Dintotdeauna ai visat să poţi citi gândurile celorlalţi. Credeai că e imposibil să-ţi realizezi visul vreodată? Vei fi surprinsă să vezi câte poţi descoperi despre o persoană doar văzându-i scrisul de mână.
De cele mai multe ori, aparenţele se dovedesc a fi înşelătoare. Însă chiar şi numai un petic de hârtie, ce păstrează scrisul unui om, poate scoate la iveală o mulţime de trăsături la care nici nu te aştepţi. Scrisul e unic, la fel ca şi amprentele digitale.
De aceea, grafologia, ştiinţa care se ocupă cu analiza scrisului, a devenit un instrument de bază în tot felul de expertize. Mai mult, ea constituie, în majoritatea companiilor mari din lume, cea mai importantă probă a unui candidat în vederea angajării. De la modul de aranjare în pagină, forma literelor şi până la cea mai nesemnificativă codiţă a unui semn, toate pot reprezenta o adevărată carte de vizită mult mai complexă.
Pentru că scrisul poate trăda chiar şi starea de spirit. Din păcate, nu se pot depista cu exactitate sexul şi vârsta în urma unei analize grafologice. Un analist grafolog cu experienţă poate găsi, la doar o primă vedere, cam o sută de trăsături de personalitate. Tu câte găseşti?
I. Din tainele literelor
1. Mărimea contează
Dimensiunea semnelor poate traduce diverse tipuri de personalitate:
â–º Un scris foarte mic îi aparţine cuiva cu înclinaţii artistice, meticulos, căruia nu-i place să-şi irosească timpul.
â–º Un scris mic este al unui intelectual, al unei persoane educate, cu simţul observaţiei dezvoltat, care se descurcă bine în viaţă. Dacă scrisul e delicat, comunică greu cu necunoscuţii.
â–º Un scris mediu caracterizează persoanele echilibrate, potrivite mediului de afaceri, capabile să reţină rapid informaţii, descurcăreţe, în ciuda unor eventuale deficienţe în educaţie.
â–º Un scris mare denotă minţile agere. Oamenii care scriu aşa sunt afectuoşi, de încredere şi îi pot influenţa pe cei din jur. Sunt foarte vorbăreţi.
â–º Un scris foarte mare dovedeşte faptul că persoana se simte importantă, nu suportă criticile şi are parte de succes mai mereu.
â–º Un scris constant, cu litere egale, arată o persoană grijulie, care nu-şi neglijează datoriile şi duce orice proiect la bun sfârşit.
â–º Dacă literele descresc în dimensiuni, avem de-a face cu o persoană îndemânatică, şireată sau chiar nesinceră.
â–º Dacă literele cresc în dimensiuni, persoana este foarte sinceră, uneori naivă.
â–º Literele rotunjite sunt scrise de persoane leneşe, capricioase, cărora nu le place să muncească. Sunt liniştite, împăciuitoare, respectă regulile şi aspiră la ce e mai bun din viaţă.
â–º Literele ascuţite aparţin celor plini de viaţă şi energie, care vor să conducă. Din păcate, sunt agresivi şi îşi doresc rezultate imediate. Nu suportă criticile, sunt interesaţi financiar.
â–º Literele inegale trădează persoanele de încredere, dar indecise, care aleg întotdeauna calea cea mai uşoară în viaţă.
II. Stânga unu’, dreapta doi…
Sunt foarte puţini aceia care reuşesc să scrie drept pe o coală albă, fără să devieze şirul cuvintelor în sus sau în jos. Oboseala poate contribui şi ea la o scriere descendentă. Însă, în general, scrisul care coboară este o dovadă de depresie sau pesimism.
â–º Scrisul ascendent, adică în sus, denotă ambiţie, optimism. Aceşti oameni vorbesc uneori prea mult şi sunt poate prea încrezători.
â–º Scrisul descendent, adică în jos, trădează o persoană pesimistă, uşor de descurajat, naivă, depresivă, care atrage mila. Dacă fizic nu arată bine, o astfel de persoană poate fi chiar periculoasă, cu intenţii sinucigaşe.
â–º Scrisul neregulat, în sus şi în jos, arată o personalitate puternică, un om extrem de curajos şi nonconformist.
â–º Scrisul aplecat spre stânga denotă o înclinaţie spre trecut, egoism, o persoană rezervată şi emotivă, care are nevoie de sinceritate.
â–º Scrisul aplecat spre dreapta ascunde o persoană cu perspective, altruistă, optimistă, care relaţionează şi comunică uşor, receptivă, iubitoare.
â–º Scrisul cu înflorituri, întortocheat, cu adăugiri este dovada exagerării intereselor, a supraestimării detaliilor.
â–º Scrisul strâns, înghesuit, denotă autocontrol, egoism, moderaţie şi economie până la avariţie.
â–º Scrisul larg, răsfirat, aparţinie unui om ambiţios, sincer, sociabil, dar şi superficial.
Spaţiul lăsat între litere, cuvinte şi rândurile unei pagini scrise are o foarte mare importanţă în stabilirea portretului autorului, cu atât mai mult cu cât acesta este involuntar.
Spaţiul dintre cuvinte
â–º Dacă este mare, indică dorinţa de independenţă, de libertate. Vorbim despre o persoană care gândeşte mult înainte de a acţiona.
â–º Dacă este foarte mare, avem de-a face cu o persoană plină de sine, arogantă, îngâmfată.
â–º Dacă este mic, persoanei îi plac societatea, anturajul, distracţia, este impulsivă şi activă.
â–º Dacă este foarte mic, este vorba despre o persoană sufocantă, interesată permanent de viaţa celorlalţi.
â–º Dacă la aceeaşi persoană spaţiul în scris este uneori mare, alteori mic, vorbim despre cineva instabil emoţional, emotiv.
Spaţiul dintre rânduri
â–º Dacă este mare, persoana duce o viaţă ordonată şi are abilităţi de conducere.
â–º Dacă este foarte mare, avem de-a face cu o persoană rece, circumspectă, distantă.
â–º Rândurile apropiate denotă o persoană aflată în mijlocul acţiunii, cu o gândire liberă, care lucrează foarte bine sub presiune.
â–º Dacă rândurile se ating sau se suprapun, e grav. Acest lucru denotă că persoana suferă de tulburări emoţionale sau mintale.