Deși primele două luni din sezonul estival s-au scurs deja, temperaturile caniculare ne pot da încă serioase bătăi de cap. Câteva schimbări pot transforma însă locuința ta într-o adevărată oază de relaxare în zilele toride de vară.
Știai că omul modern își petrece circa 85% din timp în interiorul clădirilor? Condițiile de care beneficiem la locul de muncă sau, poate și mai important, acasă, vor avea așadar un cuvânt important de spus asupra stării noastre de bine. În acest context, Imobiliare.ro îți prezintă trei sugestii utile pentru a spori confortul casei tale pe timp de vară – sfaturi extrase din Ghidul Condițiilor de Confort realizat de EFdeN, cu sprijinul BCR Banca pentru Locuințe:
Umbrirea suprafețelor vitrate:
Poate că ai văzut, în plimbările tale prin țară, case vechi cu obloane din lemn la ferestre. Această soluție este la fel de actuală și astăzi: umbrirea geamurilor poate contribui în mod decisiv la menținerea unei temperaturi confortabile la interior în anotimpul cald. Asta pentru că prin suprafețele vitrate (ferestre, dar și uși) se desfășoară cele mai mari transferuri de căldură, atât de la exterior la interior (vara), cât și invers (iarna). În general vorbind, soluțiile de umbrire montate la exterior (copertine, storuri, obloane) sunt mai eficiente decât cele folosite la interior (perdele, draperii, jaluzele) – întrucât cele dintâi opresc lumina înainte ca aceasta să încălzească suprafețele vitrate.
Vezi cum poți avea o locuință mai confortabilă în tot timpul anului!
Atât vara, cât și iarna, reîmprospătarea aerului din interior este o condiție esențială pentru menținerea unui confort optim al locatarilor. Ventilarea se poate face fie pe cale naturală, prin deschiderea ferestrelor, fie în mod mecanic, prin intermediul unei instalații speciale. Dacă te gândești să montezi un aparat de aer condiționat, poți alege un model care să aibă inclusă și funcția de ventilare.
O sarcină casnică obișnuită precum gătitul se poate transforma într-o adevărată corvoadă pe timp de vară în absența unor soluții de evacuare a vaporilor. În mod normal, încăperile predispuse la umiditate, precum bucătăriile sau băile, trebuie să fie prevăzute cu mijloace de evacuare a sa – ferestre, ventilator, hotă. Dacă acestea nu există sau nu sunt folosite în mod corespunzător, umiditatea nu doar că va spori disconfortul locatarilor, ci va duce și la apariția igrasiei/mucegaiului.