Înălțarea Sfintei Cruci. Tradiții și obiceiuri pe 14 septembrie

.
În fiecare an, pe 14 septembrie, creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este o zi de post negru, pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

Acolo au fost găsite trei cruci identice, cea pe care a fost răstignit Iisus şi două ale tâlharilor ucişi odată cu El. Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstingnit Iisus, patriarhul Ierusalimuluim, Macariem, a apropiat fiecare cruce de o tânără care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lânga ea Sfanta Cruce, aceasta a înviat.  Vestea s-a răspândit ca fulgerul, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vada Sfânta Cruce.

În anul 335 după Hristos, Patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul şi de atunci, în fiecare an la 14 septembrie, se sărbătoreşte acest eveniment. Crucea a devenit, astfel, un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.

Înălţarea Sfintei Cruci marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci:

– În această zi nu este voie să se lucreze pentru a nu atrage primejdiile.

– În tradiția populară, sărbătoarea se mai numește și Ziua Crucii și este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Dacă tună în această zi, va fi o toamnă lungă, iar dacă trece un cârd de ciori, va cădea brumă.

– De Înălțarea Sfintei Cruci se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăguna, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli.

– Se mai crede că, pentru a avea noroc tot anul, trebuie să sfințești niște monede și să le păstrezi în portofel, alături de o cruciuliță. În acest mod vei avea parte de belșug și spor în muncă. În acest mod vei avea parte de belșug și spor în muncă.

– Nu în ultimul rând, se spune că în această zi nu este bine să consumi usturoi, nuci, prune sau pește. De asemenea, este recomandat să se țină post negru, pentru vindecarea trupului și a sufletului.

Citește și – De ce se scrie numele lui Iisus cu doi ”i”

Citește și – Oamenii de știință au reconstituit chipul lui Iisus. Cum arăta Mântuitorul de fapt

Foto – Shutterstock

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton