Puține lucruri sunt mai relaxante decât câteva ore petrecute într-o grădină, unde poți să adulmeci mireasma florilor și să te bucuri de culorile vii ale plantelor. În plus, nimic nu se compară cu gustul autentic al legumelor săntoase crescute în propria grădină. Chiar dacă nu dispui de un teren bogat în fața casei ci locuiești într-un apartament, nu lăsa acest lucru să te despartă de pasiunea pentru grădinărit. Poți transforma balconul într-o mini-grădină în care să crești florile preferate și să cultivi cele mai sănătoase legume. Iată câteva ponturi de care să ții cont când pornești la drum:
Semințele potrivite
Fă-ți o listă cu florile și legumele preferate și află care dintre acestea sunt rezistente la temperatura balconului tău. Diferența de temperatură și umiditate la care sunt expuse plantele într-un balcon deschis față de unul închis este considerabilă, așa că trebuie să ții cont de toate aspectele spațiului de care dispui. Iar ambele tipuri de balcon vin cu propriile avantaje și dezavantaje. Avantajul unui balcon deschis este lumina naturală mult mai bună de care se pot bucura plantele, pe când dezavantajul este că nu există o protecție împotriva nopților geroase. De aceea, orice alegere trebuie bine cântărită, căutând acele semințe care pot rezista cel mai bine la condițiile de care dispui. Un alt element pe care trebuie să îl iei în calcul este tipul plantelor. Ai de ales între cele anuale, care sunt înflorite tot sezonul, urmând ca după ofilirea lor să plantezi alte semințe și cele perene, care înfloresc doar câteva săptămâni pe sezon, dar rămân vii sub pământ ani de zile, așteptând mereu următorul sezon pentru a înflori. Dacă plantele perene nu necesită atenție constantă, plantele anuale, deși cer un efort mai mare de îngrijre, îți oferă opțiunea de diversificare, putând fi înlocuite în sezonul următor cu alte plante. Alege acele plante care se potrivesc priorităților tale.
Spre exemplu, în ceea ce privește legumele, ai putea să îți dorești să consumi cât mai multe tipuri de legume, așa că plantele anuale sunt alegerea pe care ți-o dorești. Ca să alegi cele mai bune semințe poți să arunci o privire peste această gamă variată de semințe de legume pe care le-ai putea planta în balconul tău și gândește-te ce legume s-ar potrivi cel mai bine în condițiile respective. Ardeiul gras, de pildă, este o plantă anuală care are nevoie de temperaturi minime de 13 grade pentru a supraviețui, fiind extrem de sensibilă la frig. Așadar, această plantă este ideală dacă ai un balcon închis, unde ar avea cele mai propice condiții, mult mai bune decât cele ale unei grădini în aer liber.
Recipientele și solul
Când vine vorba despre recipiente, există multe moduri creative prin care le poți confecționa. Multe persoane folosesc atât vasele din lut, cât și borcane din sticlă sau containere din plastic ca suport pentru plante. Însă atunci când alegi recipientele în care să plantezi semințele, pe lângă aspectul plăcut, trebuie să iei în calcul și materialul din care sunt confecționate. Ghivecele din materiale poroase cum ar fi teracota oferă un drenaj al apei mut mai bun decât vasele dn plastic, care nu permit apei să scape din sol, contribuind la udarea excesivă a plantei. Găurile de drenaj nu numai că ajută la circuitul apei, dar sunt o idee bună pentru a evita putregaiul rădăcinii. Un alt pont bun în ceea ce privește alegerea recipientelor este acela de a păstra aceeași gamă de culori a ghivecelor. Florile și plantele vor fi îndeajuns de colorate pentru a crea o estetică plăcută. Adăugarea unor ghivece multicolore va aglomera vizual un spațiu mic precum balconul.
Solul trebuie de asemenea cumpărat în funcție de plantele pe care urmează să le crești, însă cele mai multe plante pot crește sănătos cu un mix de pământ universal. Totuși, unele plante speciale, cum ar fi plantele suculente (cel mai comun specimen fiind cactusul), care au propriile rezerve de apă, au nevoie de un amestec de sol special alcătuit din pământ de țelină, turbă, nisip, frunze, peste care trebuie să presari un praf de cărbune pentru a evita formarea muşchiului la suprafaţa solului.
Mobilierul
Ce ți-ai dori să poți face în noua ta grădină? Dacă este doar un simplu loc în care să crești plante și ierburi, nu este cazul să ocupi spațiul cu mobilier. Dacă totuși ți-ai dori să îți savurezi cafeaua în grădină, o măsuță și un scaun sau două vor completa perfect decorul. Dacă spațiul de care dispui este puțin mai generos, un șezlong în care să te relaxezi după ore întregi de grădinărit poate fi elementul perfect. Caută acele obiecte de mobilier simple, care nu ocupă foarte mult spațiu, pe care le poți accesoriza cu pernuțe pentru un plus de confort, iar adăugarea unor obiecte de decor precum lumânări în suporturi elegante sau fotografii înrămate pot contura și personaliza încăperea.
Făcând aceste alegeri corect poți obține o grădină minunată în propriul tău balcon, Te vei bucura de florile preferate și de cele mai gustoase și mai sănătoase legume, crescute și culese cu multă grijă și dedicare. Tu ce ți-ai dori sa plantezi?