Imobiliare.ro: Câți bani trebuie să strângi pentru a-ți cumpăra o casă (prin credit)

.
Datorită scăderii drastice a prețurilor în timpul recesiunii, achiziția unei case prin credit este acum o soluție comparabilă din punct de vedere financiar cu cea a închirierii unei proprietăți similare. Înainte de a renunța la chirie în favoarea  ratei, ai însă de luat în calcul și cheltuielile premergătoare accesării împrumutului.

Pentru a le putea susține, Imobiliare.ro îți recomandă să te pregătești din timp pentru o asemenea achiziție. În condițiile în care avansul solicitat de către bancă deține cea mai importantă pondere din costurile preliminare, iată cum ar arăta un plan de economisire a acestuia:

Programul Prima Casă reprezintă, desigur, cea mai accesibilă variantă de finanțare de pe piața locală: acesta presupune achitarea unui minimum de 5% din valoarea imobilului. Luând ca reper o locuință cu un preț de 50.000 de euro, avansul solicitat de către o bancă pentru un astfel de credit ar fi de (cel puțin) 2.500 de euro (echivalent lei). Într-un ritm de 100 de euro pe lună, această sumă poate fi economisită în aproximativ doi ani (25 de luni). Dacă, pe de altă parte, îți permiți să pui deoparte câte 200-250 de euro lunar, poți strânge suma dorită într-un interval de 10 până la 12,5 luni.

Vrei să cumperi o locuință? Vezi ofertele momentului!

Dacă ai în vedere accesarea unui credit ipotecar standard, faptul că băncile au revenit la un nivel mai rezonabil al avansurilor după aprobarea legii dării în plată reprezintă, cu siguranță, un motiv de bucurie pentru tine. În momentul de față, avansul minim solicitat pentru acest gen de împrumuturi este 15%. Asta ar însemna că, pentru aceeași locuință de 50.000 de euro, ar trebui să scoți din buzunar 7.500 de euro. Într-un ritm de 100 de euro pe lună, vei avea nevoie de un interval de șase ani și trei luni pentru a strânge această sumă. Dacă însă poți pune deoparte 200-250 de euro pe lună, timpul necesar pentru a economisi întregul avans ar fi cuprins între 2,5 ani și aproximativ trei ani (și 1,5 luni).

Aceste calcule sunt, desigur, doar orientative, ele neluând în calcul variația în timp a prețurilor locuințelor și nici câștigurile ce s-ar adăuga la sumele economisite prin apelarea la diverse instrumente financiare.

Click pentru a rămâne la curent cu evoluția prețurilor!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton