Nimeni nu vrea să fie mințit, așa că dacă vrei să afli adevărul de la interlocutorul tău, trebuie să faci un singur gest. Vezi care este.
Dacă vrei să nu auzi o minciună de la interlocutorul tău, cel mai bine ar fi să îl privești în ochi, potrivit medicaldaily.com. Cercetătorii de la Institutul Tehnologic Nagoya au arătat că, atunci când înfruntă privirea cuiva, oamenii nu mai au curaj să mintă. Studiul a fost condus de Ryo Oda și a fost efectuat pe 199 de studenți japonezi. Participanții au fost supuși „efectului privirii directe” în momentul în care se confruntau cu două valori sociale conflictuale: a fi cinstit și a ajuta pe cineva aflat în nevoie. Tinerii au fost rugați să dea cu zarul pentru a afla câți bani vor dona către Crucea Roșie din Japonia pentru victimele cutremului din martie 2012. Zarurile erau aruncate în privat, astfel că aveau posibilitatea de a minți în legătură cu suma pe care ar trebui să o doneze.
Ce îi face pe oameni să spună adevărul
99% dintre participanți au efectuat această operațiune într-o cameră în care se afla o fotografie cu privirea cuiva, iar restul nu a avut această poză în încăperea în care se aflau. Comparând valorile date de zaruri cu probabilitățile care ar putea rezulta dintr-o astfel de activitate, cercetătorii au putut să își dea seama câți dintre studenți au mințit și câți au spus adevărul. Astfel, specialiștii au observat că sumele dezvăluite de cei care au fost „priviți” în timpul operațiunii difereau semnificativ de cele ale oamenilor din cealaltă categorie. Cercetătorii au observat un alt lucru – oamenii care nu au avut poza cu ochi în cameră au spus că vor dona mai mulți bani, în timp ce grupul care a fost „urmărit” a anunțat sume mai mici. În aceste condiții, psihologii au stabilit că dorința oamenilor de a evita încălcarea normelor sociale – prin minciună – este mai mare decât dorința lor de a demonstra că sunt generoși.
În plus, Ryo Oda și echipa sa au mai susținut că riscul de a fi considerat mincinos este mai de temut decât cel de a fi considerat zgârcit.
Psihologii susțin că această situație apare deoarece oamenii sunt mai motivați să respecte regulile și normele sociale când cred că sunt priviți. Prezența ochilor activează acest instinct la un nivel inconștient, chiar și atunci când este evident că aceștia nu aparțin unei persoane reale.
Sursa foto: 123rf.