Fructele de mare, denumirea plastică pe care o poartă în gastronomie micile animale marine, sunt o adevărată delicatesă în sezonul estival. Profită ori de câte ori mergi pe litoral să te bucuri de beneficiile pe care ți le oferă fructele de mare.
Cuprins
Fructele de mare sunt de fapt mici animale pescuite din mare sau din ocean, cu o carne delicioasă și cu o savoare specific marină. Creveții, scoicile, calamarii, langustele sau caracatițele sunt denumite fructe de mare și pot fi consumate și în zilele de post.
Carnea lor plină de fibre și mușchi conține grăsimi sănătoase, acizi graşi Omega 3, minerale (zinc, magneziu, fosfor, calciu, iod) şi vitamine (A, B, D și E).
Pe de altă parte, trebuie să ții cont și de faptul că fructele de mare conțin un procent mai ridicat de alergeni, decât alte alimente care provin din mare, de aceea trebuie să le consumi cu prudență.
Cuprins
Fructele de mare frecvent consumate: crustaceele cu gust delicios
Creveții
Aceste mici animale din familia crustaceelor au o carne delicioasă și dulce. Creveții sunt consumați fierți, copți, cu diverse garnituri de orez, legume sau cu sosuri ușor picante sau acrișoare. Creveții sunt bogați în fier și seleniu, conțin proteine și fibre ușor de digerat, conțin acizi grași Omega 3, au un procent scăzut de colesterol și au proprietatea de a regla bătăile inimii și tensiunea arterială.
Langustele
Doar câteva specii sunt comestibile și se pescuiesc din apele calde ale Atlanticului sau Pacificului. Langustele au și ele o carne dulce și savuroasă precum creveții, conțin fosfor, seleniu și zinc, precum și vitamina B12. Spre deosebire de alte crustacee, langustele conțin și un procent mai ridicat de colesterol.
Homarii
Sunt crustacee de talie mare, dotate cu clești puternici, dintre care unul foarte bine dezvoltat. Carnea homarilor este mai puțin dulce decât a creveților și conține săruri de fosfor, potasiu și zinc, precum și proteine. Homarii sunt bogați în acizi grași, dar conțin și colesterol.
Crabii
Sunt crustacee cu o carapace rotundă, de diverse dimensiuni, de la câțiva centimetri, la peste jumătate de metru. Sunt cunoscute sute de specii de crabi, atât de apă sărată, cât și de apă dulce. Doar unele dintre ele se pescuiesc pentru consum. Carnea de crab conține diverse oligoelemente precum săruri de fier, seleniu, zinc, magneziu, vitamina A și vitaminele B, acizi grași Omega 3 și Omega 6. Carnea de crab este foarte apreciată pentru gustul ei bun și dulceag și este considerată dietetică.
Delicatese din familia caracatițelor
Calamarii
Calamarul seamănă cu sepiile și este foarte apreciat de gastronomi pentru carnea lui dietetică și bogată în diverse elemente nutritive și săruri esențiale. Calamarii conțin toate vitaminele din grupa B, proteine bune, acizi grași Omega 3, săruri de fier, magneziu, potasiu și fosfor. Calamarii au toate beneficiile pentru organism pe care le au speciile gustoase de pești, dar conțin foarte puțin sau chiar deloc mercur fiind fructele de mare cele mai sățioase și curate. Inelele prăjite de calamari sunt foarte populare în multe zone ale lumii.
Caracatițele
Tentaculele de caracatiță sau puii de caracatiță sunt adevărate delicatese în bucătăria mediteraneeană, chiar dacă au un aspect mai puțin îmbietor. Mulți amatori de fructe de mare consumă caracatiță datorită faptului că nu conține deloc grăsimi nesănătoase și datorită numeroaselor beneficii pentru organism: proteine ușor de digerat, săruri minerale (fier, zinc, potasiu), vitamine precum niacina, B12, B 6 sau B5.
Citește și: Cum se gătește caracatița, să fie cât mai suculentă și gustoasă
Sepiile
Bucătarii apreciază foarte mult c arnea de sepie, bogată în vitamine, săruri minerale și proteine benefice organismului și o consideră chiar mai bogată decât carnea de vită. Sepia are în compoziție vitamine, minerale și aminoacizi esențiali organismului: vitaminele A, E, D, B6, B12, iod, Omega-3, Omega-6, potasiu, zinc și fosfor. Cerneala de sepie este și ea apreciată pentru procentul ridicat de fier și se folosește la unele preparate mai deosebite.
Fructele de mare mai mici, dar savuroase
Midiile
Midiile sunt scoici comestibile, atât de apă sărată, cât și de apă dulce. Ele au corpul alungit și asimetric. Carnea de midii nu conține grăsimi nesănătoase și este bogată în acizi grași esențiali, minerale și vitamine din seria B, vitamina A și vitamina D. Midiile au numeroase beneficii pentru sănătate: ajută sistemul cardiac, previn anemia și sprijină imunitatea organismului.
Stridiile
Stridiile, cu gustul lor intens de apă de mare, se consumă adesea crude de către cunoscători, cu lămâie, cu ceapă tocată sau cu sosuri picante. Stridiile pot fi consumate și gătite, ele având o aromă și un gust savuros. Stridiile sunt bogate în proteine, au foarte puține grăsimi și conțin niveluri ridicate de săruri minerale precum zinc, fier, fosfor și potasiu. De asemenea, stridiile conțin vitamina D, vitamina C și vitamina B12 precum și acizi grași Omega 3.
Scoicile
Scoicile aparțin numeroaselor specii de apă dulce sau de apă sărată și sunt comparabile cu carnea de pui din punct de vedere al proteinelor și fibrelor. Scoicile sunt sărace în grăsimi, dar sunt bogate în minerale precum magneziu, fosfor, potasiu și zinc. De asemenea, conțin vitamina D, vitamine din seria B, vitamina A și mai ales vitamina B12. Scoicile se consumă doar preparate termic, după ce sunt foarte bine spălate și curățate de nisip.
Melcii
Consumați din cele mai vechi timpuri, melcii sunt considerați deopotrivă delicatese gastronomice, dar și remedii pentru tot felul de probleme ale pielii, articulațiilor și oaselor. Carnea melcilor este săracă în lipide, dar foarte sățioasă și bogată în proteine și fibre. De altfel, trupul melcilor este numai mușchi, de aceea sunt recomandați în dietele de slăbire și în dietele de refacere. Melcii se consumă copți sau fierți, cu sosuri de unt, usturoi, ceapă sau diverse sosuri ușoare și acrișoare.
Ultima modificare ianuarie 17, 2023 12:56 pm