Obiectul pe care NASA anunţa că l-a descoperit în apropierea Terrei nu este vreo navă extraterestră sau o nouă planetă, ci o gaură neagră „nou-născută”.
Aceasta, descoperită de satelitul Chandra X-Ray Observatory, este cea mai tânără gaură neagră aflată în apropierea planetei noastre. În vârstă de numai 30 de ani, gaura neagră recent descoperită ar putea fi o ocazie pentru astronomi de a studia dezvoltarea unui astfel de obiect, încă din „copilăria” sa.
Astfel, ei ar putea înţelege cum explodează stelele masive, care din ele lasă în urmă găuri negre şi câte găuri negre există în galaxia noastră, dar şi în alte galaxii.
Daniel Patnaude, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian a mai spus că obiectul nou descoperit este o reminiscenţă a unei supernove – o explozie stelară – care a avut loc în galaxia M100. Aceasta se află la 50 milioane ani lumină depărtare de Pământ, în roiul de galaxii al Fecioarei.
Gaura neagră nu este periculoasă pentru Terra
Aceasta distanţă uriaşă ne garantează, în opinia astronomilor, că gaura neagră recent descoperită nu este periculoasă pentru noi. Desigur, nimeni nu a fost vreodată în apropierea unei găuri negre ca să poată şti ce se întâmplă acolo, însă teoretic orice gaură neagră ar avea capacitatea de a absorbi obiectele din apropiere.
Din fericire, această gaură neagră este departe de Pământ, aşa că astronomii nu văd niciun motiv de panică.
Ce este o gaură neagră
Având în vedere că nu ne putem apropia de ele, găurile negre există doar în teorie. Astronomii cred că o gaură neagră se formează atunci când „moare” o stea foarte mare. Are loc o explozie masivă – o supernovă – în urma căreia centrul stelei se prăbuşeşte în el însuşi, devine tot mai mic şi mai dens, astfel că gravitaţia este uriaşă şi tot ce se află în apropiere este absorbit înăuntru.
Orice lucru absorbit de o gaură neagră va rămâne acolo la infinit. Nimic nu poate scăpa din ea, nici măcar lumina, care nu este reflectată, ci absorbită complet – de aici şi numele de „gaură neagră”.