Sunt mai bine de patru kilometri de nisip alb, pe linia cărora se întind hoteluri şi terenuri de golf faimoase în toată lumea… Iar de cealaltă parte, Atlanticul. De aici pornesc poteci către munţii aurii, ce par fără sfârşit, mai ales când îi priveşti din văile decorate cu stânci fantastice.
Gran Canaria, țara vântului şi a nisipului
În colţul sud-estic al Maspalomei, se ciocnesc unul de altul vântul, oceanul şi nisipul. Destul de aiurea pentru păr, nemaipomenit pentru windsurfing. În Maspalomas, cel mai spectaculos loc din Gran Canaria, ai impresia că te afli în deşert. Există şi zone cu şezlonguri şi umbrele, dar şi puncte mai îndepărtate, unde nu vezi ţipenie de om. Ai grijă cât te aventurezi; mulţi turişti se pierd în întinderile vaste de dune.
Tax-free şi peisaje divine
Gran Canaria este, de fapt, una dintre insulele de vis unde e musai să ajungi o dată-n viaţă. Soarele apune glorios, atmosfera e foarte friendly, iar cumpărăturile fără taxe, la fel ca-n Tenerife, fac din malluri şi buticuri paradisuri pentru shopping-maniaci. Vacanţa ta nu trebuie să se reducă la soare şi plajă. Uriaşele diferenţe geografice sunt surprinzătoare. În interiorul insulei se află un vulcan cu peisaje spectaculoase, iar peste tot vei descoperi orăşele sau sate micuţe, fermecător situate pe coline, cum ar fi Guayadeque, dar şi aşezări mai măricele, ca Aguimes sau Galdar. Las Palmas de Gran Canaria, capitala insulei, are circa 600.000 de locuitori şi este strivită de ocean din două părţi. Cosmopolită şi aţâţătoare, are nu mai puţin de cinci plaje aurii şi un port impresionant (Puerto de la Luz), în apropierea căruia se află Parcul Santa Catalina, un loc ideal de stat şi sorbit dintr-un pahar de sangria, privind lumea care trece. Pe lângă plajă se întinde Paseo de Las Canteras, bulevardul cu cafenele, restaurante şi magazine, unde se ţin şi cele mai tari concerte din Las Palmas, la Auditorio Alfredo Kraus. Vegueta este cea mai veche zonă din Las Palmas.
Acolo vei găsi bătrâna catedrală Santa Ana (are vreo 500 de ani), Palatul episcopal sau Casa lui Cristofor Columb. Noaptea, cluburile de pe străduţele labirintice se iau la întrecere, aşa că turiştii ies dintr-unul şi intră în următorul, ca să nu piardă ceva din atmosfera excitantă. Ai putea să cauţi şi Triana, cândva un cartier al neguţătorilor şi al celor care făceau un business mai mic sau mai mare. Strada principală, căptuşită cu nişte clădiri istorice foarte frumoase, este pietonală şi declarată monument istoric. Şi, totodată, una dintre cele mai bune arii pentru cumpărături.
Nu rata Valea Agaette!
Dacă vrei să fugi de atmosfera turistică, du-te la Agaette. Aproape ascunsă se află valea cu acelaşi nume, unde poţi ajunge printr-un singur loc: odată ce ai intrat în sat, urmăreşte semnele pe care scrie „El valle“ sau „Berrazales“. Vei ateriza într-unul din cele mai frumoase locuri de pe pământ, un paradis luxuriant cu oaze de palmieri, plantaţii de cafea şi portocali, copaci de avocado şi mango, podgorii verzi şi bogate… Valea se sfârşeşte direct în ocean, unde vei da peste satul pescăresc Puerto de Las Nieves, renumit pentru restaurantele unde se mănâncă grozav. În mijlocul văii o să vezi un sat construit direct pe munte, privind la pădurea Tamadaba de la înălţimea de 1000 de metri, dar şi la oceanul din depărtare.