Gabriela Alexandrescu: „Nimic din ceea ce face un copil nu poate să justifice folosirea bătăii” (VIDEO)

.

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când a fost înființată Asociația „Salvați Copiii România”. Am stat de vorbă cu Gabriela Alexandrescu, președinte executiv, despre ce s-a schimbat pe parcursul acestor ani. Care sunt problemele majore cu care se asociația se confrunta atunci și care sunt cele actuale? Ce se poate face când sunt cazuri de abuz asupra copiilor? Ce înseamnă un caz de violență și care sunt cele mai grave consecințe care apar în urma abuzului asupra unui copil? Cum este cu „clasica” bătaie sau „palma la fund”? Există ceva care să fie acceptabil dintre măsurile de corecție fizică aplicate copiilor de către părinți?

Ce înseamnă un caz grav de violență?
Salvați Copiii a făcut un studiu în 2013 și, la acel moment, 18% din copii au declarat că sunt bătuți cu obiecte de tip curea, bâtă, lingură de lemn, cabluri de telefon. Acestea sunt cazuri foarte grave. Dar grav este și atunci când un copil este umilit, jignit, neglijat în familia sa și când, orice ar face, primește o palmă sau o vorbă urâtă ori o privire încruntată. Violența devine gravă nu doar prin intensitate, ci și prin frecvență. Corecțiile fizice ușoare, dar dese, au un impact traumatic echivalent cu bătăile severe.

Există ceva care să fie acceptabil dintre măsurile de corecție fizică aplicate copiilor de către părinți? Cum ar fi „clasica” bătaie sau „o palmă la fund”?
În România, încă din 2004, legea interzice orice formă de violență fizică sau umilire a copilului, inclusiv „clasica bătaie” sau „palma la fund”. Acestea sunt interzise prin lege. Nimic din ceea ce înseamnă corecție fizică nu reprezintă un comportament acceptabil, ci, de fapt, este o încălcare a dreptului copilului  la protecție. Nimic din ceea ce face un copil nu poate să justifice folosirea bătăii, mai ales că bătaia nu are nicio valoare disciplinară. Bătaia oprește atunci un comportament problematic, pentru că acelui copil îi e frică, nu pentru că înțelege și învață un comportament alternativ pozitiv. Salvați Copiii a înțeles însă că o generație care a fost crescută sau mai multe generații de părinți care au fost crescute cu bătaia la fund sau cu „Bătaia e ruptă din rai” nu au nevoie doar de cunoaștere a legii, ci și de mai mult sprijin și educație pentru a-și crește copiii altfel.

Concret, ce prevede legea, dacă un părinte își bate copilul?
Poate fi sancționat de la o amendă și se ajunge, dacă e o formă repetată și gravă, până la pedeapsa penală, cu închisoarea.

Care sunt cele mai grave consecințe care apar în urma abuzului asupra unui copil?
Consecințele sunt, în primul rând, de natură emoțională, și rămân cu copiii de-a lungul vieții. Sunt șanse mari ca un copil care a fost abuzat să învețe despre sine că doar atât merită, că nu are valoare, că nu este o persoană specială care să merite protecție, iubire, atenție din partea celui din jur. Un astfel de copil va crește cu o mentalitate de victimă, din păcate, și va deveni un adolescent și un adult cu o stimă de sine negativă, cu dificultăți emoționale, în sfera anxietății, depresiei, cu foarte puțină încredere în cei din jur. Sunt iarăși șanse mari ca un astfel de copil să învețe că abuzul este soluția pentru situațiile dificile din viață și să folosească o astfel de atitudine în relațiile cu ceilalți.

Care sunt pașii prin care ajung cazurile la Salvați Copiii?
Pașii sunt simpli și avem chiar liste de așteptare, pentru că suportul pe care-l oferim este gratuit. Se poate da un telefon la 021 3210050, apoi se face o programare cu unul din specialiștii din cele șase centre pe care le avem în țară. Ca referire, ne poate contacta oricine: profesori, asistenți sociali, medicul de familie, colegi de-ai noștri din spitalele de psihiatrie sau Direcțiile de Protecție ale Copilului. De foarte multe ori, însă, părinții înșiși își dau seama că au o problemă și pun mâna pe telefon, sună și se programează.

Urmăriți interviul video pentru a afla mai multe despre recomandările Gabrielei Alexandrescu pentru cei care au copii sau pentru cei care lucrează cu copiii și despre proiectele pe care Asociația Salvați Copiii România le desfășoară în această perioadă.

Video: Robert Hanciarec

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton