Femei omorâte cu pietre în Iran

.

O femeie din Iran care urma să fie omorâtă cu pietre aşteaptă acum să vadă ce i se va întâmpla în urma reacţiilor venite de la presa şi guvernele lumii. „Crima” ei? Adulterul.
Sakineh Mohammadi Ashtiani este numele care apare pe primele pagini ale ziarelor din toată lumea. Este numele femeii de 42 de ani, mamă a doi copii, care riscă să fie executată în orice moment pe motiv că şi-a înşelat soţul.

Condamnată la moarte pentru adulter

Femeia a fost arestată pentru prima dată acum cinci ani, acuzată că ar fi avut relaţii extraconjugale cu doi bărbaţi. Atunci a fost condamnată la 99 de lovituri de bici şi cinci ani de închisoare.

După executarea pedepsei, cazul lui Sakineh a fost revizuit şi judecătorii au decis că pedeapsă nu a fost îndeajuns de aspră, aşa că au condamnat-o la moarte prin lapidare.

Probabil că execuţia ar fi avut loc deja dacă cei doi copii ai femeii, un băiat şi o fată, nu ar fi apelat la organizaţiile internaţionale pentru apărarea drepturilor omului. Deşi şi-au riscat propria viaţă şi libertate – regimul iranian nu agrează persoane care se opun legilor sale – cei doi tineri au reuşit să atragă atenţia presei internaţionale asupra mamei lor, condamnată de două ori pentru aceeaşi vină.

Ca răspuns la criticile dure venite din partea altor guverne, iranienii au decis că femeia nu va mai fi omorâtă cu pietre. Cel mai probabil va fi spânzurată, deci tot nu scapă de execuţie.

Uciderea cu pietre, prevăzută în codul penal iranian

 
Oricât ar părea de primitivă, execuţia prin lapidare face parte chiar şi în anul 2010, din pedepsele prevăzute în Codul Penal al Iranului. Deşi experţii spun că nu se menţionează asemenea pedepse în Coran, 50 de femei au fost omorâte cu pietre în ultimi 10 ani.

Conform Amnesty International, articolul 83 din respectiva lege spune că adulterul se pedepseşte prin lapidare atunci când e comis de un bărbat sau o femeie care poate avea contact sexual cu partenerul de viaţă oricând doreşte.

În articolul 102 din Codul Penal iranian se menţionează că femeile condamnate la lapidare vor fi îngropate în pământ până la gât, pe când bărbaţii vor fi acoperiţi doar până la talie. Legea menţionează şi mărimea pietrelor folosite: ele nu trebuie să fie atât de mari încât victima să moară după trei lovituri, dar nici atât de mici încât să nu poată fi numite pietre. Aşadar, autorităţile îşi doresc ca cei condamnaţi să aibă parte de o moarte lentă şi dureroasă.

Nu este singura nedreptate care are loc în judecătoriile iraniene. Conform legilor, în cazul unui proces, mărturia a două femei valorează cât mărturia unui singur bărbat. Iar judecătorul poate să ia o anumită decizie – chiar şi când la mijloc e viaţa unui om – numai bazându-se pe credinţele, părerile şi impresiile sale. Probele palpabile nu mai înseamnă nimic dacă judecătorul s-a hotărât deja să condamne pe cineva.

50 de femei omorâte cu pietre în ultimul deceniu

Şi bărbaţii pot să aibă parte de aceeaşi soartă dacă sunt găsiţi vinovaţi de adulter, însă cele mai multe victime sunt femeile, cei mai vulnerabili membri ai societăţii. Ele nu au parte de educaţie, aşa că nu ştiu să citească declaraţiile pe care le semnează, nu sunt informate cu privire la drepturile lor şi nu ştiu cui să ceară ajutor.

Se bănuieşte că în ultimii 10 ani au fost omorâte cu pietre peste 50 de femei iraniene. Şi în 1994 a făcut vâlvă în lume o astfel de ispravă a autorităţilor iraniene. Atunci, o femeie a fost ucisă sub rpivirile soţului şi ale celor doi copii. Deşi a fost orbită de lovituri, ea a rămas conştientă şi chiar a reuşit să se dezgroape şi să fugă. Însă curând a fost prinsă şi împuşcată.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton