Când este echinocțiul de toamnă

.

Echinocțiul de toamnă aduce echilibru și armonie, împacă lumina cu întunericul, Soarele cu Luna și căldura cu frigul. În vremurile vechi, echinocțiul de toamnă reprezenta un moment magic și binefăcător, un moment al roadelor și al recoltei, însoțit de numeroase superstiții și credințe vindecătoare.

Solstițiile și echinocțiile figurează în cele mai vechi calendare ale lumii, echinocțiul de toamnă și echinocțiul de primăvară fiind bine calculate în fiecare an. Atât în vremurile antice, cât și în vremurile noastre, echinocțiile și solstițiile marcau trecerea de la un sezon la altul. Așa cum echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice, aduce temperaturi mai scăzute și zile tot mai scurte.

Când este echinocțiul de toamnă 2024

Cele patru mari momente din an, și anume cele două solstiții de iarnă și de vară, precum și cele două echinocții de primăvară și de toamnă marchează patru mari momente din ”drumul” Soarelui pe cer. Astfel, la echinocțiul de toamnă, Soarele se află la o longitutidine aparentă de 180° în emisfera nordică și marchează începutul toamnei. În aceeași zi, în emisfera sudică începe primăvara.

Echinocțiul de toamnă este bine calculat în fiecare an, dar el nu se petrece de fiecare dată în aceeași zi, deoarece există o anumită diferență între anul calendaristic și anul tropic. De obicei, echinocțiul care marchează toamna se petrece între 21 și 23 septembrie. Foarte rar se întâmplă să aibă loc pe data de 24 septembrie.

Echinocțiul de toamnă din anul 2024 va fi pe data de 22 septembrie, la ora 15 și 44 de minute. În acel moment specific, soarele se va afla la o longitudine de 180°, iar noaptea va fi egală cu ziua. Începând din data de 23 septembrie 2024, orele de lumină se vor scurta treptat, zilele vor fi tot mai scurte, iar nopțile tot mai lungi până la solstițiul de iarnă care va fi pe data de 21 decembrie 2024.

Solstițiul de iarnă, din data de 21 decembrie, marchează cea mai mică înălțime a Soarelui perpendicular pe orbita Pământului, iar ziua va fi cea mai scurtă din an. În opoziție cu solstițiile, când lumina Soarelui se află la polii opuși, echinocțiile îi fascinau pe astronomii din Antichitate prin faptul că ziua era egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. La echinocțiu, Soarele se află exact pe ecuatorul ceresc, iar această poziție pe cer apare și ea doar de două ori pe an, pe  21 martie, când este echinocțiul de primăvară, și 23 septembrie, când este echinocțiul de toamnă.

Datele echinocțiului de toamnă până în 2030

  1. 2024 – 22 septembrie, ora 15:44
  2. 2025 – 22 septembrie, ora 21:19
  3. 2026 – 23 septembrie, ora 03:05
  4. 2027 – 23 septembrie, ora 09:02
  5. 2028 – 22 septembrie, ora 14:45
  6. 2029 – 22 septembrie, ora 8:37
  7. 2030 – 23 septembrie, ora 2:27

Echinocțiile și solstițiile, momente magice

Când este echinocțiul de toamnă

Viața în vremurile de demult se rotea în funcție de Soare, iar solstițiile și echinocțiile erau punctele culminante care marcau anotimpurile, lucrările agrare și ciclurile naturii. Astrul solar este cea mai importantă sursă de viață, de lumină și de căldură.

Fascinați de stele și de puterea misterioasă a Soarelui, astronomii din vechiul Egipt, din Persia sau de pe coastele Greciei antice urmăreau cu deosebită atenție drumul stelelor și orbita aparentă a Soarelui. Pentru ei, Soarele era un zeu atotputernic, care putea da naștere vieții și care o putea distruge. Nu întâmplător calculau cu o precizie fantastică echinocțiile și solstițiile și pregăteau festivități magice pentru a sărbători cele mai importante momente ale activității solare.

Lumina soarelui, venerată în lumea antică

În culturile străvechi, traiectoria Soarelui avea o legătură spirituală cu viața. Așa se explică de ce foarte multe temple, clădiri și altare antice, piramide și chiar orașe întregi erau ridicate și orientate în funcție de răsăritul și de mersul Soarelui pe bolta cerească.

Cele mai puternice divinități, de la Mithra, Krishna, Quetzalquatl, până la Zeus, Apollo sau Iisus au primit puterile nemuritoare ale Soarelui, capabile să dea viață tuturor ființelor și spiritelor. Semnificația spirituală a momentelor solare majore era deosebit de importantă în vechime, chiar dacă azi solstițiile și echinocțiile nu mai sunt decât simple date dintr-un calendar.

Echinocțiul de toamnă, moment al echilibrului

Când este echinocțiul de toamnă

În credințele populare, echinocțiul de primăvară reprezenta învierea și creația, solstițiul de vară era apogeul vieții și al naturii, echinocțiul de toamnă semnifică bogăția și recolta, iar solstițiul de iarnă conservarea energiei și a puterii de germinare. Cultul Soarelui s-a păstrat în multe tradiții și sărbători creștine. Spre exemplu, Paștele se calculează întotdeauna în prima duminică după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară. Această perioadă plină de vitalitate a echinocțiului de primăvară era marcată prin dansuri ritualice, de obicei ținute de bărbați, și prin focuri care aveau menirea să alunge iarna.  

Când ziua este egală cu noaptea, Soarele răspândește armonie și echilibru între forțele lumii, el declanșează o stare de transformare nu doar a naturii, ci și a ființei umane, care se pregătește pentru o renaștere spirituală. Lumina crescândă a zilei îmbunătățește tonusul general și starea de sănătate, readuce voioșia, optimismul și credința în propria forță interioară.

Toamna, echinocțiul din 22 septembrie înseamnă armonie și echilibru între două forțe uriașe: lumina și întunericul. Acest echilibru se resfrânge și asupra noastră, și noi resimțim toamna ca pe un moment al echibrului și al bilanțului între ceea ce am realizat pe timp de vară și planurile pe care le mai avem până la sfârșitul anului.

În zodiac, la echinocțiul de toamnă, Soarele se mută în Balanță și ne ajută să ne eliberăm de emoțiile negative, de eșecuri și regrete care s-au adunat după un an tumultuos, pentru a ne pregăti sufletește pentru un nou sezon rece, în care trebuie să ne conservăm energia.  

Superstiții și credințe magice legate de echinocțiu!

Grecii antici spuneau că la data echinocțiului de toamnă Persefona părărește pământul și coboară în împărăția lui Hades, iar ziua se lasă cucerită de noapte. Frumoasa Persefona rămânea timp de șase luni în împărăția subterană și revenea la suprafață odată cu echinocțiul de primăvară, aducând căldură și vitalitate pentru regenerarea naturii.

În Japonia, în China sau în Marea Britanie echinocțiul de toamnă semnifica vremea recoltei, iar popoarele străvechi țineau petreceri și festivaluri bogate pentru a mulțumi zeilor pentru roadele culese. Se aprindeau focuri, se aduceau ofrande și se țineau cu strictețe ritualuri magice legate de echinocțiu.

Credințe românești

Și românii au moștenit astfel de ritualuri poate chiar de la strămoșii daci. Și ei mulțumeau cerului pentru grânele și strugurii copți pe care îi culegeau la echinocțiu, iar femeile aruncau un pumn de grâu în ogradă când vedeau păsările călătoare plecând spre alte zări. Se credea că păsările vor pleca mai sătule și se vor întoarce tefere în primăvara viitoare.

Se mai spune că, la echinocțiu, florile știu că vor muri și încep să plângă, de aceea este bine să le uzi în această zi, să nu își piardă rădăcinile de tot peste iarnă.

Tot la echinocțiul de toamnă oamenii puteau afla cum va fi vremea în anul următor. Dacă ploua dimineața, în ziua echinocțiului, gospodarii credeau că vor avea parte de o primăvară ploioasă și binefăcătoare pentru toate culturile, iar dacă era soare și cald după amiaza, tot anul următor avea să fie un an bun și rodnic.

Vin sfințit la biserică

Se spune că la echinocțiu este bine să bei primul pahar de must, să fii sănătos ca vinul roșu și să mănânci prune, gutui sau mere. Este o zi a abundenței, iar cine adună roadele trebuie să le stropească folosind mir de la biserică și să le pună la păstrare.

În unele regiuni din țară, românii duceau la biserică fructe și vin nou să fie sfințite și le păstrau în cămară pentru zilele mai grele când se îmbolnăveau sau aveau un necaz. O gură din vinul sfințit te ferea de boli, te vindeca de guturai și de durerile de cap.

Tot de echinocțiu este bine să iei busuioc proaspăt sfințit de la biserică pentru că el are puteri tămăduitoare sporite.

Focuri purificatoare  

Poate că cel mai răspândit ritual moștenit din Antichitate este aprinderea unor focuri purificatoare pentru a arde uscăciunile verii și pentru a celebra diversitatea și frumusețea naturii. Echinocțiul anunță un alt sezon, al bogăției, al liniștii și reculegerii, de aceea trebuie să aprindem focul și să aruncăm în el vreascurile nefolositoare, iar printr-o extensie metaforică toate eșecurile și necazurile pe care le-am adunat în ultimele luni.

Și tot în preajma echinocțiului de toamnă este bine să mergi la mormântul rudelor dragi pe care le-ai pierdut și să te rogi pentru sănătate și pentru vremuri bune.

Echinocțiul de toamnă în lumea zodiilor

Cele patru mari momente ale anului marcate de solstiții și echinocții reprezintă totodată începutul celor patru zodii cardinale: Berbecul, Racul, Balanța și Capricornul. Așadar, echinocțiul de toamnă marchează începutul zodiei Balanță și nu întâmplător a fost numită această zodie, deoarece echinocțiul de toamnă aduce echilibru între noapte și zi, între căldură și frig.

În preajma echinocțiului de toamnă, toate zodiile trebuie să pună accentul pe echilibru, să renunțe la proiectele dificile și costisitoare și să se concentreze pe ceea ce pot realiza mult mai ușor, fără eforturi deosebite, fără sacrificii financiare și fără compromisuri. Pentru toate zodiile, tranzitul Soarelui în Balanță înseamnă energie, putere, echilibru, comunicare și negociere. Vibrația lui este una benefică și putem beneficia de ea, dacă nu forțăm lucrurile și ne bucurăm de momentele frumoase și armonioase pe care ni le oferă!

Foto: Shutterstock/ProfiMedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton