Cel mai important festival de film din lume, Cannes-ul creşte în proporţii de la an la an, devenind unul dintre cele mai mediatizate, dar şi controversate evenimente de acest gen.
În ciuda popularităţii de care se bucură Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, în mod paradoxal, evenimentul este tot mai puţin accesibil marelui public.
Adesea controversat, din cauza producţiile şocante prezentate aici, anul acesta cele mai importante agenţii de presă din lume – Reuters, AFP, The Associated Press, precum şi agenţia foto Getty boicotează marele eveniment, ca urmare a restricţiile impuse de organizatori privind transmisiile video pe covorul roşu.
Conform declaraţiilor organizatorilor, agenţiile nu vor mai putea difuza imagini video din momentul în care vedetele urcă pe scările Palais des Festivals, dar nici în timpul conferinţelor de presă, potrivit Reuters.
La rândul sau, directorul de informare AFP, Philippe Massonnet, a spus că „restricţiile sunt inacceptabile”, iar măsurile „ar penaliza numeroşi clienţi ai agenţiilor, din lumea întreagă”.
Restricţiile vin în urma unor acorduri semnate de organizatori cu postul TV francez cu plată Canal Plus şi cu filiala de televiziune a companiei Orange, divizie France Telecom, singurele care au exclusivitate asupra transmiterii de imagini pe parcursul festivalului.
Astăzi, organizatorii Festivalului ar urma să anunţe selecţia oficială pentru evenimentul programat să se desfăşoare între 12 şi 23 mai, prilej cu care cele patru agenţii de presă au promis că vor boicota conferinţa de presă.
„Din cauza practicilor neloiale de restricţionare, agenţia Reuters nu va transmite conferinţa de presă de la Cannes”, a declarat Christoph Pleitgen, directorul general al agenţiei Thomson Reuters. „În acest sens, îi invităm pe reprezentanţii posturilor titulare de drepturi şi pe organizatorii evenimentului la o discuţie constructivă pentru a defini în termeni clari măsurile impuse”, a adăugat acesta.
Considerat prea americanizat, ori dimpotrivă, prea elitist, evenimentul surprinde în fiecare an prin cele mai provocatoare filme prezentate aici.
De-a lungul celor 63 de ediţii, Festivalul a fost boicotat şi din alte motive. În 2002, Congresul Evreiesc din America a boicotat Festivalul, acuzând francezii de un antisemitism mai puternic decât în cel de-al doilea război mondial. Membrii Congresului au făcut atunci apel la toţi evreii pe care i-a sfătuit să „stea departe de acest eveniment”.