Un conflict legat de datele personale ar putea aduce sfârșitul Facebook și Instagram în Europa, după cum arată raportul anual al companiei Meta.
Dacă disputa cu privire la datele personale ale utilizatorilor nu va fi rezolvată, atunci compania Meta ar putea închide Facebook și Instagram în Europa, potrivit informațiilor furnizate de Mark Zuckerberg în raportul anual al companiei.
Conflictul pornește de la prelucrarea datelor cu caracter personal. Mai exact, dacă platforma Meta nu va primi opțiunea de a transfera, stoca și utiliza datele utilizatorilor din Europa pe serverele americane, atunci unele platforme (cum ar fi Facebook și Instagram) ar putea fi închise în Uniunea Europeană, conform agenției italiene Ansa, citate de Rador.
„Nu avem absolut nicio dorință și nici un plan de a ne retrage din Europa”, a explicat un purtător de cuvânt al Meta, compania care deține Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger, potrivit HotNews. „Practic, companiile au nevoie de reguli clare și globale pentru a proteja fluxurile de date pe termen lung între SUA și UE și, la fel ca peste alte 70 de companii dintr-o gamă largă de sectoare, pe măsură ce situația evoluează, monitorizăm îndeaproape impactul potențial asupra operațiunilor noastre europene”.
Purtătorul de cuvânt Meta a mai adăugat: „Pur şi simplu Meta, la fel ca multe alte companii, organizații și servicii, pentru a oferi servicii globale, se bazează pe transferul de date între UE și Statele Unite. Şi, la fel ca alte companii, pentru a oferi un serviciu global, respectăm regulile europene și ne bazăm pe Clauze Contractuale Standard și pe măsuri adecvate de protecție a datelor”.
Acest anunț a atras un punct de vedere și din partea Comisiei Europene. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamers a subliniat că „un lucru trebuie să fie absolut clar: UE își stabilește legislația ținând cont de valorile noastre, de interesele consumatorilor și ale cetățenilor”.
Totodată, el a amintit că UE „ține cont, evident, de punctele de vedere exprimate de operatorii economici, însă acționează autonom atunci când trebuie să-și stabilească propriile reglementări”.