Începutul lunii iunie este o perioadă prielnică pentru a planta tot felul de flori de vară colorate, parfumate și rezistente la căldură. Iată ce flori de vară poți avea în grădină și pe care le poți îngriji ușor!
Colorează grădina cu flori de vară vesele și pline de parfum. Începutul lunii iunie, când vin ploile calde și hrănitoare, este perioada propice pentru a cultiva florile care vor înflori de-a lungul verii. Pământul bine udat de ploile de vară este propice pentru răsaduri de flori delicate, dar iubitoare de căldură.
Calendarul plantărilor pe timpul verii
Luna iunie, îndeosebi prima jumătate a lunii iunie, este ultima perioadă din an în care mai poți planta cu succes semințe și răsaduri de flori sau chiar plante mature, deja înflorite, cumpărate la ghiveci. Dacă nu ai reușit să plantezi flori de vară în lunile aprilie și mai, iunie este ultima perioadă din an în care este indicat să mai plantezi răsadurile.
Luna iulie este luna în care te bucuri de florile deja plantate. Este o perioadă mult prea caldă pentru a mai planta semințe și răsaduri, pământul este ars de soare, ploile pot fi mai rare și nu este timpul potrivit pentru plante noi. În schimb, trebuie să te ocupi de florile pe care le-ai plantat deja, să le cureți de bălării și să le uzi în mod constant, pentru a înflori cât mai bogat. Iulie este luna în care se aplică fertilizatori în straturile cu flori pentru a le ajuta să facă mai mulți boboci și pentru a fi mai viguroase și sănătoase.
Luna august nu este nici ea recomandată pentru a planta răsaduri sau semințe, dar este luna în care se plantează diverși bulbi de flori care vor înflori în anul următor.
Cum pregătești pământul pentru răsaduri și semințe
răsadurile de crăițe se pot planta toată luna iunie
Sapă bine zonele în care vrei să plantezi răsadurile fragile, mărunțește bulgării de pământ și adună toate rădăcinile de buruieni.
Presară pe deasupra îngrășământ natural, bobițe de perlit sau câteva lopeți de nisip curat, apoi sapă din nou pentru a îngloba îngrășământul. Perlitul și nisipul sunt recomandate pentru solurile care rețin mai multă apă și în care rădăcinile fragile ale florilor pot putrezi. Cu cât pământul este mai bine lucrat și mai permeabil, cu atât el permite scurgerea apei, iar florile tale se vor păstra sănătoase și vesele.
Flori de vară de plantat în luna iunie
Începutul lunii iunie este prielnic pentru răsadurile de flori colorate, parfumate, care atrag albinele și fluturii și care îți vor oferi florile lor până la începutul toamnei.
Iată ce răsaduri de flori poți planta:
regina nopții,
crăițe,
cavaleri,
lupin,
năsturași,
aster,
cosmos,
gălbenele,
maci,
salvie,
aubrieta,
degetar,
lampionul chinezesc,
margarete,
margarete africane,
garofițe turcești (care vor înflori în al doilea an),
gaillardia sau roata de foc,
nalbe,
mirabilis
gura leului
echinaceea
În luna iunie, plantarea răsadurilor trebuie să se facă în perioada ploilor, când pământul este încă răcoros și bine umezit, astfel încât micile plante să se prindă repede și să crească. De asemenea, pot fi plantate și semințe de flori de vară la începutul lunii iunie, acestea urmând să crească și să înflorească spre final de iulie și în luna august.
Iată și ce semințe de flori poți planta în luna iunie:
Panseluțe (vor înflori anul viitor)
Regina nopții
Petunii
Lupin
Gălbenele
Maci
Cosmos
Garofițe
Nalbe
Mirabilis
Bulbi de flori care se plantează în august
Spre sfârșitul lunii august, când vremea se mai răcește și nopțile sunt mai lungi și mai răcoroase, este timpul potrivit să plantezi bulbii care vor înflori la primăvară. Este recomandat să aștepți primele ploi de la finalul lunii august și apoi să pregătești straturile de pământ unde vrei să plantezi bulbii.
Iată ce bulbi de flori poți planta în luna august:
Flori de vară în grădină. Cum le îngrijești și când aplici fertilizatori
Perioadele secetoase, la câmpie și la deal, sunt perioadele cele mai delicate pentru florile de grădină. Acestea trebuie udate în mod constant, iar vara cea mai bună perioadă pentru a uda florile și legume este seara, după apusul soarelui.
În zilele caniculare, nu se udă plantele dimineața sau la prânz, deoarece pământul este încins și apa ”fierbe” rădăcinile. Udă plantele seara, atât cât vezi că este necesar.
Fertilizatorii se aplică din momentul în care apar primii boboci de flori. Cumpără fertilizatori solubili pentru cele mai delicate flori de vară. Dizolvă soluția în apa din stropitoare, conform indicațiilor de pe etichetă, și udă plantele cu o cantitate mică seara. Fertilizatorii de care ai nevoie vara sunt cei care stimulează înflorirea și apariția de noi ramuri cu boboci, astfel că aceștia trebuie să aibă o concentrație mai mare de potasiu și magneziu, decât de azot.
Fertilizatorii solizi, cu eliberare prelungită, sub formă de granule și bastoane, se folosesc pentru plantele cu tulpini solide, precum trandafirii, rododendronii, bujorii, lavanda, tufele de iasomie, glicină sau floare de hârtie sau pentru clematite.