Fenomen rar în partea de nord a Mării Negre. Apa a devenit galbenă

.

Un fenomen rar a fost surprins în partea de nord a Mării Negre, pe coastele Peninsulei Crimeea. Apa mării a devenit galbenă, localnicii crezând că se confruntă cu o poluare masivă. Cauzele schimbării de culoare au fost, însă, altele. Biologul Adrian Bîlbă a explicat, la Digi 24, care au fost factorii care au dus la schimbarea culorii apei.

Fenomen rar în partea de nord a Mării Negre. Apa a devenit galbenă

Fenomenul a fost observat în Crimeea, lângă orașele Sevastopol și Yevpatoria. În zona respectivă a avut loc o furtună puternică, valurile ridicând la suprafață sedimente de pe fundul mării, în special argilă și nămol, care au făcut ca apa să capete culoarea galbenă.

Biologul Adrian Bîlbă a explicat, la Digi 24, fenomenul: „Nordul Mării Negre este puțin adânc. Vorbim de sudul Sevastopolului. Sunt coaste litorale cu apă foarte puțin adâncă. E o zonă secetoasă și, când bate vântul, în mare se aruncă mii de tone de nisip și de praf. Acest praf se depune, iar, atunci când marea se învolburează, îl ridică”.

„Acum, Crimeea suferă de secetă, iar, în acest context de ariditate, în ultimii ani a generat o cantitate mare de praf aruncată în apă. Dacă, de exemplu, în zona noastră a Mării Negre, apa este brună, de la sedimentele aduse de Dunăre, sedimente pe bază mai mult de nămol, dincoace este vorba de un sediment argilos, care are culoare gălbuie”, a continuat.

Citeste mai multe informatii despre Marea Caspica, Marea Nordului sau Marea Moarta!

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Și-a ajutat cea mai bună prietenă să nască și după a aflat că tatăl copilului era propriul ei soț

Triplete însărcinate în același în timp. „Avem un sistem incredibil de susținere”

Moș Crăciun, gay într-o reclamă din Norvegia. „Absolut minunat!”

„Nu este nimic anormal, însă câteodată apar astfel de fenomene. Bate un vânt neobișnuit, marea se agită și ridică aceste sedimente. Nu este un fenomen frecvent, se întâmplă destul de rar”, a completat. În ceea ce privește un eventual pericol pentru vietățile marine, biologul a precizat că nu există motive de îngrijorare.

„În acea parte, marea este foarte puțin sărată și vietățile marine sunt mai puțin reprezentate decât în zona de sud. În consecință, fauna de pe fundul mării este puțin afectată de aceste fenomene”, a mai precizat biologul Adrian Bîlbă, la Digi 24.

Foto: Captură YouTube/ANYMAKER

Ultima modificare martie 8, 2022 10:42 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale