Făgăraș Fest, festivalul care te face să iubești natura și oamenii

.

Dacă protejarea naturii se află în zona ta de interes și îți place să participi la evenimente care se desfășoară în aer liber, atunci cu siguranță ai auzit de Făgăraș Fest.

Ajuns la a patra ediție, cel mai așteptat festival dedicat Munților Făgăraș a avut loc, weekend-ul trecut, la Porumbacu de Sus și s-a bucurat de o prezență peste așteptări. Turiști din toată țara, artiști meșteșugari, exploratori ai munților, pasionați de gastronomie și muzicieni de renume au participat la eveniment și s-au bucurat de o atmosferă unică. Zdob și Zdub, Nico de Transilvania, Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini au urcat pe scenă și au făcut show.

Ce s-a întâmplat anul acesta la Făgăraș Fest

Festivalul care promovează importanța protejării celor mai întinse păduri sălbatice de pe continent a debutat vineri seara, 7 iulie, cu o proiecție în aer liber a documentaruului „Lynx”, de Laurent Geslin. Filmul prezintă rolul vital pe care râsul îl joacă în ecosistemul pădurilor și dificultățile pe care le întâmpină într-un habitat ocupat tot mai mult de oameni.

Sâmbătă și duminică, cei care au fost prezenți la evenimentul organizat cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia și a ProPark – Fundația pentru Arii Protejate au putut participa la tururi ghidate pentru observarea păsărilor, florei sau faunei din Munții Făgăraș, plimbări prin Porumbacu de Sus, conversații și ateliere care au tratat teme importante, cum sunt revenirea zimbrilor în Munții Făgăraș sau rolul important pe care îl au pădurile și eforturile care se depun pentru a le conserva cât mai bine.

Nu au lipsit târgul de produse locale, experiențele gastronomice cu mâncare gătită din ingrediente naturale de la producătorii din zonă, expoziții de fotografie și multe activități de familie.

Citește și: Care este cea mai relaxantă țară din Europa? Destinația perfectă pentru o vacanță care te scapă de stres

Citește și: Ghid pentru organizarea unui picnic în parc. Ce nu trebuie să-ți lipsească din geanta de picnic

Citește și:  Ce să vizitezi în Brazilia, țara Carnavalului de la Rio

Citește și: Țări în care plaja topless este strict interzisă. Ce pedepse riști!

Am fost și eu la festival, împreună cu fetița de 4 ani și cu partenerul. Ce ne-a plăcut? Tururile ghidate în aer liber, priveliștea spectaculoasă a Munților Făgăraș, promovarea unicității și frumuseții zonelor naturale și inițiativa de a atrage atenția asupra protejării pădurilor sălbatice în beneficiul oamenilor și al naturii.

Cea mică a fost fascinată de Bat zone – colț de prezentare și activități despre lilieci și traseu audio-vizual despre ultrasunetele liliecilor -, dar și de turul nocturn de observare a micilor mamifere insectivore.

Show-ul exploziv și plin de originalitate pus în scenă de cei de la Zdob și Zdub a dus publicul, de la mic la mare, în lumea dansului și a cântului la unison.

Nu mi-au plăcut traficul de pe traseu, cele peste 5 ore petrecute în mașină, de la București la Porumbacu de Sus și faptul că, din cele trei zile de festival, nu ne-am putut bucura decât de una și jumătate, pentru că datoria ne-a chemat în Capitală 🙁 , și am ratat astfel recitalul excepțional susținut de Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini. Am văzut, însă, pe pagina oficială de Instagram a evenimentului o parte din show-ul făcut de maestrul Țăndărică, în fața a peste 4000 de spectatori.

Ce poți să vezi în Porumbacu de Sus

Dacă ajungi la Porumbacu de Sus, județul Sibiu, poți să vizitezi Castelul de Lut Valea Zânelor. Este deschis zilnic, de la 10:30 la 17:30, intrarea se face fără rezervare și prețul biletului este de 20 ron de persoană. Copiii sub 3 ani au acces gratuit.

Treci pe lista de obiective și parcul tematic Povestea Calendarului. Aici, cei mici vor simți că trec printr-un portal spre o lume magică, lumea nemuritoare a copilăriei. Intrarea pentru adulți este de 25 ron și 15 ron pentru copiii cu vârsta peste 3 ani.

Foto: Instagram, Arhivă personală

Ultima modificare iulie 11, 2023 9:34 am

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale