Filme românești pe care trebuie să le vezi

.
Filmele românești au cunoscut un avânt în ultimii ani, după succesul lui Cristi Puiu sau Călin Peter Netzer. Vezi ce filme românești trebuie neapărat să vezi ca să poți spune că ai cultură generală și că iubești cu adevărat cinematografia.

Cel ales (regia: Cristian Comeagă)

Un alt film premiat la Hollywood, unde a luat 4 trofee la Los Angeles Cinema Festival of Hollywood, cel ales spune povestea unui bărbat, ”domnul X” (Bogdan Stanoevici), care fugise din țară în anii 80, ajutat de oamenii plătiți să nu-l lase să scape. În schimbul evadării din comunism, el este obligat să comită o crimă, după care trebuie să dispară, lăsând în urmă viața, familia, toate lucrurile și persoanele familiare.

Întors după mulți ani, el încearcă să pună ordine în viața lui, ajutat de personajul feminin jucat de Laura Cosoi, dar află că urmările crimei încă îl bântuie.

 

Live (regia: Vlad Păunescu)

Filmul abia lansat, cu Tudor Chirilă în rol principal de om de afaceri controversat, te ține cu sufletul la gură.

Povestea este a unei tinere jurnaliste, interpretată de Rodica Lazăr, care încearcă să ancheteze o afacere de tip tun imobiliar, cu un teren pe care existau vestigii, dar este împiedicată și amenințată să renunțe la reportajul compromițător.

Closer to the Moon (regia: Nae Caranfil)

Cu 9 premii gopo din 12 nominalizări anul acesta, filmul lui Nae Caranfil a demonstrat că regizorul nu glumește când vine vorba de producții cinematografice.

Cu o distribuție de excepție, inspirat de fapte reale, filmul Closer to the moon este o coproducție România – Italia – Polonia – Franţa și îi are în rolurile principale pe celebrii Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Povestea se petrece în România în anul 1959 și are la bază jaful unei furgonete a Băncii Naționale și reacțiile oamenilor care trăiau în comunism la așa ceva, nemaiauzit până atunci.

Autorii jafului, toți nomenclaturiști, sunt obligați să-și joace propriile roluri într-o ecranizare menită să învețe poporul de ce este rău să furi ca un gangster în România comunistă.

În timpul filmărilor, autorii jafului așteaptă condamnarea la moarte, iar restul țării încearcă să afle de ce niște oameni care aveau totul ar fi furat de la bancă.

Poziția copilului (regia: Călin Peter Netzer)

Deși nu este tocmai nou, filmul lui Călin Peter Netzer va fi mereu actual, având în vedere subiectul tratat.

Premiat cu Ursul de aur la Berlin în 2013, drama este povestea unui bărbat (interpretat de Bogdan Dumitrache) care ucide un copil într-un accident de mașină. Mama lui, o femeie care mereu s-a implicat prea mult în viața fiului ei, decide să-l ajute, folosindu-se de cunoștințele și relațiile ei, pentru a-l scăpa de ani grei de pușcărie. Relația dintre fiul sătul de tot și toate și mama băgăcioasă este analizata crud și foarte realist, într-un film în care este greu să decizi cine este personajul negativ.

Aferim! (regia: Radu Jude)

Un film diferit, comparat la nivel internațional cu celebrul ”12 ani de sclavie”, ecranizarea lui Radu Jude este un film istoric, cu acțiunea în secolul 19 în Țara Românească.

Povestea este a unui zapciu și a fiului său, plecați să găsească un rob care fugise de la moșie.

Filmele românești din ultimii ani sunt tot mai interesante, cu teme variate și au reușit să atragă atenția cinematografiei internaționale, venind acasă cu multe trofee impresionante de la marile festivaluri de film din Europa și de la Hollywood. Merită să vedeți măcar câteva din cele mai noi.

Sursa foto cuplu la cinema: Shutterstock

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton