Comediile de acțiune sunt cele mai bune filme cu Jackie Chan și sunt reprezentative pentru stilul unic al acestui actor talentat, devenit regizor și producător de succes la Hollywood. Pentru o după amiază în care vrei să te binedispui, urmărește câteva filme cu Jackie Chan și îți vor aduce zâmbetul pe buze.
Lista cu cele mai reușite filme cu Jackie Chan este mult mai lungă decât te-ai aștepta. Numeroase filme i-au adus acestui actor unic premii și succes de box office atât în Asia, cât și în America. Stilul său este inconfundabil, atât ca actor, comediant și luptător.
Cascadoriile sale inedite, folosirea armelor improvizate, replicile scurte și comice și jocul lui dinamic i-au adus nu doar aprecierea criticilor, ci și simpatia publicului din toată lumea. Jackie Chan poate este, poate, cel mai îndrăgit actor de origine chineză din toate timpurile.
Cum a ajuns Jackie Chan să cucerească platourile de la Hollywood
Născut și educat în Hong Kong, tânărul Chan a fost atras de artele marțiale din copilărie și s-a antrenat constant, ajungând cu timpul un adevărat maestru în luptele marțiale și acrobatică. În paralel, a urmat cursurile Academiei de Arte Teatrale Chineze.
Încă de la 8 ani a apărut în filme, în roluri minore, iar la 17 ani a avut norocul să joace în filme de acțiune cu Bruce Lee. Din păcate, filmele în care a jucat nu au avut succesul scontat, iar tânărul Chan nu a reușit să își continue cariera de actor și cascador la care aspira. O vreme, a fost nevoit să lucreze în construcții în Canberra.
Norocul i-a surâs în 1976 datorită lui Willie Chan, un producător de filme din Hong Kong care și-a dat seama de potențialul tânărului luptător și i-a oferit mai multe roluri. Astfel, a avut șansa să își impună stilul lui personal și să dezvolte un gen nou în cinematografia asiatică, comedia kung-fu. Din anii 1980, filmele lui Chan au obținut tot mai multe succes și fonduri mari în Asia. Filmul The Young Master a doborât recordul de box office deținut de Bruce Lee, iar Chan a devenit cel mai mare star de film din Hong Kong. Odată cu filmul Dragon Lord a început să experimenteze cascadorii tot mai elaborate.
Faimă la Hollywood
Chan era deja binecunoscut la Hollywood datorită succeselor tot mai mari pe care le repurtase cu filmele de acțiune realizate în Hong Kong. Inițial a primit mai multe oferte de roluri negative din partea unor regizori americani, dar le-a refuzat. Din 1995, când a jucat în Bubuială în Bronx, numele lui avea să se impună și pe platourile din America.
Succesul filmului Bubuială în Bronx a dus și la lansarea în Statele Unite a Police Story 3: Super Cop, sub numele de Supercop, obținând un venit total de 16.270.600 de dolari americani. Primul success mondial al lui Jackie a venit atunci când a jucat alături de Chris Tucker în filmul de acțiune Rush Hour din 1998, cu un venit de 130 de milioane de dolari. Filmul l-a transformat pe Jackie Chan într-o vedetă hollywoodiană.
Astăzi, Chan este faimos în întreaga lume și cunoscut pentru munca sa de actor, coregraf de lupte, comediant, regizor, producător, expert al artelor marțiale, scenarist, antreprenor, cântăreț și cascador.
Cele mai bune și premiate filme cu Jackie Chan
Police Story 1985
Însuși Jackie Chan consideră acest film cel mai bun film al său de acțiune. El a fost urmat de o întreagă serie de filme deosebit de populare în Asia și a culminat cu producția Police Story din 2013.
În primul film din serie, Chan joacă rolul inspectorului Chan Ku-Kai, un foarte talentat detectiv de poliție forțat să devină fugar când este suspectat de o crimă pe care nu a comis-o. Cu ajutorul iubitei sale, May, trebuie să-și salveze reputația.
Bubuială în Bronx – Rumble in the Bronx 1995
Chan joacă rolul unui tânăr care vine din Hong Kong la New York pentru a participa la nunta unchiului său. Keung încearcă să-și ajute unchiul să facă tranziția supermarketului pe care îl deține, către noul proprietar, Elaine. Dar lucrurile se complică din cauza unor mafioți locali și din cauza unor diamante.
Maestrul bețiv – Drunken Master 1978
Unul dintre primele filme importante din cariera lui Jackie Chan, aceasta productie din 1978 scruteaza cu mult umor relatiile dintre un maestru al artelor martiale mai tot timpul matolit si invatacelul sau rebel. Won Fei Hung (Jackie Chan) este un tanar pus pe sotii, fiu al maestrului unei scoli de arte martiale. Dupa ce din cauza poznelor lui este ranit fiul unui potentat local, tatal sau cere ajutorul unui unchi sadic pentru a-si învata fiul ce înseamna autodisciplina. Acesta are reputatia ca îsi schilodeste elevii si încearca sa îl învete pe Fei Hung un stil bizar de kung fu. La început, Fei Hung opune rezistenta, dar, dupa ce pierde lupta cu un asasin local, care fusese angajat sa îi ucida tatal, îsi da seama ca trebuie sa ajunga sa stapaneasca arta speciala a „boxerului betiv”.
Seria Rush Hour – Ora de vârf 1998, 2001 și 2007
Cand toata lumea credea ca nimic nu poate fi mai bun ca Arma mortala, regizorul Brett Ratner a dat lovitura in 1998 cu Ora de varf. Cu un Jackie Chan mai in forma ca niciodata si un Chris Tucker rau de gura, acest film contine doldora de situatii comice si efecte speciale. Jackie Chan este inspectorul din Hong Kong, Lee, un bun prieten al consulului Han Solon. Simpaticul maestru in ale artelor martiale reuseste sa preintampine scoaterea ilegala din țară a unor antichitati chinezesti, orchestrata de un clan mafiot asiatic. Peste doi ani, in Los Angeles, seful acestui clan, Juntao, pune la cale rapirea fiicei de 11 ani a consulului. Desi FBI-ul il asigura pe consul ca ii vor gasi fiica in cel mai scurt timp posibil, acesta, neincrezator in promisiunile lor, apeleaza la favoritul sau si totodata antrenorul personal de arte martiale al fiicei sale, nimeni altul decat Lee.
În Rush Hour 2, inspectorul șef Lee, din cadrul Royal Hong Kong Police, și detectivul LAPD, James Carter (CHRIS TUCKER), sosesc în Hong Kong pentru o vacanță. Înarmat cu dicționarul chinez-englez, Carter este nerăbdător să-și înceapă mult-dorita vacanță și să guste delicatesele exotice ale acestui oraș. Însă Lee, polițistul aflat mereu la datorie, își continuă misiunile, frustrându-l pe Carter. La puțin timp după sosirea lor, ei se confruntă cu cel mai important caz din carierele lor: o bombă a explodat în ambasada americană, omorând doi agenți vamali americani care investigau o rețea de traficanți de bani care producea milioane de dolari falși.
Iar în Rush Hour 3, Chan și Tucker luptă din nou cu răufăcătorii chinezi. De data aceasta într-un loc nou: Parisul, orașul luminilor, amenințat de fărădelegile uneia dintre cele mai periculoase triade din Hong Kong.
Ocolul Pământului în 80 de zile – Around the World in 80 Days, 2004
Un excentric inventator londonez, Phileas Fogg a descoperit secretele zborului, ale electricitatii si chiar ale rolelor moderne, cu rotitele aranjate pe o singura linie, dar autoritatile epocii il considera doar un trasnit oarecare. Dorindu-si cu disperare sa fie luat in serios, Fogg face un pariu absolut incredibil cu Lordul Kelvin, directorul Academiei Regale de Stiinta: va face ocolul globului in nu mai mult de 80 de zile! Aventuri fabuloase, obstacole hilare si momente de actiune dinamica într-un film pentru întreaga familie care, chiar dacă nu are prea multe scene de luptă și arte marțiale, poate să intre oricând pe lista cu cele mai bune filme cu Jackie Chan.
Spionul din vecini – The Spy next Door, 2010
Bob Ho (Jackie Chan) este un super agent CIA sub acoperire, care de-a lungul timpului a reușit să doboare numeroși dictatori, teroriști și chiar imperii malefice, asta până când s-a lovit de cea mai complicată misiune a carierei sale: să fie babysitter. Înainte ca Gillian (Amber Valleta) să-i devină soție, Bob mai are de îndeplinit o singură misiune, respectiv să câștige prin orice mijloace încrederea si iubirea celor trei copii ai iubitei sale.
Jackie Chan, pilot de curse – Thunderbolt, 1995
Jackie Chan este Chan Foh To, un mecanic auto priceput, dar si un performant pilot de curse. Chan are o mica afacere in Hong Kong impreuna cu tatal si surorile lui, iar in timpul liber ajuta politia sa captureze infractorii care au pasiunea vitezei. Intr-o seara, dupa o cursa nebuneasca, Chan reuseste sa-l opreasca pe maniacul Warner Krugerman si sa-l ”cazeze” intr-una din celulele politiei. Insa dupa ce Wagner evadeaza si o rapeste pe sora lui Chan, pilotul de curse va intra intr-o cursa foarte stransa pentru supravietuire.
Karate Kid – The Karate Kid, 2010
Dre Parker pleacă cu mama lui în China, unde ea este detașată cu serviciul. Simțindu-se singur într-o țară străină, Dre nu are niciun prieten pe care să se bazeze, cu excepția omului de serviciu, Mr. Han (Jackie Chan). Discretul maestru kung fu, Mr. Han, începe să-l antreneze pe Dre, construind astfel o prietenie ce va izbuti să-l învingă pe bătăușul clasei la un campionat de kung fu. În timp ce Han îl învață pe Dre că arta kung fu nu constă numai în pumni și tehnici de apărare, ci mai mult în maturitate și calm, Dre își dă seama că scopul lui în viață va fi să-i pună la respect pe cei violenți.
Regatul interzis – The Forbidden Kingdom, 2008
Inspirat dintr-o veche fabulă chinezească, cea a Regelui Maimuță, The Forbidden Kingdom pendulează între China antica și S.U.A. de astăzi. Un adolescent fascinat de filmele kung-fu este transportat ca prin minune în trecut când găsește într-un magazin de antichități bățul de luptă al regelui. Aici, tânărul Jason îl întâlnește pe Lu Yan (un călugăr erudit), cel care-i va fi aproape în periculoasa aventură, aceea de a-l readuce la viață pe Regele Maimuță. Celor doi li se vor alătura Vrăbiuța Aurie și un călugăr buddist. Cei patru tovarăși de călătorie vor avea de înfruntat puternicele armate ale Războinicului de Jad. Cu Jet Li și Jackie Chan în roluri principale, secvențele de luptă sunt cât se poate de spectaculoase.