Hong Kong, ieri şi azi

.

Oraşele mari ale Chinei sunt uimitoare. Citeşte mai jos despre minunile pe care le adăposteşte Hong Kongul, iar in revista Unica de octombrie descoperă Beijingul şi Shanghaiul.

La Hong Kong, magazinele de lux precum Louis Vuitton sunt atât de asaltate de clienţii din China continentală încât, pe trotuare, sunt instalate bariere de catifea, pentru controlul mulţimii. Tiffany, Starbucks şi alte companii occidentale au împins vânzătorii de tarte cu ouă, florarii şi magazinele de mătase afară din clădirile de piatră. Chiar şi acelea au fost înlocuite cu mall-urile opulente şi înalte, conectate prin pasarele aeriene.
Centrul oraşului Hong Kong pare o versiune ceva mai frenetică şi mai costisitoare a Manhattanului, dar metropola cu 7 milioane de locuitori mai are multe de oferit.  Pentru o panoramă încântătoare şi o introducere în istoria Hong Kong-ului – de la cucerirea britanică, la începutul anilor 1840,  până la bombardamentele de la Pearl Harbor – caută Muzeul Coastal Defense, pe care-l găseşti la intrarea în portul Victoria. Nevizitat de prea mulţi turişti,  expune o serie de fortificaţii  britanice, torpile ascunse în peşteri artificiale şi baterii de arme descoperite pe creste de deal. Ca să ajungi acolo, poţi merge cu metroul până la insula Shau Kei Wan.
Alături de staţia de metrou, vei da peste un foarte bătrân locaş de cult din Hong Kong: templul lui Tin Hau, o importantă zeiţă locală, care-i protejează pe marinari şi pescari. Clădirea actuală se pare că datează din 1870, iar interiorul său este negru, de la zecile de ani de ardere a tămâiei. Însă cel mai vechi templu se află la trei străzi de muzeu şi este dedicat lui Tam Kung, un zeu al pescuitului despre care se crede că are putere asupra vremii. Nu rata una dintre atracţiile de top din Hong Kong: The Peak, un funicular care urcă pe vârful Victoria, de unde poţi vedea o bună parte din insulă.

Truc:  Din Hong Kong, într-o oră poţi ajunge cu feribotul la Macao. Fosta colonie portugheză este acum un centru mondial al jocurilor de noroc. Plimbă-te prin cartierul istoric Largo do Senado – o zonă pietonală, cu pavimente cu desene ondulate, albe sau negre, unde restaurantele cu specific portughez sunt foarte bune.
Foto: Thinkstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale