Guava, fructul roz și aromat, care ajută sănătatea organismului!

.

Pulpa roz a fructelor de guava este deosebit de bogată în vitamina C, antioxindați, potasiu și fibre. Dar de la guava se consumă și frunzele din care se pregătesc o mulțime de decocturi și infuzii bune în diverse afecțiuni. 

Guava sau mărul de guava este un fruct deosebit de gustos, cu o coajă verde gălbuie, dar cu un miez rozaliu și suculent precum pepenele roșu. Gustul guavei pare să fie o combinație de pepene roșu, lămâi și banane.

Unii îl iubesc pentru că este un fruct acrișor și răcoritor, alții îl iubesc pentru aroma lui specifică. Cert este că guava se numără printre fructele exotice cele mai atractive.

De unde vin și unde se cultivă fructele de guava

Merele sau fructele de guava sunt produse de lămâiul de guava, un pom roditor de talie mică, cultivat în zonele tropicale și subtropicale din America latină, Asia și India.

Originea acestor fructe pare să fie, însă, statul Mexic de unde s-au răspândit în zonele calde ale Americii. Recent, au fost introduse și în Europa și există plantații de guave în Malaga și în Grecia. Cu toate acestea, cel mai mare producător de guave rămâne India, urmată de China și Thailanda.

Proprietățile nutritive ale acestor fructe exotice

Dincolo de parfum și gust, guava este un fruct deosebit de apreciat pentru calitățile lui nutritive, pentru concentrația mare de antioxidanți și pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate.

Guava este bogată în vitamina A, B2, B3 şi C. Totodată, are şi substanţe minerale precum fierul, calciul, potasiul şi fosforul. Consumul regulat de guave ajută inima, rinichii și digestia, ele fiind adesea recomandate în constipație.

Conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii, 100 de grame de guava conțin următorii nutrienți:

– 68 de calorii
– 14,32 g de carbohidrați
– 8,92 g zaharuri
– 0,95 g grasimi
– 5,4 g fibre dietetice
– 417 mg potasiu
– 228,3 mg vitamina C

Beneficiile fructelor de guava pentru sănătate

Guava, fructele și frunzele acestui pom, sunt folosite din vremuri vechi pentru a trata tot felul de dureri și boli, de la crampele abdominale și durerile menstruale, la răceli, inflamații, constipație sau diaree.

Recent, mai multe studii medicale au demonstrat că fructele de guava sunt benefice pentru persoanele care suferă de diabet de tip II și au certe proprietăți anticancerigene.

Guava controlează nivelul glicemiei

guava, un fruct bun în dietele de slăbit

Atât fructele, cât și infuziile cu frunze de guava au efecte testate asupra pacienților cu diabet. Extractul de guava a redus nivelul glucozei în sânge și a îmbunătățit pe termen lung controlul glicemiei. Pe de altă parte, datorită fibrelor pe care le conțin fructele de guava, consumul lor regulat reduce rezistența la insulină.

Un ajutor pentru inimă

Datorită concentrației optime de antioxidanți și de vitamine, consumul regulat de guava pentru o perioadă de cel puțin trei luni de zile este benefic pentru inimă și ajută la sănătatea artelor și la buna circulație a sângelui. De asemenea, consumul de fructe de guava a fost legat de o tensiune arterială mai mică.

Protejează sănătatea ochilor

Fructele de guava sunt o sursă excelentă de vitamina A care ajută acuitatea vederii și sănătatea ochilor. Împreună cu vitamina C și alți antioxidanți benefici, guava menține sănătatea ochilor și poate împiedica apariția cataractei la vârstele înaintate.

Guava, bună în diete și regimuri stricte

Dacă ții o dietă de slăbit, dacă simți că ai acumulat mai multe kilograme, dacă ai un regim alimentar strict din cauza unei afecțiuni, fructele de guava nu reprezintă niciun pericol. Nu conțin colesterol, iar concentrația de zaharuri și proteine este mică, astfel că sunt fructe care te ajută să îți menții greutatea. Guava conține mai puțin zahăr decât portocalele, grepfrutul, strugurii sau merele.

Un ajutor împotriva tumorilor și celulelor canceroase

Câteva studii științifice atent monitorizate au demonstrat că antioxidanții și acizii benefici din fructele și frunzele de guava pot preveni înmulțirea celulelor canceroase. Ele au fost studiate pentru cancerul de sân, cancerul de prostată și cancerul oral, dând rezultate excelente la fiecare.

În plus, guava este bogată în licopen, un antioxidant care ajută sistemul imunitar să lupte cu inflamațiile, infecțiile, virozele și tumorile. De asemenea, fiind bogate în vitamina C, guavele sunt excelente pentru imunitatea și rezistența organismului.

Afecțiuni digestive, diaree și constipație

Guavele sunt bogate în fibre care ajută digestia și care ajută stomacul să elimine mai ușor proteinele și lipidele greu de digerat. Guavele sunt recomandate când suferi cu stomacul și când ai perioade lungi de diaree sau constipație și flatulență.

Fructe bune pentru tiroidă

Cuprul este un mineral mai rar întâlnit în fructe, dar există într-o anumită concentrație în guave. Acest mineral ajută la buna funcționare a tiroidei și are un rol de reglare a activității hormonale.

Guava, rezultate bune în studiile privind hipertensiunea

Un studiu realizat pe șoriceii de laborator a demonstrat că antioxidanții din frunzele și fructele de guava pot regla tesiunea arterială și ar fi de ajutor persoanelor care sunt hipertensive. Studiul este promițător și se vor continua, probabil, cercetările în acest sens.

Cum se consumă guava și cum se folosește în bucătărie

Guava este un fruct folosit în zonele lui native pentru diverse afecțiuni și dureri cronice. Miezul de guava se poate fierbe pentru ceaiuri și decocturi, dar poate fi consumat ca atare, mai ales dacă este bine copt și parfumat.

Guava mai poate fi consumată și cu iaurturi ușoare sau în salate de fructe.

Felii de guava pot fi puse la tartele de fructe sau la torturile cu frișcă, fiind deosebit de decorative prin culoarea lor roz.

Ultima modificare octombrie 27, 2022 12:46 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale