Tristan da Cunha nu e genul de destinaţie exotică la care visează orice turist. Insula are un vulcan activ, e scuturată adesea de cutremure, măturată de uragane şi udată din plin de ploi. Singurul său oraş, Edinburgh of the Seven Seas, este aşezat pe singura fâşie de ses a insulei, în restul fiind doar munţi.
Cu toate acestea, oamenii sunt dornici să viziteze Tristan da Cunha, spune Dawn Repetto, care este coordonator al programelor de turism. Aici vin cei care îşi doresc o vacanţă liniştită. După o călătorie de cinci zile pe vas – atât durează să ajungi de la Cape Town la Tristan – sunt cazaţi în câteva bungalow-uri special consturite sau chiar acasă la localnici, care sunt foarte primitori, cu condiţia să le fie respectată liniştea şi intimitatea.
Nu sunt primite decât grupurile mici, care fac dovadă că şi-au plătit un bilet de întoarcere, fiindcă nimeni nu are voie să se mute definitiv pe Tristan. Şi mai mult, la debarcare trebuie să prezinţi un cazier judiciar, căci nu sunt primiţi cei care au un dosar penal pe numele lor.
Toţi locuitorii sunt egali
Nu sunt agreate nici persoanele care îşi expun ostentativ puterea financiară. Pe insula Tristan da Cunha toţi oamenii sunt egali.
„Unii pot câştiga puţin mai mult decât alţii, dar asta nu provoacă probleme sociale. Toţi avem acelaşi nivel de trai”, destăinuie Dawn Repetto.
Pe Tristan de Cunha, oamenii se întreţin din pescuit, agricultură, zootehnie, turism şi exportul de timbre rare. Poşta este una din cele mai solicitate instituţii de pe Tristan, în special în zilele de după sosirea unui vas, când toţi localnicii aşteaptă colete, fie de la rude, fie cu cumpărături. Uneori, lucrătorii poştali merg pe vasele ancorate în apropiere de Tristan şi vând timbre rare celor care nu au voie să debarce.
Celălat produs exportat este homarul de Tristan, congelat sau la conservă, o adevărată delicatesă pentru amatorii de fructe de mare.
Femeile nu sunt discriminate
Chiar dacă locuiesc pe cea mai îndepărtată insulă din lume, femeile de pe Tristan au o viaţă mai bună decât multe dintre femeile globului. „Femeile duc o viaţă bună pe Tristan. Nu suntem dominate de bărbaţi, iar munca este împărţită în mod egal. Multe femei sunt şefi de departamente aici”, spune Dawn. Celelalte sunt profesoare, asistente medicale, funcţionare… aceleasi joburi pe care le au femeile în toată lumea.
Ca toate celelalte locuitoare, Dawn şi-a născut cei doi copii în singurul spital de pe Tristan, care conţine o singură sală de travaliu şi naştere. Spitalul e dotat pentru intervenţii chirurgicale, dar pentru urgenţe majore localnicii trebuie să contacteze vasele de pescuit aflate în zona care duc bolnavul in Africa de Sud, la Capetown. Totuşi, asta se întâmplă rar fiindcă doctorul şi cele cinci asitente sunt gata să facă faţă oricărei urgenţe, ei având şi posibilitatea să se consulte cu medici de pe continent.
Află şi alte lucruri interesante despre cea mai îndepărtată insulă din lume, în pagina următoare!