Halloween 2023 aduce cele mai așteptate petreceri și distracții la finalul lunii octombrie. Sărbătoarea de Halloween este tot mai îndrăgită de copii și tineri care adoră petrecerile tematice. Află când este Halloween 2023, ce tradiții sunt răspândite în lume și cum poți intra în spiritul acestei sărbători cu petreceri și costume.
Halloween 2023 este și anul acesta prilej de distracție, petreceri tematice și, spre marea încântare a copiilor, o bună ocazie să cumperi bomboane. Celebra sărbătoare americană, care se ține pe 31 octombrie, are origini mult mai întunecate decât ai putea crede. Chiar dacă azi este un bun prilej de a purta costume caraghioase și de a mânca multe bomboane, cu veacuri în urmă avea cu totul alte semnificații.
Sărbătoarea care se organizează în noaptea de Halloween are origini celtice, dar s-a răspândit în întreaga lume, a luat amploare și a căpătat obiceiuri noi. De la tradițiile ei înfricoșătoare, azi este doar prilej de distracție, petreceri costumate și bancuri. Sărbătoarea a fost dusă de imigranții irlandezi în America, a intrat în cinematografie și așa a cucerit lumea.
Până și în România, a devenit tot mai populară în ultimii 15 ani și nimeni nu mai încheie luna octombrie fără să pomenească măcar o dată de Halloween pe 31 octombrie, fără să se amuze de costumele haioase sau de tematicile petrecerilor nocturne.
1. La origini, a fost o sărbătoare închinată morților
Pentru celți și anglo-saxoni, anul se încheia când cirezile de vite și turmele de oi se întorceau de la pășune, la sfârșitul toamnei. Noul an începea la 1 noiembrie și era marcat prin sărbătoarea Samhain. În noaptea dintre ani, între 31 octombrie și 1 noiembrie, se aprindeau focuri mari pentru a onora strămoșii și pentru a mulțumi zeilor.
În această noapte, spiritele celor morți aveau voie să se întoarcă pentru câteva clipe pe pământ, alături de demoni și alte duhuri necurate. Celții purtau haine zdrențuite și se deghizau în morți, de teama de a nu fi atacați de demoni. De aici s-a păstrat și obiceiul de a purta costume haioase sau înfricoșătoare de Halloween.
2. Biserica Catolică a schimbat semnificația festivalului păgân
Conducerea Bisericii Catolice a luat decizia, pe la începutul secolului al IX-lea, să schimbe sărbătoarea păgână cu una creștină. Astfel că, data de 1 noiembrie a devenit Ziua Tuturor Sfinților, iar noaptea de 31 octombrie a devenit ajunul acestei sărbători, care a fost numit în limba engleză ”All Hallows Eve”. Expresia, ușor modificată în limbajul popular, a devenit mai târziu Halloween.
3. S-au păstrat prea puține tradiții
În Marea Britanie, epoca puritanismului din secolele al XVI-lea și al XVII-lea a șters multe tradiții păgâne legate de Halloween. Dar unul din jocurile vechi a rămas, fiind îndrăgit de copii. Se pun mai multe mere într-un vas larg cu apă și copiii se întrec să le prindă cu gura, fără să își folosească mâinile. Inițial, acest joc era jucat de tinerii necăsătoriți, iar primul care reușea să apuce un măr avea norocul să se căsătorească în noul an și își putea alege mireasa.
4. Cum să faci să vezi o vrăjitoare
Dacă îți porți hainele pe dos și mergi cu spatele în noaptea de Halloween ai șanse mari să vezi o vrăjitoare. Așa spun copiii azi, dar această superstiție era destul de înfricoșătoare în Evul Mediu, când toată lumea credea în magie și vrăjitorie. Iar superstiția mai spune că, dacă ai curajul să pleci pe străzi în noaptea de Halloween 2023, trebuie să ai în mână și un dovleac scobit cu o lumânare în el. Doar așa poți alunga spiritele malefice care te-ar putea urmări, chiar dacă tu, la rândul tău, urmărești vrăjitoarele.
5. Ce reprezintă păianjenii din noaptea de Halloween
Cine pleacă la plimbare pe străzi în noaptea de Halloween și vede un păianjen, are parte de un mare noroc. Se spune că păianjenii sunt spiritele persoanelor dragi care au murit, dar care veghează asupra noastră de pe lumea cealaltă. Puțin cam dificil să vezi păianjeni minusculi pe întuneric, dar dacă vezi vreunul, sigur o să cadă norocul din cer!
Tradiții și obiceiuri de Halloween
Copiii abia așteaptă să vină Halloween 2023 să primească bomboane și dulciuri, dar mai ales să poartă costume caraghioase și să le facă diverse farse colegilor. Acestea sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Halloween, care au rădăcini destul de vechi.
De Ziua Morților, britanicii obișnuiau să aprindă focuri mari la marginea localităților, să țină departe spiritele rele, fantomele, nălucile și alți demoni care se puteau strecura de pe lumea cealaltă, pe lângă sufletele morților. O superstiție pe care o întâlnim în toate culturile lumii, inclusiv în România unde, în noaptea de 25 spre 26 octombrie se sărbătorește Focul lui Sumedru.
Oamenii ofereau ofrande sufletelor rătăcitoare, aprindeau focuri să își protejeze casele și se îmbrăcau în zdrențe, să nu atragă spiritele curioase.
Ceva dulce de sufletul morților
Cu timpul, Ziua Morților a devenit o sărbătoare a carității și generozității. Cerșetorii și oamenii sărmani umblau pe la porțile celor mai avuți, oferindu-se să le plângă morții în schimbul unor bucate. În acele vremuri se numeau ”prăjituri pentru suflet” și se credea că orice aliment dulce va îmbuna spiritele rele și sufletele rătăcitoare.
Copiii au preluat acest obicei și au început să meargă din casă în casă pentru a primi ceva dulce, bomboane, acadele, fructe sau prăjituri. Colindatul după bomboane, în costume înfricoșătoare, menite să sperie duhurile, se practica intens în comunitățile de irlandezi și scoțieni din America. Iar din anii 1920 – 1930 s-a generalizat, copiii strigând pe la case ”Trick or treat” – un fel de ”ne dați, ori nu ne dați” românesc. Toată lumea le deschidea ușa și fiecare gospodar se pregătea cu o pungă de bomboane pentru colindători. În caz contrar, dacă nu erau primiți, mulți colindători le jucau farse usturătoare cetățenilor zgârciți.
Lanterne din dovleci
Un alt obicei binecunoscut al sărbătorii, pe care copiii îl abia așteaptă să îl pună în practică de Halloween 2023, este sculptura dovlecilor. Se pare că această tradiție este la fel de veche precum sărbătoarea închinată morților.
În noaptea de Samhain, când era trecerea către un an nou, celții scobeau legume, pepeni și napi, puneau tăciuni aprinși în ele și doar așa plecau la drum pe înserat. Dovlecii portocalii au apărut mult mai recent în tradițiile de Halloween. Imigranții irlandezi din America cultivau intens dovleci și și-au dat seama că sunt mult mai expresivi, când sunt sculptați cu tot felul de chipuri vesele sau caraghioase.
Măștile și costumele
Menite să ascundă identitatea celui care se ferea de spiritele rele, dar și identitatea celui care face acum farse de Halloween, măștile și costumele vin tot din vremurile celților. Pe atunci, erau luate în serios și se credea că au rol de protecție. Azi sunt menite doar să ne distreze și să coloreze petrecerile din cluburi.
Copiii și tinerii sunt încântați de acest obicei de a-și masca identitatea și de a prelua imaginile unor personaje celebre din desene animate sau din filme. Dacă vrei să intri în spiritul sărbătorii, musai să porți un costum și o mască, să dansezi, să faci glume și să petreci până noaptea târziu.
Idei de costume pentru Halloween 2023
Pălăriile de vrăjitoare, capetele de mort sau costumul lui Dracula sunt deja tradiționale pentru petrecerile de Halloween. În fiecare an, imaginația tinerilor scornește noi costume, inspirate după filme, seriale sau animații celebre. Iar de Halloween 2023, costumul lui Wednesday este solicitat de multe fetițe.
Femeia – Pisică sau Batman, celebrul Joker cu costumul lui verde, tot felul de extratereștrii, demoni și vrăjitori cu pălării țuguiate sunt costume căutate și populare pentru petrecerile de Halloween. Personajele din Familia Adams, prințesele înfricoșătoare, cavalerii fără cap sau vrăjitorii cu un craniu la subraț întregesc lista de personaje.
Se poartă mult negru și gri, roșu aprins, paiete, lanțuri grele, cătușe, blană, pene de corb sau cozi de mătură. Pânzele de paianjen, care sugerează criptele din cimitire, sunt și ele un detaliu interesant pe multe costume.
Machiajul trebuie să fie și el sinistru, cu urme de gheare și de sânge, cu cearcăne vineții sau, mai mult, cu răni deschise, cu bube puturoase și ochi curgători. Ține numai de imaginația ta să te costumezi și să te machezi cât mai înfricoșător de Halloween.
Idei de petreceri pentru copii
Distracția de Halloween este așteaptă cu mare interes de copiii, care vor costume haioase și tot felul de jucării caraghioase. Cu atât mai mult sunt încântați să meargă la petreceri costumate.
Decorul trebuie să fie cât mai colorat, vesel, caraghios și misterios în același timp. Se poartă baloanele negre și portocalii, vrăjitoarele, demonii, capetele de mort, paianjenii și monștrii.
Poți organiza pentru copii o petrecere cu o pinata uriașă, în formă de vrăjitoare, plină cu bomboane. Sau poți organiza un candy bar, cu tot felul de dovleci sculptați plini cu bomboane cât mai variate, platouri cu prăjituri decorate cu paianjeni și un tort generos decorat cu mânuțe scheletice.
Dacă ai la dispoziție cu curte generoasă, pregătește mici capcane în curte, corturi cu monștri, paravane care ascund schelete și un foc de tabără pentru bezele. Ascunde și mici comori dulci să le caute copiii! Cei care găsesc cele mai multe comori pot fi recompensați cu bomboane și tort.