Foto: cei mai spectaculoşi vulcani din lume

.

Erupţiile recente ale vulcanilor din Islanda sunt o dovadă clară că activitatea vulcanică s-a intensificat îngrijorător în ultimii an.
Deşi erupţiile au fost totuşi mică amploare, consecinţele au fost de mare anvergură, traficul aerian fiind paralizat pe aproape tot continentul.

Dar ce s-ar întâmpla dacă cea mai puternică erupţie din istoria recentă ar avea loc astăzi? Cercetătorii sunt de părere că o erupţie asemănătoare celei din 1780, cea mai puternică din istoria modernă, ar fi catastrofală pentru Europa, gazele toxice eliberate putând ucide zeci de mii de oameni, arată ScienceNOW.

Activitea vulcanului Laki din sudul Islandei, între iunie 1783 şi februarie 1784, a eliberat 122 de miliarde de kilograme de dioxid de sulf. După doi ani de la erupţia vulcanului Laki, aproximativ 10.000 de locuitori ai Islandei au decedat, adică o cincime din populaţie, şi aproape trei sferturi din animalele sălbatice din Islanda au murit.

În condiţiile în care în ultimii ani o serie de vulcani tăcuţi au revenit la viaţă, cercetătorii nu exclud o posibilă catastrofă vulcanică în Europa, cauzată de vulcanii latenţi din Islanda.

Vezi mai jos unele dintre cele mai impresionante vederi asupra vulcanilor care au erupt în istoria recentă.

Krakatau – Cea mai violentă a fost cea a vulcanului Krakatoa din 1883, când 37.000 de oameni au murit.

Cu aproximativ 400 de vulcani, Indonezia este una dintre cele mai active regiuni vulcanice. Circa 180 sunt activi. Merapi, din insula Java, este unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia şi se află în una din zonele cele mai dens populate.

Vulcanul Mt Sakurajima, situat la doar 4 kilometri de oraşul Kagoshima, Japonia, a erupt de peste 800 de ori doar în 2010. Fotografia suprinde ultima erupţie din februarie 2011.

Vulcanul Casino, din Macau, a erupt ultima dată în flăcări, cu jeturi uriaşe de lavă şi nori de fum negru.

Vulcanul Stromboli, unul dintre cei mai activi din Europa, a facut obiectul unei monitorizari atente in ultimele zile, dupa ce specialistii au constatat o crestere a parametrilor activitatii acestuia. Ultima erupţie de proporţii a vulcanului a avut loc în 2002, a determinat autorităţile să dea alertă de tsunami.

Vulcanul Eyjafjallajokull, a cărui erupţie a dat peste cap traficul aerian din Europa, este situat la 200 km est de capitala Islandei, Reykjavik, şi a început să erupă în ultimii zece ani. Geologii cred că vulcanul va fi activ în următorii 60 de ani, vârful de activitate fiind aşteptat în jurul anului 2030.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale