În topul celor mai bune filme românești se numără pelicule noi și vechi, care au făcut istorie și care s-au bucurat de succes, atât pe plaiurile mioritice, cât și dincolo de hotare.
Fie că ești fan filme românești contemporane, fie că apreciezi filmele istorice vechi sau comediile, iată o selecție în care le vei regăsi pe toate:
Poate unul dintre cele mai dure filme românești ce merită văzut. Decrețeii este un documentar care, așa cum reiese și din titlu, prezintă povestea decretului nr. 770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, transformat în lege. Este un film despre avort pe vremea comunismului. Acțiunea are în prim plan poveștile câtorva femei, unele dintre ele foarte cunoscute, care au trăit adevărate drame încercând să scape de o sarcină nedorită. Deși este destul de hardcore, filmul are totuși la bază o realitate cel puțin la fel de dură. Statisticile oficiale arată că în acea perioadă aproximativ 11.000 de femei au murit din cauza septicemiei.
Printre cele mai de succes filme românești, pelicula 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile a avut un impact răsunător peste hotare. Și acțiunea acestui film, regizat de Cristian Mungiu, are la bază aceeași temă. El spune povestea a două tinere studente, în perioadă comunistă. Una dintre ele, Găbița, își da seamă că a rămas însărcinată. Cu ajutorul Otiliei, colega ei, încearcă să obțină un avort ilegal.
Un film românesc de comedie care prezintă povestea lui Dinel și Pompiliu, care recurg la una dintre cele mai căutate soluții atunci când oamenii au nevoie de bani, joacă la Loto 6/49. Cei doi află de la televizor că au câștigat premiul cel mare, iar când se decid să meargă să ridice premiul își dau seama că există o problemă, iar de aici începe adevărata distracție.
Urmărește trailerul filmului Două lozuri
Poziția copilului
Printre cele mai premiate filme românești din ultimii ani, Poziția Copilului este câștigător al Ursului de Aur și premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Este o poveste dură despre iubirea unei mame pentru fiul său, iubire ce poate depăși orice fel de limită.
Aferim!
Filmul românesc Aferim a fost promovat în Parlamentul European în anul 2015 cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor și premiat la Galele Gopo, în 2016. Acțiunea se petrece în secolul XIX, când protagonistul, polițistul Costandin este angajat de un nobil să îl prindă pe omul care a avut o aventură cu nevasta sa. Filmul este unul dintre cele mai importante producții din cinematografia românească și atenția prin subiectul despre sclavia romilor și problemele sociale cu care societatea românească se confruntă.
Moartea domnului Lăzărescu
Bazat pe o poveste adevărată, Moartea domnului Lăzărescu este considerat unul dintre cele mai bune filme românești ale ultimilor ani. Acțiunea are în prim plan un pensionar, Lăzărescu Dante Remus, care s-a îmbolnăvit în seara unui mare accident rutier și este plimbat de la un spital la altul, fără să primească în timp util îngrijiri medicale.
Amintiri din Epoca de Aur
Film colectiv dintr-o serie de 6 scurtmetraje, grupate în două părți lansate succesiv. O comedie care prezintă legendele urbane ce circulau în perioada dictaturii comuniste din România. Prima parte a filmului intitulată Amintiri din Epoca de Aur a avut premiera în anul 2009, septembrie, iar partea a doua în octombrie 2009.
Urmărește trailerul filmului Amintiri din Epoca de Aur
Despre oameni și melci
Este unul dintre filmele românești care evidențiază foarte bine mentialități pe care mulți dintre noi le vor recunoaște. Pelicula pornește de la povestea unei fabrici de mașini ARO care a dat faliment și urmează să fie privatizată într-o săptămână. O companie franceză, care își dorește să transforme acel loc într-o crescătorie de melci, cumpără acea fabrică, iar dintre cei 3000 de muncitori, doar 300 își mai pot păstra locul de muncă.
Nunta mută
De asemenea printre cele mai populare filme românești, Pelicula Nunta mută a fost lansată în anul 2008, în regia lui Horațiu Mălăele. Filmul relatează povestea reală a unui cuplu dintr-un sat izolat din România. Ceea ce trebuia să fie un eveniment fericit se tranformă radical în momentul în care un ofițer sovietic le-a transmis nuntașilor că a murit conducătorul URSS în acea noapte și sunt decretate șapte zile de doliu internațional.
Filantropica
Filantropica este unul dintre acele filme românești pe care, după ce le vezi, nu le uiți cu una, cu două. Este un film românesc de comedie din distribuția cărui fac parte Mircea Diaconu, Gheorge Dinică, Florin Călinescu, Florin Zanfirescu și mulți alți actori cunoscuți. Filmul are la bază povestea unui profesor sărac care se îndrăgostește de o femeie mai tânără și care încearcă să țină pasul cu toate dorințele acesteia. Totuși, posibilitățile sale financiare sunt destul de limitate.
Polițist Adjectiv
Din topul celor mai bune filme românești de după ’89 face parte Polițist Adjectiv. Poveste filmului îl prezintă pe Cristi, un polițist dintr-un oraș de provincie, care urmărește cazul unui licean ce este acuzat de trafic de droguri. Încet, încet, acesta ajunge să privească atât cazul adolescentului, cât și meseria sa dintr-o cu totul altă perspectivă.
Filme românești vechi
Seria de filme B.D.
Nu poți vorbi despre un top cu filme românești vechi fără a menționa trilogia B.D. Chiar dacă au fost lansate în anii ’70, cu siguranță aceste comedii din a căror distribuție fac parte Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Dumitru Furdui, Jean Constantin și Sebastian Papaiani, îți vor aduce zâmbetul pe buze.
Nea Marin miliardar
De asemenea printre cele mai populare filme românești vechi se află Nea Marin miliardar.Presărat cu mult umor de calitate, acesta se bucură de prezența unora actori excepționali precum: Amza Pellea, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Dragă Olteanu Matei sau Stela Popescu. Cu siguranță Nea Marin miliardar este una dintre cele mai iubite filme românești de comedie.
Moromeții
Inspirat din cartea cu același nume, unul dintre cele mai bune filme românești vechi, Moromeții îi are în distribuție pe Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan și Mitică Popescu. Filmul a avut și o continuare, în 2018, cu Horațiu Mălăele, Iosif Pastina și Dana Dogaru.
Frații Jderi
Un film românesc vechi ce reprezintă ecranizarea romanului omonim al lui Mihai Sadoveanu, pelicula a fost lansată în anul 1974. Acesta îi are în distribuție, printre alții, pe Sebastian Papaiani, Iurie Darie, Florin Pierisc și Gheorghe Cozorici.
Filme românești istorice
Dacii
Printre cele mai cunoscute filme românești istorice, Dacii este filmul de debut al lui Sergiu Nicolaescu ca regizor de lungmetraj. Cu Amza Pelea în rolul principal, filmul este considerat o capodoperă a cinematografiei românești.
Columna
Lansat în 1968, Columna, care este tot un filme despre povestea dacilor, este, de asemenea, unul dintre cele mai populare filme românești istorice. Și acesta are o distribuție de excepție, cu actori mari precum Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Amza Pellea și Gheorghe Dinică.
Mircea
Mircea este un film românesc istoric de referință din portofoliul lui Sergiu Nicolaescu. Așa cum reiese și din titlu, pelicula are la bază povestea domnitorului Mircea cel Bătrân și lupta sa de ani de zile împotriva turcilor și a altor năvălitori, pentru a menține independența țării sale.
Mihai Viteazu
Un film românesc spectaculos ce a făcut istorie, Mihai Viteazu îl are în rolul principal de asemenea pe marele actor Amza Pelea. Pelicula a fost propunerea României la Premiile Oscar pentru Cel mai bun film străin, în anul 1972.
Nemuritorii
Nemuritorii este o altă ecranizare ce îl are în prim plan pe Mihai Viteazu și unul dintre cele mai cunoscute filme românești regizate de Sergiu Nicolaescu. Acțiunea urmărește treisprezece foști camarazi de luptă din oastea lui Mihai Viteazul, răspândiți prin Europa, care se reîntâlnesc și decid să se reîntoarcă în țară pentru a-și îndeplini jurământul față de Voievod, să îndeplinească visul Unirii.