Dacă te-ai săturat de filme artistice și fanteziste și ai nevoie de ceva mai palpabil și real în timpul tău liber, ar trebui să încerci aceste filme documentare care te fac să privești altfel viața.
Freakonomics
Un documentar foarte intens discutat în ultimii ani, Freakonomics prezintă studii de caz inspirate de cartea bestseller cu același titlu.
Pe scurt, în Freakonomics vezi viziunea autorilor cărții (economistul Steven Levitt și jurnalistul Stephen Dubner) despre cum funcționează lumea în care trăim, ce legături ciudate se găsesc între economie ca sistem și cele mai triviale detalii ale culturii pop.
De la droguri, la marile sisteme bancare, de la nume de bebeluși, la felul în care funcționează finanțele internaționale, Freakonomics prezintă dedesubturile culturii pop și economiei într-un fel nou și pe alocuri amuzant.
Unul dintre cele mai controversate filme documentare din toate timpurile, Zeitgeist încă mai câștigă adepți ai teoriilor conspirației în fiecare zi.
Titlul, care, în traducere liberă înseamnă ”spiritul veacului/vremurilor”, face trimitere la lumea modernă și felul în care anumite adevăruri au fost ascunse de elite pentru ”a proteja masele” de ceea ce nu înțeleg.
Întunecat și destul de plin de teorii discutabile, Zeitgeist este un film documentar bun, care trebuie văzut și dezbătut cu mai mulți oameni pentru s te bucura de adevărata lui valoare.
Crulic, drumul spre dincolo
Crulic, drumule spre dincolo este un film documentar cutremurător, despre românul Claudiu crulic, care a murit de greva foamei, acuzat pe nedrept și încarcerat într-o închisoare din Polonia, unde nimeni nu l-a băgat în seamă.
Presupusul jaf la care Crulic a luat parte nu a fost nici acum rezolvat, iar trista poveste a omului care a refuzat să mai mănânce până nu i se face dreptate a dus la demisia ministrului român de externe de la acea vreme, Adrian Cioroianu.
Food Inc
Un alt documentar despre sistemul care înghite indivizii și despre cum suntem obligați să industrializăm și să dezumanizăm chiar și cele mai intime aspecte ale vieții.
Food Inc ne prezintă dedesubturile industriei alimentare americane și mondiale, cu toate relele și avantajele economice implicite.
Inside Job
Tot un documentar cu temă economică, Inside Job ne arată motivele și mecanismele care au dus la criza Economică începută în 2008.
De la prăbușirea marilor bănci americane de investiții, până la felul în care unele națiuni au reușit să iasă mai repede din criza economică, creatorii Inside Job au analizat cât mai detaliat ce s-a întâmplat de fapt.
Nunți, muzici și casete video
Tudor Giurgiu analizează cu o notă de umor și simț artistic natura muncii și viața de zi cu zi a artiștilor care prestează servicii în România la nunți, botezuri și cumetrii.
Autorul urmărește fotografi de nunți și alți artiști care sunt sau nu profesioniști, felul în care lucrează aceștia cu clienții și cum se distrează românii la ocazii speciale.
Unele filme documentare prezintă niște fapte și atât, în timp ce altele te pun pe gânduri și te fac să nu le uiți niciodată.