Pentru a şoca definitiv cinefilii, regizorii nu s-au ferit să expună în filmele lor violenţa inimaginabilă, blasfemia satirică sau tendinţele de incest şi alte lucuri revoltătoare.
Iar rezultatul a fost cel scontat: scenariile au îngrozit publicul, iar filmele au fost interzise.
Iată care au fost de-a lungul timpului filmele suficient de controversate cât să fie scoase din cinema.
Human Centipede II: Full Sequence (2011)
Dereglat psihic, Martin este un singuratic care trăieşte cu mama lui într-un sumbru complex de locuinţe.
Fascinat de filmele de groază, el pună în aplicare practicile chirurgicale pe care le vede în „The Human Centipede: First Sequence”. Tortura inimaginabilă la care îşi supune „pacienţii”, cosând oameni unul de celălalt, este una dintre cele mai şocante scene.
A Clockwork Orange (1971)
Cel mai controversat film al lui Stanley Kubrick, a fost retras din cinematografele din Marea Britanie timp de aproape 30 de ani.
Cea mai agresivă scenă din film, care durează aproape 20 de minute, reprezintă momentul în care banda de delicvenţi ce poartă pălării melon „Droogs”, condusă de Alex De Large, dau buzna într-o locuinţă unde îl schilodesc pe soţ şi o violează pe soţie.
În anul 1972, „Portocala Mecanică” a fost nominalizat la Oscar.
The Evil Dead (1981)
De o violenţă greu de privit, „Cartea Morţii”este considerat unul dintre cele mai reuşite filme horror ale anilor 80.
Vacanţa celor cinci prieteni, care merg la veche cabană în pădure, se transformă într-un coşmar, după ce aceştia descoperă un descântec ce eliberează forţele răului.
Una dintre fete este violată de copacii din pădure.
Interzis în Finlanda, Germania, Islanda, Irlanda şi Statele Unite.
Life of Brian (1979)
„Viaţa lui Brian” este o parodie a filmelor cu Iisus, în care Terry Jones expune viaţa, moartea şi învierea lui Brian din Nazaret, un profet evreu, care vrea sa elibereze Nazaretul de opresiunile romanilor.
Interzis în Norvegia, Singapore şi Irlanda, din cauza satirei religioase.
Hostel (2005)
După „Coşmarul de la cabană”, cu care a speriat puţin audienţa, Quentin Tarantino revine trei ani mai târziu cu „Hostel”, de-a dreptul înspăimântător.
Trafic de carne vie, crimă organizată şi sex-turism, regizorul îmbină toate aceste elemente într-un horror terifiant.
În 2007, urmează „Hostel: Part II”, mult mai şocant decât primul.
A Serbian Film (2010)
Un fost star de filme pentru adulţi acceptă o slujbă în domeniu pentru a-şi ajuta familia fără să îşi dea seama că regizorul are intenţii criminale.
Pelicula horror şi erotică totodată, prin care tânărul regizor Srdjan Spasojevic expune violenţa extremă şi necrofilia, este interzisă în Spania, Norvegia şi Brazilia.
Foto: NorthFoto