerate deosebit de sănătoase. Dar cât de sigur este și ce riscuri presupune de fapt consumul de ouă crude?   

Maioneza constituie pentru mulți dintre noi principala sursă de ouă crude, în mod deosebit de gălbenuș crud, un aliment complex și foarte nutritiv. Multe persoane preferă să consume ouă crude tocmai pentru a beneficia de vitamine și antioxidanții valoroși din ouă, fără a fi alterate prin fierbere sau prăjire. Consumul de ouă crude are certe beneficii, dar are și câteva riscuri de care trebuie să ținem cont.

Ce beneficii au ouăle crude

Consumul de ouă crude este popular datorită maionezei și sosurilor delicioase care se pot face pe bază de maioneză și pe bază de gălbenușuri crude. Ouăle crude se folosesc în întregime și la anumite băuturi proteice, shake-uri sau cocktail-uri pe bază de legume și fructe.

Ouăle crude sunt alimente foarte nutritive și complexe. În afară de faptul că nu conțin vitamina C, ele ne oferă cele mai importante vitamine de care are nevoie organismul. De asemenea, conțin procente importante de fier care se asimilează mult mai ușor din ouă, datorită grăsimilor bune pe care le conțin gălbenușurile.

Tot ouăle crude conțin procente importante de antioxidanți și proteine de calitate, mult mai bune decât proteinele din carne. Iar grăsimile din ouă și colesterolul nu influențează negativ procentul de colesterol rău din organism, decât în cazul unui consum excesiv. Grăsimile din gălbenuș sunt foarte hrănitoare, sunt foarte bune pentru creier și, împreună cu proteinele, ne dau senzația de sațietate. În multe diete de slăbit, ouăle fierte constituie un aliment sănătos și indicat pentru a controla foamea, dar și glicemia.

Descoperă mai jos cele mai importante calități pe care le au ouăle de găină, ouăle de rață, dar și ouăle de prepeliță care se consumă într-un procent mult mai mare crude, decât celelalte tipuri de ouă.

Ouăle de găină – calități nutritive

Ouăle de găină sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, vitamine (A, D, E, B12) și minerale (calciu, fier, zinc). De asemenea, ouăle conțin grăsimi sănătoase și colină, un macronutrient esențial pentru sănătatea creierului și a ficatului.

Ouale sunt o sursă excelentă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali necesari pentru repararea și creșterea țesuturilor. Proteinele din ouă sunt considerate de cea mai bună calitate în comparație cu proteinele din carne, spre exemplu.

Gălbenușul de ou conține luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care protejează ochii împotriva degenerării maculare și a cataractei. Acești compuși ajută la filtrarea luminii albastre dăunătoare și protejează retina.

Ouăle sunt și o sursă naturală de vitamina D, care ajută la absorbția calciului, astfel că menține sănătatea oaselor și a mușchilor. Vitaminele B și biotina din ouă sunt esențiale pentru piele și păr, pentru unghii frumoase și pentru un ten luminos și elastic. Foarte important este fierul din ouă, deoarece acesta este absorbit integral de organism, spre deosebire de fierul din diverse suplimente care este absorbit în măsură mult mai mică.

Iată și valorile nutritive ale unui ou de găină:

  • Energie: 143 kcal
  • Proteine: 12.6 g
  • Grăsimi: 9.9 g
  • Grăsimi saturate: 3.3 g
  • Carbohidrati: 0.7 g
  • Zahar: 0.7 g
  • Fibre: 0 g
  • Colesterol: 373 mg

Ouăle de rață versus ouăle de găină

Mai greu de găsit în magazine, ouăle de rață sunt apreciate de cunoscători pentru gustul lor deosebit, pentru aroma intensă și pentru gălbenușul bogat și cremos. Ouăle de rață nu se deosebesc de ouăle de găină doar prin culoare și mărime. Așa cum știm, ouăle de rață sunt mai mari și pot avea coaja colorată în verde-cenușiu, maroniu sau gri, deși pot fi și complet albe.

Ele se deosebesc și prin valorile nutritive, deoarece sunt mai bogate în grăsimi bune, proteine și săruri minerale. Ouăle de rață au un conținut ușor ridicat de macronutrienți, în comparație cu cele de găină și sunt mai bogate în calorii. Spre exemplu, un ou de rață (70 g) gătit are aproximativ 156 de calorii, pe când unul de găină (60 g) are doar 91 de calorii.  

Dacă albușul oului de rață conține mai multe proteine, în gălbenuș sunt concentrate mai multe grăsimi, vitamine și minerale. În afară de vitamina C, ouăle de rață conțin toate celelalte vitamine, dar și mineralele esențiale pentru organism, procente mai mari de luteină, colină și betacaroten, mai multă vitamina A și antioxidanți precum acidul folic.

Umărește în tabel diferența dintre ouăle de rață din prima coloană și cele de găină, aflate în a doua coloană.

Valori nutritive Ouă de rață Ouă de găină
Calorii 156 kcal 91 kcal
Proteine 8.4 6,09 g
Grăsimi 13 g 6,71 g
saturate 3,54 g 2,03 g
mononesaturate 5,73 g 2,71 g
polinesaturate 2,02 g 1,48 g
Colesterol 580 mg 169 mg
Glucide 0,95 g 0,98 g
Vitamina B1 0,082 mg 0,024 mg
Vitamina B2 0,251 mg 0,229 mg
Vitamina B3 0,118 mg 0,046 mg
Vitamina B6 0,181 mg 0,082 mg
Vitamina B9 39,2 µg 22 µg
Colina 138 mg 135 mg
Vitamina B12 2,82 µg 0,46 µg
Vitamina A 144 µg 98,3 µg
Retinol 141 µg 97 µg
Betacaroten 16,8 µg 15,9 µg
Luteina si zeaxantina 300 µg 227 µg
Vitamina E 1,34 mg 0,70 mg
Vitamina D 1,12 µg 1,1 µg
Vitamina K 3,92 µg 2,44 µg
Calciu 42 mg 40,3 mg
Fier 2,51 mg 0,79 mg
Magneziu 11,2 mg 6,71 mg
Fosfor 144 mg 101 mg
Potasiu 146 mg 80,5 mg
Sodiu 186 mg 88,4 mg
Zinc 0,92 mg 0,63 mg
Cupru 0,04 mg 0,03 mg
Seleniu 23,7 µg 14,3 µg

Ouăle de prepeliță – calități nutritive

Ouăle de prepeliță sunt mult mai des consumate crude decât ouăle de rață sau de găină. Sunt ouă de dimensiuni mici, dar au un gust fin, cremos și dulceag. Ele sunt folosite întregi pentru maioneze și pentru a îngroșa sosuri fine de salate. Mai sunt folosite și în diverse cocktail-uri, mai ales de Crăciun sau de Revelion. Cântăreții și tenorii aleg să își dreagă vocea cu ouă de prepeliță crude, care au efect emolient și relaxant.

Din punct de vedere nutritiv, ouăle de prepeliță sunt foarte apreciate pentru conținutul de acizi grași Omega 3, pentru proteinele lor valoroase, pentru conținutul de fier și de sodiu. De asemenea, ele conțin vitamina A, colină și antioxidanți care ajută la reducerea stresului oxidativ.

Valori nutriționale pentru o porție de 100 g de ouă de prepeliță:

  • Energie: 158 kcal
  • Proteine: 13 g
  • Grăsimi: 11,1 g
  • din care acizi grasi saturati: 3,6 g
  • Carbohidrați: 0,4 g
  • Fibre: 0 g
  • Sodiu: 141 mg
  • Vitamina A: 156 µg
  • Vitamina B12: 1,6 µg
  • Fier: 3,6 mg

Cum se consumă în siguranță ouăle crude

Ouăle crude prezintă un risc mai mare de contaminare cu bacteria Salmonella și cu virusul gripei aviare. Prin fierbere, agenții patogeni care pot rezista pe coaja oului sau în albuș sunt distruși, iar riscul de contaminare este nul.

Cu toate acestea, dacă vrei să consumi ouă crude, este bine să speli coaja oului cu apă caldă și detergent diluat de vase și abia apoi să le spargi. Pentru a fi sigură de sănătatea ouălor, încearcă să achiziționezi ouă din surse sigure și verificate periodic. Și nu uita să păstrezi ouăle la frigider pentru a evita orice risc de proliferare a bacteriilor prezente pe coaja lor.

Ce riscuri prezintă consumul de ouă crude

Infecția cu Salmonella este un risc larg răspândit, în condițiile în care vrei să consumi ouă crude, cu atât mai mult dacă iei ouăle direct din cuibar și nu le speli bine înainte. Această bacterie, odată ajunsă în tractul gastrointestinal, provoacă o infecție care se manifestă prin dureri de cap, febră, diaree, greață, vărsături și dureri de stomac. Deși nu pune viața în pericol, simptomele pot fi severe la copii, persoane vârstnice sau persoane imunocompromise.

Un alt aspect controversat legat de consumul de ouă, mai ales a ouălor de rață, este contaminarea cu metale grele. Rațele sunt mari amatoare de apă și se hrănesc cu plante și mici animale de baltă, dar multe lacuri și râuri sunt contaminate în zilele noastre cu pesticide din agricultură și cu metale grele din activitatea industrială. De aceea, se recomandă să consumi ouă crude, doar dacă ești sigură că păsările au fost crescute în sistem bio, hrănite cu ierburi și legume organice. Ouăle bio sunt doar puțin mai scumpe, decât cele provenind de la păsări care nu sunt crescute în sitemul bio. Dar prețul este mic în comparație cu siguranța pe care o ai când le consumi.

Nu în ultimul rând, trebuie să mai știi că o substanță din ouăle crude poate reduce absorbția biotinei. Este vorba de avidină, o substanță aflată în procent mare în albuș, care împiedică absorbția de biotină din gălbenuș. Tot avidina se pare că interferează cu medicamentele anticoagulante pe care le iau adesea cardiacii. Avidina, însă, este neutralizată în momentul în care se fierb ouăle sau se folosesc în diverse preparate gătite la temperaturi ridicate.

Iar în ceea ce privește aportul de proteine din ou, organismul asimilează complet proteinele din ouăle fierte și numai pe jumătate proteinele din ouăle crude.

În concluzie, consumul de ouă crude are certe beneficii pentru organism, dar nu se recomandă mai mult de un ou, cel mult două ouă/gălbenușuri crude pe săptămână, în condițiile în care ești sigură de proveniența lor.

foto: Shutterstock

Ultima modificare decembrie 7, 2024 2:08 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale