Filme vechi de neuitat, producții celebre din secolul trecut!

.

Găsește timp din când în când să urmărești filme vechi, producții de la începutul secolului XX, alb – negru sau color, cu povești uimitoare și actori care au rămas monștri sacrii ai cinematografiei mondiale.

Alege din propunerile noastre de filme vechi celebre, producții românești sau internaționale pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață. Sunt filme geniale, filme sclipitoare, drame sau comedii inegalabile. În pofida tehnicilor vechi de filmare, sunt filme care au rezistat timpului și care sunt apreciate de cinefilii de toate vârstele.

Filme vechi alb-negru, pe care nu le poți rata

Urmărește o listă de filme vechi, realizate la începutul secolului XX, pe peliculă alb-negru, dar care sunt pline de culoare datorită poveștilor inedite și actorilor cu un talent magistral. Măcar o dată în viață trebuie să îți faci timp să le urmărești pe fiecare în parte și să descoperi ceea ce reprezenta cinematografia în perioada ei de glorie din acele vremuri.

Vagabondul – The Tramp (1915)

Un scurt metraj savuros, cu Charlie Caplin care joacă rolul lui Charlot, un simplu vagabond. Charlot poartă mustață, o pereche largă de pantaloni, dar mai ales poartă cu mândrie embleme de respectabilitate: costum, melon, plastron, manșete. Spre hazul spectatorilor, toate sunt ponosite! El e simbolul învigătorului sărman!

Circul – The Circus (1928)

O producție renumită a lui Charlie Chaplin care îl urmărește pe vagabondul Charlot aterizând pe scena unui circ. Fugărit de poliție, el atrage totuși simpatia patronului circului care îl salvează și îi dă un loc de muncă. Dar curând constată că Charlot, atât de iubit de public, nu poate fi comic la comandă.

Îndoiala – The Shadow of a Doubt (1943)

Filmul este regizat de Alfred Hitchcock dupa povestirea lui Gordon Mc Dowell, care s-a inspirat dintr-un caz real. Intr-un orasel de provincie, o profesoara traieste intr-o simbioza perfecta cu unchiul ei preferat, pe nume Charlie, un tip aparent normal, dar care devine brusc foarte ciudat cand vine vorba despre vaduve bogate. O curiozitate iesita din comun pune stapanire pe tanara Charlie odata cu sosirea in localitate a doi detectivi, care se dau drept redactori la o revista si incep sa se intereseze despre unchiul ei.

Domnul Verdoux – Monsieur Verdoux (1947)

Unul dintre cele mai bune filme vechi regizate de Charlie Chaplin. Un onest funcţionar bancar, Henry Verdoux, a fost concediat în urma crizei economice din anii 30. Pentru a asigura existenţa soţiei și a copilului său, el se căsătorește cu femei mai vârstnice, dar pline de bani, pe care le omoară pentru a le moşteni averea. Într-o zi cunoaşte o femeie tânără care îl înduioşează cu povestea ei tristă și cu visurile ei care nu se împlinesc. Cuprins de remuşcări, îi ia paharul cu vin otrăvit din mână şi o lasă să supravieţuiască. Dar poliţia începe cercetările şi este pe urma lui.

Filme vechi românești pe care trebuie să le vezi

Regizori români celebri precum Jean Georgescu, Liviu Ciulei, Sică Alexandrescu sau Victor Iliu ne-au lăsat adevărate capodopere ale peliculei, realizate de cele mai multe ori în condițiile vitrige din timpul războiului mondial sau în condițiile precare de la începuturile anilor 1950 – 1960.

O noapte furtunoasă (1943)

În plin război, regizorul Jean Georgescu reușește să realizeze una dintre cele mai frumoase ecranizări a celebrei piese de Caragiale. În rolurile principale joacă Ștefan Iordănescu-Bruno și Alexandru Giugaru, Radu Beligan și Maria Maximilian.

O scrisoare pierdută (1953)

Filmul este regizat de Sică Alexandrescu și Victor Iliu. Este una dintre primele si cele mai prestigioase puneri in scena a celei mai cunoscute piese a lui Ion Luca Caragiale. Preluat dupa o reprezentatie faimoasă pe scena Teatrului National, acest spectacol film ii are in distributie pe unii dintre cei mai mari actori romani din toate timpurile: Nicki Atanasiu, Alexandru Giugaru, Radu Beligan si Grigore Vasiliu-Birlic.

Pădurea Spânzuraților (1965)

Regizorul Liviu Ciulei ne oferă una dintre capodoperele cinematografiei românești, inspirată de romanul psihologic al lui Liviu Rebreanu. Povestea a fost inspirat dintr-o întâmplare reală, respectiv povestea lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului și subofițer în armata austro-ungară, care a fost spânzurat la Ghimeș pe data de 14 mai 1917 când încerca să dezerteze pe frontul românesc.

La Moara cu noroc (1955)

Regizat de Victor Iliu, filmul urmărește povestea hangiului Ghiță care se asociază cu tâlharii, dar își distruge căsnicia și viața. Ghiță și Ana sosesc la hanul Moara cu noroc. Aici cei doi împreuna cu copiii lor vor să-și construiască o viață mai bună lipsită de griji. Dar la han nu poți avea liniște dacă nu ești în cârdășie cu Lică Sămădăul, asa că Ghiță încearcă să-și mențină o bună relație cu acesta, dar și cu căprarul Pintea. Acțiunea se petrece în anii 1870 la un han izolat din împrejurimile Aradului.

Valurile Dunării (1960)

Doi barbati si o femeie calatoresc pe un slep incarcat cu armament, pe Dunare, in august 1944, printre minele puse de hitleristi. Tensiunea dintre ei este sporita, intai de primejdie, apoi de suspiciune si de rivalitatea masculina. Filmul este realizat de Liviu Ciulei și îi are drept protagoniști pe Irina Petrescu, Lazăr Vrabie și Liviu Ciulei.

Ecranizări vechi pe care nu le poți uita

Hamlet 1948

Regizat de Laurence Olivier, filmul îl are drept actor principal tot pe Laurence Olivier. Desi criticat initial de catre adoratorii lui Shakespeare pentru eliminarea unor intinse portiuni de text, Laurence Olivier a realizat ceea ce majoritatea criticilor considera a fi cea mai valoroasa adaptare cinematografica a celebrului text.

Străinul – The Stranger (1946)

Orson Wells scrie, regizeaza si joaca in acest film noir clasic intens, complex si plin de suspans. Charles Rankin (Welles) pare a duce o viata perfecta. Este proaspat casatorit cu o femeie frumoasa (Loretta Young), ocupa o pozitie respectabila intr-un faimos colegiu si are o casa cocheta intr-un orasel idilic din Connecticut. Totusi, viata sa linistita este tulburata de sosirea in oras a detectivului Wilson (Edward G. Robinson) de la Comisia Crimelor de Razboi, in cautarea abilului si nemilosului criminal de razboi nazist Frank Kindler.

Cetățeanul Kane – Citizen Kane (1941)

Un mogul media moare singur in resedinta sa luxoasă. Jurnalistii, fostii sai colegi de breasla, incearca sa afle chintesenta vietii acestuia pornind de la ultimul cuvant rostit pe patul de moarte „rosebud” (boboc de trandafir). Cum va reusi dl. Thomson sa se achite de aceasta sarcina depinde de povestile din viata cetateanului  Kane, spuse de cei care au fost o parte importanta sau neglijabila din magnifica sa viata. Un film vizionar pentru anul 1941, in care Orson Welles isi pune amprenta atat ca regizor, cat si ca actor.

Podul Waterloo – Waterloo Bridge (1940)

Myra si Roy se indragostesc la prima vedere pe podul Waterloo in timp ce se adapostesc de un raid aerian. Insa iubirea lor efemera, va avea de suferit de pe urma razboiului. Coplesita de durere la aflarea vestii ca Roy este dat disparut in misiune, Myra adopta un alt stil de viata. Pentru a se intretine Myra alege sa fie prostituata. Regizat de Mervyn Leroy, filmul îi are drept eroi principali pe Vivien Leigh și Robert Taylor.

Noaptea vânătorului – The Night of the Hunter (1955)

Robert Mitchum joacă rolul de neuitat al unui predicator psihopat care urmărește cu neîndurare doi copii al căror tată mort a ascuns comoara furată într-o păpușă. Tatăl copiilor a participat la un jaf din care s-a ales cu 10.000 de dolari, o sumă fabuloasă pentru acele timpuri. Predicatorul se căsătorește cu văduva naivă a hoțului și încearcă prin tot felul de tertipuri să afle de la copii unde sunt banii. Romanul și filmul se bazează pe întâmplările reale din viața reverendului Harry Powers, spânzurat în 1932 pentru uciderea a 2 văduve și a 3 copii în West Virginia.

Somnul de veci – The Big Sleep (1946)

Un dedectiv privat e însărcinat de un general muribund să-l debaraseze de un individ care-i șantajează fiica nimfomană. Tot investigând misterul, se trezește obiect al rivalității sentimentale dintre două surori, bogatele moștenitoare ale clientului său. Eroii principali sunt interpretați de Lauren Bacall și Humphrey Bogart.

Aventurile lui Robin Hood – The Adventures of Robin Hood (1938)

Regizat de Michael Curtiz, filmul este celebru mai puțin pentru povestea lui, ci pentru marii actori care au interpretat personajele principale și anume Olivia de Havilland și Eroll Flynn.

Stan și Bran, polițiști – Midnight Patrol (1933)

Proaspeții polițiști Laurel și Hardy își iau masa în mașină când sunt anunțați de o spargere care are loc chiar sub nasul lor. Fiind prima lor misiune se hotărăsc să nu dea greș și să prindă hoțul, care se dovedește a fi chiar șeful poliției în persoană.

Casablanca (1942)

Film de referinta in cinematografia mondiala, distins cu trei Premii Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu si cea mai buna regie) si nominalizat la inca cinci importante categorii (muzica lui Max Steiner, montaj, imagine si interpretare masculina in rol principal si in rol secundar). Într-un bar din Casablanca, doi fosti amanti se reîntâlnesc într-o conjunctura care ii sileste sa puna pe primul plan nu sentimentele, ci datoria. Este război, iar intrarea trupelor germane in Maroc este iminentă. Americanul Rick Blaine a reușit să facă rost de hârtiile necesare pentru ca două persoane să poată lua avionul către Lisabona. Dar când află că femeia pe care o iubește are nevoie de ajutor, deși este căsătorită, Rick decide să o ajute cu orice preț.

Ultima modificare ianuarie 17, 2023 12:55 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale