Ioana și Mihai Preoțescu dețin o fermă cu peste 60 de capre alpine franceze în Balotești (Ilfov) și produc câteva excelente sortimente de lactate și brânzeturi artizanale. Din luna iulie, cei interesați pot participa, la ferma Preoțescu, și la “cursuri de brânză”, pentru a descoperi secretele unor produse deosebite. Descoperă-le povestea – a lor și a altor agricultori mutați de la oraș la țară – în revista Unica august 2017, din 25 iulie la chioșcuri.
Cum au ajuns antreprenori
Mihai și-a cunoscut soția în primul an de facultate, la Medicină Veterinară. Ulterior, el a urmat ASE Marketing. Începând cu 2013, și-au alocat mai mult timp pasiunii pentru animale. Au doi băieți și au decis, la un anumit moment, să nu le mai cumpere produse lactate din comerț. Locuiesc din 2004 în Balotești, într-o curte mare, plină de vegetație, așa că s-au gândit că ar putea acomoda ușor două capre… Au cumpărat primele două capre din rasa Alpină Franceză în 2012. Așa a început businessul “Preoțescu, Crescător de Capre”, ce însumează în prezent zeci de căprițe și un foarte modern atelier pentru transformarea laptelui în brânză.
Dimineața își fac turul pe linia grajdului, parcurg cu ochii fiecare animal și se asigură că totul este în regulă. La 8 începe mulsul și hrănirea animalelor, la 10 se face igienizarea sălii de muls și transportă laptele la atelier. În funcție de ziua săptămânii, Preoțeștii fac câte două-trei tipuri de produse, pasteurizează lapte, pregătesc brânza sau chefirul. Ioana este cel mai mult prezentă în atelier, în timp ce Mihai își dedică restul zilei laturii comerciale a afacerii și comunicării.
Lui Mihai îi plac în mod deosebit reacția și aprecierile clienților lor. Deși în final este o simplă relație furnizor-client, după ce achită produsul mulți îi spun “vă mulțumim, produsele sunt deosebite, apreciem foarte mult ceea ce faceți”, iar Mihai spune că nu simte că ar fi un “mulțumesc” doar din zona de politețe.
Copiii stau lângă căprițe, pun întrebări amuzante și le cer părinților să mai adauge ceva la comandă
Reacția copiilor este, de asemenea, deosebit de drăguță: vin în fermă, stau lângă căprițe, pun întrebări amuzante, iar la final le cer părinților să mai adauge câte ceva la comandă. Ioanei îi place foarte mult să lucreze cu laptele și este foarte fericită când un lot de brânză maturată îi iese perfect. Poate nu știați, dar laptele este fragil, iar atunci când faci brânzeturi ca acelea pe care le fac cei doi, ai timpi lungi de așteptare și sunt mulți factori care influențează rezultatul final. Îți dai seama abia peste o lună de rezultatul muncii tale. Abia atunci știi dacă poți trece produsul în formularul de comandă ca “disponibil / indisponibil”.
Sezonul de lactație al caprelor începe în ianuarie și se termină în noiembrie
Pentru amândoi cel mai dificil este faptul că nu pot pune pauză în ceea ce fac. Sezonul de lactație începe în ianuarie și se încheie în noiembrie. Așadar în acest interval trebuie să fie mereu implicați, indiferent dacă e weekend, sărbătoare, au o aniversare sau, pur și simplu, sunt obosiți.
Produsele-vedetă
Pe prima poziție sunt trei produse: Laptele pasteurizat, Iaurtul și brânza tartinabilă Zori de Zi, care sunt produse cerute de familiile cu copii. Mulți preferă laptele de capră pentru înlocuirea formulei la copiii mici. De asemenea, ferma Preoțescu are parte de un mare interes pentru produsele maturate.
Vezi mai multe tipuri de brânză, care sunt cele mai populare și cum le recunoști!
Cât de bine sau de prost se câștigă din agricultură
Mihai crede că se câștigă mult mai bine în fermele de vegetale decât în zootehnie, ba chiar crede că este o discrepanță mare. Proiectul lor este sustenabil financiar, dar cu siguranță că nu vor face avere din el, și oricum nu acesta este scopul. Este un proiect atipic, pentru că nu se concentrează pe volum, și de aceea nu pot sta bine la capitolul eficiență economică. Cumpără cea mai bună hrană pentru animalelor, nu pe cea mai ieftină. Asta în final se vede în prețul produsului.”
Produse de la fermieri vs produse de supermarket
Mihai Preoțescu consideră că un produs lactat făcut simplu, în serie mică și cu lapte de calitate, este mai bun și mai gustos față de unul ultraprocesat. Produsele lor sunt făcute doar din laptele provenit din gospodăria proprie, nicio picătură de lapte din exterior nu intră în atelier. Așa au control deplin în tot lanțul: furaje, sănătatea căprițelor, igiena la muls, transformarea laptelui în produse, oamenii implicați, livrarea produselor.
Consumatorii înțeleg azi mai bine ca ieri că producătorul agricol este important și că poate oferi produse de cea mai bună calitate. Lanțurile alimentare scurte funcționează și sunt sinonime cu mâncarea bună, gustoasă și sănătoasă. În occident, proiectele mici agricole din comunități sunt deosebit de apreciate de mulți ani. În plus, consumator fiind, e plăcut să te poți întâlni cu oamenii care stau în spatele acestor proiecte, că poți mângâia animalul de la care provine acel lapte și poți adresa întrebări direct la sursă.