Sunt stăpânele absolute ale primăverii, sunt frumoase, parfumate, durează destul de puţin, dar merită să aştepţi spectacolul pe care îl dau.
Şi asemănările dintre ele nu se opresc aici: ca nişte surori bune, au aceleaşi «gusturi» – cer aceleaşi îngrijiri
Plante din familia nobilă a bulboaselor (născute dintr-un bulb), lalelele şi narcisele au aceleaşi pretenţii de lumină, temperatură, toaletă, înmulţire etc. Un motiv în plus ca să le plantezi împreună, în aranjamente spectaculoase.
Lumina
Lalelele şi narcisele iubesc, în general, locurile însorite, dar, dacă la aşezi într-un colţ puţin umbrit, nu le deranjează prea tare.
Solul
Pământul în care se dezvoltă de minune este unul nisipos (nu acid) şi bogat în hrană (deci bine fertilizat, periodic) * Ai grijă, totodată, ca solul să fie bine drenat (pe fundul vasului să pui un strat de nisip sau de pietriş, care absoarbe surplusul de apă, dacă ai turnat cumva prea multă).
Udă vasele cu lalele şi narcise la două-trei zile, preferabil dimineaţa (recomandare valabilă în special în zilele foarte călduroase) * Şi ţine minte: apa este „trucul de frumuseţe“ al florilor – corolele mari sunt semn că plantele au fost udate corect.
Temperatura
Ai văzut, precis, destule lalele „moleşite“ de soare, pe tarabele florăreselor * Ţi-ai dat seama: căldura prea mare este duşmanul gingaşelor bulboase * Ţine-le în încăperi cât mai bine aerisite şi răcoroase.
Prin iunie-iulie, planta se usucă şi mai rămâne doar bulbul, în pământ * Scoate, deci, bulbii din ghiveci, curăţă-i uşor de pământ şi păstrează-i, până la sfârşitul lunii august, în încăperi aerisite, la circa 20° C; apoi mută-i, până în octombrie, când îi vei planta, la temperaturi de 9-17° C * Adevărat, nu este obligatoriu să scoţi bulbii în fiecare an, dar la doi-trei ani tot va trebui să faci această operaţie.
Plantarea
Prăfuieşte bulbii cu Derosal sau Topsin, pentru a preveni atacurile mucegaiurilor * Plantează-i la 15-20 cm distanţă unul de altul şi la adâncimea de 10-12 cm * Bulbii cei mai mari vor înflori primăvara următoare, iar cei mai mici – după doi-trei ani * În sezonul rece, bulbii plantaţi în grădină vor fi acoperiţi cu un strat de paie sau frunze, pe care îl vei înlătura, prin februarie, dacă nu mai e ger * Iar de îndată ce planta va începe să se dezvolte, vei avea grijă să smulgi buruienile şi să afânezi solul.
Foto: Thinkstock