Apariţia a trei aştrii pe cer în China a uimit oamenii din toată lumea, fiind unul dintre cele mai spectaculoase şi rare fenomene astronomice. Dacă acesta are totuşi o explicaţie ştiinţifică
…, există însă fenomene stranii care sfidează şi astăzi teoriile cercetătorilor, aducându-i la limita cunoaşterii.
Iată mai jos o serie de fenomene naturale care continuă să ridice şi astăzi semne de întrebare omenirii.
Ploaia roşie
Ploaia sinistră de păsări din Arkansas a fost elucidată: păsările au murit de spaimă din cauza artificiilor din noaptea de Revelion.
De-a lungul timpului, oamenii au mai asitat la astfel de „precipitaţii” nefireşti – peşti, broscuţe sau tomate -, însă după mai bine de o mie de ani, misterul ploii roşii din Columbia nu a fost rezolvat.
Mai exact, în 1008, locuitorii din La Sierra au fost martorii unei fenomen inexplicabil şi astăzi. Ploaia care s-a abătut peste ei era formată din precipitaţii de culoare roşie, iar după analize de laborator s-a cercetătorii au constatat cu stupoare că era de fapt sânge.
Explicaţii nu au putut oferi decât preoţii: a fost un semn de la Dumnezeu.
Luminile din Hessdalen
În Norvegia, în localitatea Hessdalen, încă din 1940 au început să îşi facă apariţia pe cer globuri luminoase care au loc şi astăzi, la o frecvenţă mai redusă, în ciuda unei explicaţii plauzibile.
Globurile de foc durează doar câteva fracţiuni de secundă şi par să se aprindă în aer, ca nişte comete. Teorii precum existenţa unor portaluri extraterestre sau gaze natura şi încărcături electrice nu stau în picioare.
Citeşte şi despre cele mai recente fenomene extraterestre.
Fulgerele globulare
Billele de lumină care plutesc pe cer sunt un fenomen foarte rar care i-a uimit pe cercetători timp de secole.
Considerate a fi un mit sau un fenomen pur psihologic, acestea apar de cele mai multe ori în timpul furtunilor ca urmare a fulgerelor obişnuite, însă au apărut şi pe vreme senină, astfel că explicaţiile par să nu mai fie valabile.
Acestea apar pe cer sub formă sferică, ovală, de picatură sau cilindrică, iar cele mai mari fulgere ajung la 40 de centimetri. Fulgerele globulare se întâmplă foarte rar, ceea ce face ca detaliile martorilor să fie de multe ori contradictorii.
Fenomenul Tunguska
Este unul dintre cele mai fascinante fenomene din ultima sută de ani care a şocat întreaga comunitate ştiinţifică.
În anul 1908, pe 30 iunie, deasupra regiunii Krasnoiarsk din Siberia şi-a făcut apariţia un ciudat obiect tubular luminos pe cer. După câteva secunde, acesta se prăbuşeşte într-un zgomot asurzitor în pădurea siberiană, ceea ce produce un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter pe o rază de circa 1.000 de kilometri.
Martorii oculari spun că explozia a fost însoţită de flăcări uriaşe şi implicit de incendii. Catastrofa, a cărei forţă a fost comparată cu cea a dezastrelor de la Hiroshima şi Nagasaki, a rămas o enigmă şi în zilele noastre.
Află pe pagina următoare şi despre alte fenomene naturale lipsite de explicaţii ştiinţifice.