Serbările Lăpuşului, Festivalul Gulaşului sau Sărbătoarea Plăcintelor, festivităţi ce au loc în unul dintre cele mai frumoase ţinuturi din ţară, sunt, iată, doar câteva motive…
…să faci o plimbare în Maramureş, în această vară. Maramureşul nu oferă doar o lecţie de geografie; tradiţiile fascinante păstrate vii şi autentice de locuitori transformă Maramureşul într-un ţinut mereu în sărbătoare, cu dansuri tradiţionale, concursuri şi festivaluri folclorice impresionante.
Jocul bărbătesc
Aşadar, dacă îţi faci drum prin Maramureş în luna iunie, te vei convinge că nu există zi fără sărbătoare.
Cu muzică şi dansuri tradiţionale jucate de bărbaţi, Sărbătoarea „Jocului bărbătesc” reprezintă mândria locuitorilor din Petrova, un festival cum nu mai găseşti altul cât e Maramureşul.
În porturi populare, ceteraşii se reunesc în fiecare an pentru a întinde hora reprezentativă ţinutului de pe Valea Vişeului, „Bărbătescul din Maramureş„, cum mai este cunoscut vestitul dans, fiind astăzi preluat şi interpretat de numeroşi artişti de folclor.
Însă fără îndoială că doar petrovenii reuşesc să execute varianta autentică a dansului lor. Mai mult decât atât, se spune că aici sunt cei mai buni toboşari din Maramureş, aşa că vor veni cu toţii să îşi dovedească talentul într-un concurs de bătut toba.
Serbările Lăpuşului
Ţara Lăpuşului este una dintre destinaţiile maramureşene pe care nu ai voie să le ocoleşti între 10 şi 11 iunie.
Un spectacol folcloric impresionant, „Serbările Lăpuşului” marchează o altă atracţie deosebită ce pune în valoare bogăţia folclorică a zonei.
Pe lângă dansurile veritabile pe care locuitorii le exersează an de an, Târgu Lăpuş se poate lăuda, în acelaşi timp, şi cu alte obiceiuri străvechi materializate de meşteri populari pricepuţi ce practică cu spor şi astăzi meşteşugul, ţesutul, sculptura sau pictura religioasă pe sticlă.
În târgurile şi o expoziţiile organizate aici vei admira adevărata artă populară maramureşeană, de unde vei pleca măcar cu un suvenir. Găseşti de la obiecte de lemn specifice gospodariilor din Ţara Lăpuşului, mobilier ţărănesc, costume populare şi alte ţesături şi până la piese sculptate de meşteri populari – măşti, troiţe, mobilier, sculpturi religioase, icoane pe sticlă şi multe asemenea.
De asemenea, odată cu „Serbările Lăpuşului” se desfăşoară şi festivalul „Horea în grumaz”, un gen de horă consacrat în rândul locuitorilor din toată Ţara Lăpuşului.
Cel mai vechi festival de teatru
Ştiai că tot în Maramureş se desfăşoară cel mai vechi Festival Internaţional de Teatru din România?
Ei bine, dacă ajungi în Baia Mare, fă o oprire la Teatrul Municipal, desfăşurat de regulă în perioada 6 – 12 iunie, la Festivalul de Teatru „Atelier” ca să vezi spectacole din Ungaria, Japonia şi Anglia. Ajuns la o venerabilă vârstă de 18 ediţii, evenimentul este cel mai vechi Festival International de Teatru din România.
Ca în fiecare an, evenimentul se preocupă atât de iubitorii de teatru cât şi de iubitorii de carte sau artă, pregătind lansări de carte şi expoziţii de artă plastică. În acest an, cele şase zile ale festivalului sunt dedicate marelui dramaturg rus A. P. Cehov, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea lui.
Astfel, până pe 12 iunie ai prilejul să vezi un microfestival de calibru cu spectacole după textul piesei „Trei Surori”, acesta fiind doar unul din numeoasele evenimente din acest an.